Najdi forum

Pozdravljeni

Dva dni nazaj se je naš maček star 3 leta, stepel, z drugim mačkom.potem je prišepal domov.Tačka ga je bolela in ni stopil nanjo.
jedel je sicer malo manj, ampak je…
Ko je želel na wc, je skočil s kavča in prosil, da ga spustim ven.Ker se je vrnil takoj, sem ga kar počakala pri odprtih vratih, ker drugače si gospod vrata sam odpre.zdaj pa ima tačko bogo…
No in včeraj ga spet spustim ven..in čakam, čakam in čakam…pa še danes čakam.Ni ga nazaj
SEM slišala, da , ko maček umira, da gre od doma, pa nekje umre
zdaj pa me zelo skrbi…
ampak ko sem mu pretipala taćko, sem zatipala bolj oteeklo tačko in malo hraste..nič krvi ali gnoja ni teklo..
ali lahko muc umre zaradi tačke
prosim za odgovor..

Pozdravljeni!
Muc ima najverjetneje ugrizno rano na tački. Le-te so vedno inficirane, zelo pogosto iz njih nastane ognojek in odprta rana, lahko tudi flegmona. Zdravi se z antibiotiki in po potrebi kirurško. Muc se je najverjetneje kam zavlekel, to se pogosto dogaja ob različnih obolenjih. Poskusite ga najti in peljite k veterinarju.
Lep pozdrav,

Vice Zaninović,dr.vet.med.

Pozdravljeni!

Pred 4 dnevi se je naš maček, star 5 let, dobesedno privlekel domov le po sprednjima tacama. Dali smo ga v hišo, jedel je normalno. Najprej smo mislili, da ga je povozil avto, vendar ni bilo videti nobenih ran ali zlomov. Zgleda povsem normalno, le da se ne more opreti na zadnji taci. Rep premika in je odziven na božanje. Jaz sem mnenja, da ga je nekdo z nečem udaril po hrbtu, ker večino časa preživi zunaj.

Kaj mislite vi? Lep pozdrav!

Pozdravljeni!
Menim, da ima muc nevrološki ali ortopedski problem- kakšen in kaj ga je povzročilo, ne vem. Potreben je nevrološki in ortopedski pregled in najverjetneje slikanje.Vsekakor svetujem čimprejšnji pregled pri veterinarju, opisani znaki so namreč resni.
Lep pozdrav,

Spoštovani!
Muca je stara dobro leto, pred skoraj 3 meseci ji je opazno zatekla zadnja tačka predvsem na
zgornjem delu stopala ter prstih. Sprva smo mislili, da gre za osji ali čebelji pik, a oteklina po nekaj dneh ni izginila.
Glede na dejstvo, da se je mačka vedla povsem normalno, bila ješča in razigrana, ni niti šepala niti kako drugače spreminjala navad, je bilo evidentno, da bolečin ne čuti, zato smo ji prizanesli s stresnim obiskom pri veterinarju.
Kljub temu smo jo čez par tednov vseeno peljali pokazat, a na antibiotik, ki ga je dobila, po 14 dneh ni reagirala.
Tri tedne potem smo postopek ponovili, a spet brez uspeha.
Pred dvema tednoma smo na tački opazili manjši urez, na zgornjem delu stopala pri tretjem prstu, iz katerega se je precej obilno cedila tekočina, ki ni bila kri, je pa oteklina postala malenkost manjša.
Znova smo šli k veterinarju, kjer je spet dobila antibiotik, ki je zgolj pospešil celjenje
ureznine, medtem ko je oteklina ostala enaka.
Pred nekaj dnevi je iznenada prišlo do poslabšanja, oteklina se je povečala, mačka je postala
delno apatična in vročična, tačka pa očitno zelo boleča.
Takoj smo jo odpeljali k vet., kjer je bila zelo vznemirjena, dobila je nov antibiotik širšega spektra (ter še 6 injekcij za domov), zvečer pa je nastopila dokaj huda kriza: popolna apatija,
jokanje, renčanje ob najmanjšem dotiku ter odklanjanje hrane in vode. Noč je minila mirno, v spanju.
Zjutraj, t.j. danes, ko to pišem, je bilo nekoliko boljše: hrana, voda, sprehod po vrtu…no, kljub temu stanje ostaja nezadovoljivo.
Ker do sedaj nismo uspeli ugotoviti vzroka težav, vas prosim za mnenje glede možnosti posledic te trdovratne otekline (je mehko na otip, difuzno razporejeno) in sicer, kakšne so možnosti za sanacijo v primeru, če je nastala škoda v podkožnem tkivu. Zelo me skrbi, da bi prišlo do odmiranja notranjih tkiv…? Kaj potem,kako se to zdravi?
Prosim oprostite,ker dolgovezim, vzrok je zaskrbljenost, razlog pa ljubezen do živalce.
Hvala za vaše razumevanje.
Lep pozdrav, Tara

Pozdravljeni!
V primeru, da se otekanje ponavlja , svetujem opraviti RTG slikanje tačke. Možno je, da gre za pokožni tujek, ki povzroča ponavljajoče se infekcije in fistuliranje. V tem primeru je potrebno kirurško zdravljenje z incizijo ali ekscizijo ( izrezanjem) otekline.
Lep pozdrav,

Spoštovani!
Najlepša hvala za vaše mnenje in nasvet.
Medtem smo opravili rentgen, ki ni pokazal nobenih anomalij oz. patologij.
Muca je potem dobila 2x po 7 injekcij Enroxila, ki smo jih dajali sami doma in so,
mimogrede, povzročile precej hudo vnetje kože na vratu, kot male kraterje ali razjede,
iz katerih je izpadla dlaka in so se nekako zacelile šele po enem mesecu (dr.vet. je predlagal
izpiranje z Betadinom, po posvetu v lekarni sem uporabila Bepanthen spray in to-isto kremo “plus”.
A le nekaj dni, saj sem v tem času pri nekem drugem dr.vet. dobila priporočilo o ne-mazanju
izpuščajev. Ta-isti dr.vet. je, sicer brez da bi mačko videl, torej le po opisu, ocenil, da bi lahko
šlo za zastarani šen…(?) ter predpisal 10 tablet Synulox 50mg (2x dnevno).
Od prenehanja jemanja je minilo cca. 3 tedne, resda mačka nima vročine, ampak nogica
ostaja otečena-in zdi se, da na dotik tudi boleča. Drugače pa mačka ne šepa, teče, skače brez
težav (vsaj navidez), ima velik apetit, je igriva…ampak… skratka, ne vem, kaj storiti.
Tačka je enakomerno “večja” od kolena navzdol, vključno z zelo zadebeljeno šapko in prsti.
Še to, vsi obiski pri vet. doslej niso dali niti rezulata niti diagnoze (razen “flegmona”)…
Zelo bom hvaležna za kakršenkoli nasvet ali namig, ki bi pripomogel k izboljšanju oz. ozdravitvi.
Najbolj me skrbi, da bi ta dolgotrajna oteklina povzročila kritične podkožne spremembe tkiva…?
Hvala! LP Tara

Pozdravljeni!
Če je diagnoza flegmona, gre teoretično lahko za posledico stare vbodne rane ali tujka, seveda pa niso izključeni drugi vzroki, npr. novotvorbe ali edemi druge etiologije.
Brez pregleda vam zato težko pomagam, svetujem lahko le to, da se še naprej držite navodil lečečega veterinarja.

Spoštovani!
Lepa hvala za vaš hiter odziv!
Res obstaja možnost tako vbodne rane kot ugriza ali kakšne druge poškodbe,
saj je mačka zelo živa – rada je na vrtu, veliko pleza po drevesih in prihaja v stik z drugimi
mačkami ter seveda z glodalci…
Nisem omenila, da je celotno področje otekline na nogici
mehko na otip (občutek tekočine v podkožju), oteklost pa bolj ali manj enakomerno
porazdeljena, razen, kot rečeno,
nekoliko izrazitejša v šapki in prstih (predvsem srednjih dveh).
Doslej smo verno upoštevali vse napotke in priporočila dr.vet., vendar je bilo vse
dosedanje zdravljenje omejeno izključno na omenjene antibiotike, ki niso bili učinkoviti.
Prosim, če mi lahko svetujete kakšnega od primernih diagnostičnih postopkov,
ki bi privedli do prave diagnoze –
morda uzv in punkcijo (ugibam kot laik), se vam zdi to smiselno?
Skratka, karkoli, kar bi pozdravilo ubogo tačko 🙂
Hvala!
Lep pozdrav, Tara.

Pozdravljeni!
Najbolje bi bilo, da me pokličete na kliniko, tel. št. 012005180.
Lep pozdrav,

Pozdravljeni
glih kar sem naletela na težavo z mucom..
imam črnega mačkona 2 let starega prijaznega razcrklanega ampak v vasi se je pojavi nek starejši črni mačkon ki je zelo bojevit in napada našega Miškota..naš Miško se sicer brani samo je šibkejši kot un večji in starejši potepuh..jaz svojega miškota zelo malo vidim zadne čase..in pride sedaj domov in mu dam jest pit vse..ko naenkrat vidim da šepa..ko je pojel sem ga prijela v naročje pregledala po tački ko sem naenkrat opazila veliko bulo od tačke proti vratu..dost velika sem se ustrašila..zdaj ne vem..zelo je miren..ne odziva se na ime..se umika in noče se crklati več..mogoče veste da ni kaj dobil od potepuha od pretepa?
PROSIM POMAGAJTE če kaj veste..na to sem glih kar naletela..prej je bilo vse vredu.
v naprej se zahvaljujem za odgovor

Pozdravljeni!
Verjetno gre za ognojek, ponavadi zaradi ugriza drugega mačka. Svetujem , da ga peljete k veterinarju, ki bo muca ustrezno oskrbel.
LP

New Report

Close