Moj kolega, sladkorni bolnik.
Zdravo vsem!
Poznam fanta, ki ima sladkorno, tip 1, jemlje inzulin sicer, drugace pa se ne pazi ravno prevec. Mal me skrbi, zato vprasam, pa upam da nikol ne bom potrebovala teh informacij, ampak zihr je zihr: kaj je treba nrdit, ce clovek pade v nezavest? Kako prepoznati znake, da bo padu skp? Naj klicem resilca al mu je treba inzulin vbrizgat al kuga? Sej mogoce so to ful neumna vprasanja, pa polna enih zgresenih predstva pa predsodkov, sam res ne vem nic o tej bolezni, pa bi rada. Predvsem pa se ne bi rada znasla v situaciji, k bova kje sama in bo on po moznosti zgubu zavest, jst pa ne bom vedla kaj storit.
Pozdravljena!
Nezavest je stane, ko mu krvni sladkor preveč pade, to je zadnja stopnje hipoglikemije (nizek KS). Ukrepati je treba že prej, če lahko in sicer če se slabo počuti, je utrujen, vrtoglav, se poti, je bled, razdražljiv,,.. – to so znaki hipe, naj si zmeri KS inče je pod 3,0, naj popije sladek sok, mleko ali kaj sladkega.
Nikakor pa v nezavestnem stanju ne daj INSULINA, ker bo stanje samo še poslabšalo. Obstaja injekcija Glukagona, ki je insulinu nasproti deljuči hormon – dvigne KS, verjetno ga ima, tako, da ga kar vprašaj in naj te nauči, da mu ga boš lahko dala.
Glede na to, kot si zapisala, da se ne pazi preveč, pa naj se vzame v roke, ker SB je najbolj zahrbtna bolezen, ki pušča hude posledice na žilah, živcih, ledvica, očeh, nogah,…
Lep pozdrav
Kor je predhodnica napisala da je inekcija glukagona da ti vzdigne sladkor,kokr jest vem je pakerana v škatli oranžne barve in notri je tudi so navodila kako se to uporablja (so slike na notranji strani).Drugče pa ko nisi prepričana ali mu je sladkor padu ali pa ima previsokega mu najprej zmeri krvni sladkor in če ima preniskega mu das glukagon inekcijo, če pa ims previsozga pa inzulin.Drugace pa prvo kot prvo se pa more zacet strogo merkat in do teh problemov nebo vec, ubistvu manjkrat pogosti.Ce senebo merkal pa lahko pricakuje posledice ki pa niso prijetne (oslepitev,dijabeticno stopalo,srce in ožilje…)
Lp Klemen
Cebelica in Klemen!
Najprej hvala obema za infote, ker so mi pomagal da nism ciz zgubila glave pa da sm nehala panicarit. Jz sm mislla kr poturit mu ksn sladek sadje ala grozdje, pomarance, klementine, ka bo zacel ga kej trest pa mrazit, al pa ksne trde bonbone (ksni mentol za svez zadah al pa zelejcki recimo), pa da bi se mu cukr ze takrat zvisov. k ne vem ce sva ze tolk na ti pa kolega da bi mu jz kej merla al pa ga celo spikala tm neki. pa sej bi en tak zivilo k vsebuje preproste sladkorje tut naredu zeleno, ne? da ne bi zgubu zavesti un moment? ja? ne?
mtv daria!
Glej kar se bonbonov tice so takrat ko je cukr pod 3,0 ni prporočljivo ampak kasn sladek sok(tekočina), če pa ni priroki soka se pa sigurno kje najde sladkor in voda in vse skupaj zmešaš.Tut če nista tok kolega glih na ti pomoje ti ni glih vseno zanga.Da pa bi te on naucu, kako se zmeri sladkor ni pa nc narobe, bos lahko kdaj kje ksnemu drugmu pomagala če bi padel v nezavest in da nezna nobedn drug zmeriti cukr kakor samo ti, si ti mu zadnje upanje in mu lako rešiš življeneje.Če pa te še kaj zanima pa lahko mi pises na mail ali patukaj
Lp klemen
Forum je zaprt za komentiranje.