Najdi forum

mogoče pa tu izvem

Pozdravljeni,
na “čustveni int” sem že vprašala,dobila nekaj koristnih odgovorov,a bi rada izvedela še kaj več,če se da.
Namreč,spoznala sem moškega,ki me je tako spolno privlačil,kot tudi jaz njega.
Dobivava se pri njem,večkrat me pelje na”lepše”,je nežen in pozoren do mene.
Zanima me,če se lahko iz takega odnosa(javno ne kaževa,da sva skupaj,skrivava pa tudi ne),razvije obojestranska ljubezen?
Pri meni se to že dogaja,on sicer pravi,da me ima “ful “rad,a ne vem,ker je zadeva nekako”prediskretna”.
Vaše mnenje?

Spoštovani!

Vaše vprašanje razumem na način, kako se razvije vzajemna ljubezen. Ali se lahko razvije iz spolne privlačnosti?

O tem ima verjetno vsak par svojo zgodbo.

Lažje bi odgovarjal, če bi vedel za vašo starost in starost moškega.
Prav tako, če bi vedel, ali gre za zvezo, ki ni obremenjena s kakšno tretjo zvezo (npr. ali je moški poročen ali samski)? Tako bo moj odgovor nastal na podlagi svojega filma, ki sem si ga ustvaril ob vaših informacijah (in bo verjetno več govoril o meni kot pa o vas).

Načeloma pa menim, da je vzajemna ljubezen nekaj, kar začutimo do druge osebe in o tem dobimo od druge osebe enako povratno informacijo. Najprej je to kot neka zrcalna podoba: razumemo se brez besed, enako mislimo, enako čutimo… Temu rečemo simbiotična faza zaljubljenosti. Gre za medsebojno navezanost, ko nam za drugo osebo nič ni težko narediti ali se spremeniti.

Nadalje je v medsebojni izmenjavi ljubezni pomemben jezik, ki ga uporabljamo. Nekomu je ljubezen to, da mu partner kaže nežnost, da mu nameni čas, da mu prinaša darila… (O tem je bila pred leti popularna knjiga Pet jezikov ljubezni). Skratka, pomembno je, da vemo, v kakšnem izraznem sredstvu nekdo izraža ljubezen. To niso nujno samo besede. Pri tem smo navadno moški precej drugačni od žensk, mnogokrat za ženske boleče drugačni. (Ženske navadno pričakujejo več čustvenega angažiranja in zavzetosti).

Izjava »Jaz te imam rada« je izgovorjena v vašem jeziku ljubezni in iz vaše notranjosti, ki ima svojo preteklost, svoje izkušnje, svoja hrepenenja, svoje vzorce navezanosti in bližine… Izjava iz druge strani, »jaz te imam ful rad«, ima neko drugo zgodbo in podlago in smisel v svetu osebe, ki jo izreče. Torej, neki drugi vzorci, nek drugi smisel glede tega, kaj je navezanost… S spraševanjem drugih, kaj je pravi pomen med tema dvema izjavama, imate zelo malo možnosti, da pridete do pravega odgovora. To lahko določita le vidva sama v tem, da raziščeta, kaj komu pomeni reči drugemu in slišati od drugega: Rad te imam. In verjetno je veliko drugih vprašanj, ki sodijo k definiranju odnosa: Kaj je moj odnos do tebe? Kaj mi pomeni biti s teboj na način kot sva? Kako vidim ta odnos v prihodnje?

Na tej točki pa se začenja nekaj, kar ljubezen ali privlačnost ali naključno romanco spreminja v smer dolgotrajnejšega odnosa. Sicer je odnos med vama že sedaj in če gre za izmenjave spolnih ugodij, je to zelo intenziven odnos, saj temelji na delitvi vzajemne intimnosti.

Morda še ena opomba glede tega, da si razmerja ali odnose z drugimi izbiramo sami, pa naj bo to zavestno ali nezavedno. Torej si izbiramo, kaj si bomo s kom dovolili, kaj privoščili, kako bomo določen odnos definirali. In to pomeni tudi lastno odgovornost za svoj del zgodbe.

Izbira drugega poteka vedno na način, da nas pri drugem nekaj privlači, bodisi telesno, določena poteza, določen način vedenja, vrednote, lastnosti… Vendar je to izbira iz naših notranjih vrednot, iz tega, kar nam v našem svetu kvalitet največ pomeni. Kako se zgodi vzajemna izbira, je težko določiti, tudi tega ne moremo prisiliti (če smo res iskreni v tem). Eni temu rečejo kemija, vendar za nazaj vedno vidimo, da smo izbrali podobo drugega po nekih podobah, ki jih nosimo globoko v sebi.

No, to pa zadeva drugo temo, partnerstvo in razvoj partnerstva, kaj je pomembno za funkcionalno partnerstvo… kar sicer počnem kot svoje vsakdanje delo z ljudmi. Tukaj pa so zadeve bolj zapletene in širše.

Ali je to tisto, kar vas zanima?

Lep pozdrav,

Spoštovani,
zahvaljujem se vam za odgovor.
Če smem dodati dogodek,ki se je pripetil minuli vikend.
btw,ni vezan,stara sva 40+.
V družbi njegovih prijateljev se je eden zelo zanimal zame,ko mu je “moj” rekel,naj me pusti pri miru,ker sem “njegova ženska”.To me je zelo presenetilo,kot tudi ostale,saj je še rekel,da se bo poročil z mano.
Mhm,kaj naj bi rekla na to.
Ker živimo v majhnem kraju vem,da je ta izjava postala “talk of the day”:):)
Kaj si lahko razlagam iz teh besed?Opažam,da se želi družiti z mano,tudi z mojim (odraslim) otrokom se dobro razume.
Sex je pa vsakič boljši.
Je možno,da tudi zaradi večje čustvene bližine?

Spoštovani!

Ko uporabljate pridevnike »moj« in biti »njegova«, v tem prepoznavam razvoj bližine in navezanosti, ki pomeni nekaj več.
O čustveni bližini pa je tako, da jo čutimo v sebi in jo z drugo osebo izmenjujemo. Eni z besedami, drugi s telesnim stikom in še kako. Občutek v sebi, ki ga izrazimo z, »Jaz te imam rad, « ali, »Tako zelo mi pomeniš…«, je naš, iz naše notranjosti in težko vemo, kako ga sprejme drugi, kaj to povzroči pri drugem. Edino, kar imamo na voljo, je komunikacija. Z besedami povemo, s telesnimi gibi izrazimo… Skratka povratne informacije. To je kot ples. In nekje vmes se dogajajo čustva. In enkrat se zavemo, da nam druga oseba veliko pomeni.
Ja, dogaja se vam nekaj, kar vam iskreno privoščim. In morda je najbolje, da se temu prepustite brez glasov in dilem iz racionalnega.

Vse dobro vam želim,

New Report

Close