Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Mogoče bo kateri pomagalo

Mogoče bo kateri pomagalo

Pozdravljena Tanč in ostali,

naj delim mojo izkušnjo z ostalimi katere mučijo podbne skrbi. pred kratkim sem se razpisala o trdovratnem zaprtju in grozovitih krčih, ki so mučili moja dva sončka in meni povzročali glavobole.

Do pred kratkim sta bila moja dvojčka delno dojena z dodatkom umetne hrane BEBA za nedonošenčke. Moja prehrana je slonela na istih vzorcih kot med nosečnostjo, se pravi veliko zelenolistnate surove zelenjave, surovega sadja vseh vrst, pustega mesa in mleka ter mlečnih izdelkov.
Ker sta imela otroka grozne krče in bila zaprta (dajali svečke, čajčke, čarali hokus pokus,…) ter tej agoniji ni bilo videti konca, sem se odločila da naredim eksperiment.
Tri dni sem hranila otroka z umetno hrano in glej ga zlomka; otrokasta vesela, razigrana, kakata in spita podnevi in ponoči. Več kot očitno je le nekaj resnice v starih rekih; ne jej surove zelenjave in sadja ker napenja, vsebuje vse preveč vlaknin, ki malčkom povzročajo hude krče in zaprtje.
Od danes naprej sem na mlečni in prekuhani prehrani. ko bom ponovno začela dojiti in videla drugi del rezultatov se vam ponovno javim.

V upanju, da bo le kateri pomagalo vas vse skupaj lepo pozdravljam, nives

PS: Ne razumem kakolahko v ljubljanski porodnišnici meni sloni na surovi zelenjavi in sadju (vsaj tako je bilo v mojem primeru) ter da pediatri celo predlagajo tako prehrano.

Srečen in svoboden je tisti, ki si drzne reči ne!

Pozdravljeni, Nives,
mi dohtarji smo tako navajeni, da se vedno vprašamo, kaj pa če je kakšen drug vzrok prispeval k temu, da se je stanje izboljšalo 🙁 Takšni smo že po naravi.
Bom samo dodala nekaj povezav o prehrani doječe matere, še najbolj pa iz članka JOK IN TOLAŽBA, kjer piše:

Slovenske matere, ki dojijo, pogosto menijo, da imajo njihovi dojenčki kolike zato, ker so pojedle napačno hrano. Matere so zato na strogih in omejujočih dietah, ki tudi niso najbolj zdrave.
Večina doječih mamic po svetu se srečuje z nasveti, katera hrana je primerna zanje in otroka in katera ne. Zanimivo je, da se prepovedana hrana med narodi zelo razlikuje. Ne prehladno, ne pretoplo, ne preveč začinjeno, ne premalo, izogibanje mlečnim izdelkom ali nasprotno – priporočanje mlečnih izdelkov, izogibanje citrusom itd. Matere, ki hranijo otroka po steklenički, pa po navadi dobijo nasvet, naj zamenjajo znamko mleka. V mnogih letih znanstvenih raziskav so ugotovili naslednje: dojen otrok lahko zaradi hrane, ki jo je zaužila mati, joka le, če ima resne težave s prebavo, alergije ali če je v materini prehrani preveč kofeina ali teina. Če mati po nekaj dnevih diete ne opazi izboljšanja situacije, njena prehrana verjetno ni vzrok za težave. Kolike so po navadi najhujše zvečer. Če bi dieta matere res povzročala kolike, bi otroci jokali noč in dan, saj jedo enako hrano, materino mleko ali mlečno formulo, od jutra od večera.

Prehrana po porodu (iz Šole za starše)

Prehrana po porodu naj bo tako kot v času nosečnosti »za dva« po kvalitete in le »za enega« po kvantiteti. V poporodnem obdobju to pomeni:

– Zmerna uporaba maščob in ogljikovih hidratov
– Pitje čez cel dan – cca 3 litre tekočine
– Nadomestitev kalcija z npr: do pol litra litrom mleka na dan in sirom, jogurtom, skuto,…
– Ne priporoča se stvari ki napenjajo: stročnice, kumare, cvetača,..
– Potrebno je zadovoljiti povečano potrebo po beljakovinah in mineralih (sadje,…)
– Dovoljeno je vse ostalo v zmerni količinah.
– Odsvetujejo se alergene snovi (sv. meso, jagode,…), ostre začimbe (ker lahko spremenijo okus mleka), alkoholne pijače, čokolada, CocaCola,…
– Priporoča se manj sladke hrane in manj soli.
– Odsvetuje se pravi čaj in kava –oziroma le v zmernih količinah

Zaradi dojenja je potrebno upoštevati, da določena hrana, ki jo zaužije otročnica vpliva na dojenčka, npr. mu povzroča alergijo, ga napenja ipd. Po vsaki hrani opazujte otroka – če dobi izpuščaje ali ga črviči si to zapišite, počakajte en teden in ponovno preverite predvideni vzrok težav. Zato na začetku hrane ne mešajte, kajti le tako lahko ob takih težavah preverite kaj jih je povzročilo.

Vplivi hrane, ki jo zaužije doječa mati na dojenčka
Otroka napenjajo (se kremži, izpušča pline,… in nas ponoči ne pusti spati ;-):
– stročnice
– čebula
– citrusi
– hruške
– delno ananas in kivi
– gazirane pijače
– več kot pol litra mleka na dan
– jedrca (orehi, lešniki, kikirikiji,…)

To velja tudi za vse izdelke iz naštetega: čaje, kompote, marmelade, štrudelj,…). Priporoča se več izdelkov iz predelanega – fermentiranega mleka (skuta, jogurt, sir,…). Po enem mesecu se lahko začne preko materinega mleka dojenčka navajat na omenjeno hrano, vendar izredno po malem in najprej s hrano, ki ima nežnejši učinke, npr. mandarine ali orehi.

Najbolj pogosti povzročitelji alergije so:
– jagode
– breskve
– nektarine
– svinjina in izdelki iz svinjine (vse klobase ipd.) – lahko pa se je vse druge vrste mesa.

Priporoča se:
– olupljena jabolka
– lubenice
– dinje, melone
– banane
– grozdje (brez olupkov in peška)

Med dojenjem se ne pije žganih pijač, lahko pa se izpije kozarec črnega vina ob hrani. Ob pomanjkanju mleka se priporoča kozarec piva – prav tako obvezno ob hrani.

Zaužita hrana (in njeni vplivi) se pojavi v mleku po 4 do 6 urah in ostane v mleku 24 ur. Doječa mati naj ne je hrane, ki jo sama težje prebavlja – poleg tega da se bo sama slabše počutila bo to vplivalo tudi na dojenčka. Je se od jutra do večera , vendar po malem.

No, to je to.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close