modrostni zobje in položaj ostalih
Pozdravljeni,
Imam eno vprašanje, stara sem 25 let. Poleg vseh zob ki žiijo v moji mali čeljusti, mi ven rinejo tudi modrostni, s tem da sta zgornja dva že zunaj. Problem je v tem, da se mi zdi da bolj sta modrostna rinla ven, bolj so se mi spredaj zboje krivili ( mladih letih sem nosila aparat, katerega sem tudi nehala, ker sem imela zobe naravnane) – zato me zanima, ali bi se z puljenjem modrostnih zob, zobje spet “naravnali”, ker bi imeli dovolj prostora, ali ne?
Lepa hvala za odgovor, na mogoče malo neumno vprašanje 🙂
Pozdravljeni,
vprašanje ni ravno neumno, saj je to, kar opisujete precej pogost pojav. V primeru, da si odstranite modrostnike, se zobje žal ne bodo poravnali sami, ne bo pa več pritiska in se stanje ne bo več slabšalo; tako da je odstranitev modrostnikov pametna rešitev.
Srečno.
No, jaz sem nosila aparat kot odrasla ….
Bila na posvetu pri treh ortodontih in ne, sploh ni nujno, da modrostni zobje vplivajo na premikanje zob. Vsi so odsvetovali puljenje osmic, ker ne bi rešilo ničesar.
Meni je manjkala petica spodaj in namesto da bi se luknja manjšala, se je večala v obe smeri – se pravi, zadnji zobje so se pomikali nazaj, prednji pa naprej. Pri čemer imam eno neizraslo osmico, ki raste pod kotom 45 stopinj v sedmico, in tesno stanje (zdaj ne več). Naravna tendenca zob je, da se tako premikajo in z leti to pač postaja izrazitejše.
Tako da bi jaz pred puljenjem šla na posvet k dobremu ortodontu … Ker pulit osmice tudi ni nujno mačji kašelj.
Pozdravljeni,
vsak je specifičen primer zase, zato stvari ni posploševati. Najmanj kar je, je potreben klinični pregled, dober rtg posnetek in analiza zob in čeljusti; delo spec. ortodontije.
Srečno.