Modrostni zobje
Imam eno vprašanje in sicer glede modrostnih zob. Bil sem na slikanju Ortopan, pa so ugotovili da je potrebno za začetek odstranit spodnja modrostna zoba. Dobro bomo odstraniti, ni problema, težava je pa v tem ker je v bistvu do modrostnih zob prišlo iz strani osebnega zdravnika, ki me je poslal na slikanje zaradi zatečenih bezgavk. In bezgavke na vratu imam skor 3/4 leta, vzrok pa naj bi bil v modrostnih zobeh. Sedaj pa glavno vprašanje: je to res povezano s tem , ali je vzrok kje drugje; občasno me zelo boli cel vrat, in grlo, pa vroče mi je kr brez veze… stvar mi ni všeč in me počasi ratuje strah kaj bi to bilo… zdravnikm pravi samo da na krvi ni nič in da ne kaj je to? Vsakršna pomoč bi bila zelo dobrodošla
Hvala
Spoštovani Miha,
vzrok vašim težavam so lahko tudi modrostni zobje, še posebej, če so s pregledom krvi že izključili druga obolenja. Če je zobozdravnik ocenil, da so modrostni zobje tako okvarjeni, da jih je potrebno odstraniti ali pa, da je njihov položaj takšen, da nimajo možnosti, da bodo izrasli, potem je njihova odstranitev vsekakor smiselna.
Lepo pozdravljeni!
Pozdravljen, Miha,
Tudi jaz sem lani imela malo zateene bezgavke na vratu. En mesec me je celo zelooo bolel vrat-sprednji del, vse od čeljusti do spodnjega dela vratu. Iz tega smo naredili celo znanost”, la sem na punkcijo bezgavk-rezultat je bil, da so nesuspektne. Hodila sem par krat na ORL, kjer je tudi bilo vse v redu. la sem tudi na ultrazvok vratnih arterij-rezultat tudi OK, izvid krvi tudi v redu. ele na koncu vseh preiskav sem sama potudirala, da je morda vzrok teh čudnih bolečin v vratu (vrat je močno pekel, čutila sem ogromen pritisk) v zobeh-in evo, slika je pokazala spodaj na obeh straneh modrostna zoba- e v dlesni, vendar dosti grdo rasteta in sta kar velika. Takrat sem dobila napotnico za odstranitev teh zob, vendar e do danes nisem la. Bila sem nekajkrat na pregledu, vendar mi je kirurginja svetovala- v kolikor nimam resnično ogromne probleme s temi zobmi, mi svetuje, naj jih e ne odstranim, ker bo poseg zelo teak, ker sta oba zoba v čudnem poloaju, pa e čisto v kotu, pa e čisto ob drugih zobeh
Skratka, od lanskega maja (ko sem imela probleme z vratom) zobe e nisem odstranila in jih tudi ne nameravam, dokler se mi teave ne ponovijo (upam, da se ne bodo). Miha, hočem ti le svetovati, da se najprej pozanimaj, ali jih bo lahko odstraniti ali ne, ker poseg ni tako enostaven. Mislim pa (seveda laično), da so bezgavke zatečene od tega. Saj sam ve, e če te navaden zob boli, so bezgavke zatečene
elim ti vse najbolje,
Maja
Spoštovana Maja,
vaše pisanje bo objavljeno, čeprav mislim, da ni pametno nekomu kar svetovati samo na osnovi lastnih izkušenj.
Absolutno se strinjam z vami, da odstranitev modrostnih zob ni lahka, če pa povzroča stalne težave, se mi ne zdi smiselno vztrajati. Tudi vaše težave so očitno bile kar hude, glede na to, da ste opravili ogromno preiskav, sedaj pa ste se ustrašili posega in ste pripravljeni trpeti.
Lepo pozdravljeni!
Spoštovana Maja, Miha, pa še kdo…
Ker ima očitno težave z modrostnimi zobmi kar nekaj obiskovalcev teh strani, posredujem dva spletna naslova, kjer je mogoče dobiti v angleščini nekaj laikom primernih, a izčrpnih, objektivnih in natančnih informacij o modrostnih zobeh. Pri Združenju za maksilofacialno in oralno kirurgijo načrtujemo skorajšnjo objavo podobnih informacij v slovenščini – URL bom sporočil naknadno!
Lep pozdrav,
asist.Matija Gorjanc
makilofacialni kirurg
http://www.animated-teeth.com/wisdom_teeth/t1_wisdom_tooth.htm