Najdi forum

Modrostni zobje

Pozdravljeni! Ravnokar sem bila pri oralnem kirurgu dr. Sotošku… Tja me je napotila moja zobozdravnica, zaradi osmice, ki se še izrašča. Ostale tri se še niso in se baje tudi ne bodo, ker ni prostora. Dr. Sotošek pravi, da bo potrebno puljenje vseh 4… Grozno me je strah, nikoli mi še niso izpulili zoba. Prestrašil me je še z izjavo,da obstaja verjetnost, da se mi po puljenju zoba omrtviči del obraza okoli ustnic… Zanima me kako zelo je to verjetno, kakšni so še možni zapleti, kako hude so bolečine in kako zahteven je proces puljenja še ne izraščenih zob. Pa če lahko še kdo pove svojo izkušnjo puljenja osmic in z dr. Sotoškom. Aja, pa stara sem 24, kar je baje plus, saj je z leti puljenje težje. Hvala in lep pozdrav.

Pozdravljeni. O vsem tem sem že pisal, zato samo na hitro. Modrostne zobe največkrat odstranjujemo, da preprečimo težave, ki ob njih nastopajo. Najmanj težav povzročajo tisti modrostni zobje, ki so povsem v kosti. Ko pride do komunikacije prostora ob zobni kroni modrostnega zoba in ustno votlino (ni pomembno ali komunikacijo vidimo ali ne) potem ima slina z bakterijami prosto pot do tega prostora, ki ga nikakor ne moremo očistiti, in kjer zato nastaja kronično žarišče vnetja. Pacienti običajno tega ne čutijo in jih ne boli, na rtg posnetkih pa se vidi vnetje posredno, kajti ob kroni modrostnega zoba se kost topi in manjka. Takšno vnetje lahko kadarkoli izbruhne v hujši obliki, možni so tudi oddaljeni zasevki vnetja, v možganih na primer.
Korenine modrostnega zoba so nemalokrat blizu živca, ki oživčuje ustnico in brado na isti strani. Ko se zob odstrani, ostane živec razgaljen in v kanal, v katerem je živec, se izlije kri, ki stisne živec in možno je, da pacient potem nekaj dni, redko nekaj tednov, čuti mravljinčenje v predelu, ki ga živec oživčuje. Mimika ni okrnjena, občutek se vrne. V nekaterih primerih priporočamo še preiskavo CB CT, da se natančno vidi odnos korenin do živca v treh dimenzijah.
V glavnem, nič strašnega…
Dr. Sotošek je izkušen kirurg in če imate še kakšna vprašanja, vam bo na njih gotovo z veseljem odgovoril.
Lep pozdrav, David Dovšak

********************************************* David Dovšak, maksilofacialni kirurg Dentalni kirurški estetski D center Rakuševa ulica 6 SI – 1000 Ljubljana T: 030 643 693 E: [email protected] www.d-center.si

Pozdravljeni,
da ne odpiram nove teme bom kar tu pisala. 26.8. so mi odstranili napol izrasli modrstni zob(levo spodaj). Tri dni nazaj, ko so mi odstranili šive sem opazila da imam v dlesni kjer so bili šivi majhno luknjico . Vse se je lepo zacelilo le ta luknjica je ostala, ki pa je danes postala malo večja. Zanima me če se bo sama zarasla oziroma ali moram it nazaj k kirurgu. Skrbi me ker se mi tja zatika hrana in je težko čistiti.
Lep pozdrav

Pozdravljeni. Sploh ni redko, da del rane po odstranitvi šivov še ni povsem zaceljen. Lahko traja od dva do štiri tedne po odstranitvi šivov, da se rana povsem povsem zapre. Ne skrbite torej. V rano ne drezajte, usta izpirajte s kamilicami ali žajbljem, ustnih vodic ni pametno uporabljati dokler rana ni povsem zaceljena. Lep pozdrav, David Dovšak

********************************************* David Dovšak, maksilofacialni kirurg Dentalni kirurški estetski D center Rakuševa ulica 6 SI – 1000 Ljubljana T: 030 643 693 E: [email protected] www.d-center.si
Objava čaka odobritev

New Report

Close