modrostni zobje
Pozdravljeni!
Zgoraj levo mi je začel izraščati modrostni zob, zato sem šla na rentgen, ki je pokazal, da mi dva modrostna izraščata (ostali ne) in to direktno v sedmici. Zobarica je rekla naj se oglasim, ko bom imela težave. Vendar pa laično-logično razmišljam, če je možno, si že pred težavami odstraniti sedmici in potem lepe nove osmice zasedejo njihovo mesto???
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Pozdravljeni. Modrostni zobje po svoji kvaliteti in obliki griznih ploskev niso enakovredni sedmicam. Če so sedmice kariozno zelo uničene že v otroštvu, jih je morda smiselno odstraniti in čakati, da se modrostni zobje postavijo na njihovo mesto. Po dvajsetem letu se to na žalost ne dogaja več, vsaj ne tako, kot si vi predstavlljate. Vsekakor po dvajsetem letu ni smiselno odstranjevati zdravih sedmic z namenom, da se na njihovo mesto postavijo osmice. Če osmice, ki se dotikajo sedmic, prodrejo v ustno votlino, se lahko na stiku s sedmicami pojavi karies in na koncu lahko izgubite tako sedmico kot osmico, veliko pametneje pa je odstraniti modrostni zob.
Lep pozdrav, David Dovšak