Modrostni zob – zapleti?
Pozdravljeni,
imam nekaj vprašanj glede zapletov pri odstranitvi modrostnega zoba.
Pred 6 leti so mi odstranili tri modrostne zobe. Zadnji, katerega še imam, pa je bolj zapleten, zato se kirurg ni odločil za odstranitev zoba sočasno z zgornjim levim. Tako mi je ostal še spodnji levi.
Kirurg mi je že takrat povedal, da so korenine zoba precej prepletene z živci in da obstaja precejšnja možnost poškodbe živcev.
Ker me modrostni zob že vrsto let precej tišči in mi je rahlo zamaknil spodnjo vrsto zob, bi ga rada čim prej odstranila, a se izjemno bojim, da bi prišlo do poškodbe živcev, zato še kar odlašam.
Ali je pri nas v Sloveniji kakršna koli možnost (samoplačniško seveda), da bi ob odstranitvi modrostnega bil prisoten tudi kirurg, ki bi mi ob dejanski poškodbi (pretrganju) živca lahko to takoj na licu mestu saniral? Ali pa vsaj naslednji dan?
Če ni, pa me zanima, kakšen je postopek v primeru, da si pacient želi tak poseg (da se dela živca spet spojita v najkrajšem možnem času).
Poleg tega pa me zanima še, kakšna je verjetnost, da pride do zloma čeljusti ob sami ekstrakciji modrostnega zoba? Sprašujem zato, ker sem ob zadnjem posegu imela občutek, kot da se mi bo čeljust vsak čas zlomila na pol (pri prvih dveh zobeh tega občutka ni bilo).
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.
Pozdravljeni. Odstranjevanje modrostnih zob je, ne samo med oralnimi kirurgi, ampak tudi med maksilofacialnimi kirurgi, ena najbolj pogostih operacij. V 15 letih, odkar posege izvajam, sem štirikrat imel paciente, ki so imeli korenine prepletene okrog živca. Ne trdim, da pri vas niso, gre pa za izredno redko situacijo. Če obstaja dvom ali sum, potem je smiselno napraviti CT s stožčastim snopom (Cone Beam CT), ki bo jasno pokazal, kakšen je odnos korenin do spodnjega alveolarnega živca, ki poteka pod modrostnimi zobmi v spodnji čeljusti.
Včasih se je modrostne zobe izdiralo z dletom in kladivom, odtod še danes udomačen izraz, da gre pri kirurškem odstranjevanju modrostnih zob za izkles le-teh. Takrat se je občasno znala kakšna čeljust tudi zlomiti. Vsaj zadnjih 10 let se modrostne zobe odstranjuje s finimi inštrumenti in brez velikih sil in sam ne poznam primera zloma čeljusti v zadnjih 10 letih ob odstranjevanju modrostnih zob.
Kadar je potrebno spodnje modrostne zobe odstraniti kirurško (skoraj vedno) potem poseg tako ali tako izvaja kirurg – upam!
Pogosto lahko korenine spodnjih modrostnih zob segajo povsem do kanala v katerem je živec. Slednji je lahko po odstranitvi zoba razgaljen in v kanal se izlije kri. Ta stisne živec in zaradi tega lahko imate še nekaj časa (dni, tednov, redko nekaj mesecev) drugačne občutke v področju, ki ga živec oživčuje (spodnji zobje, brada, dlesni in spodnja ustnica na isti strani). Če vendarle pride do poškodbe živca, se ga ne šiva, saj to tudi tehnično ni izvedljivo. Ima pa živec (ravno zaradi dejstva, da je v kanalu) veliko regeneracijsko sposobnost – ker sta oba konca poškodovanega živca v kanali in blizu skupaj, se konci živca najedejo med seboj. Bistveno pa je, da se korenini živca separirata in se nato vsaka korenina posebej previdno odstrani.
Upam, da sem vam zadovoljivo odgovoril. Obiščite torej izkušenega kirurga, če vas je strah, ta pa bo v primeru nejasnosti napravil še preiskavo s CB CT, da bo zanesljivo lahko varno odstranil zob.
Lep pozdrav, David Dovšak
Pozdravljeni!
Prebrala sem si skoraj vse vase odgovore. Vendar sem se vseeno odločila,da vam napisem in vas prosim za odgovor!
Torej v izvidu mi pise slednje: rtg ortopan prinasa: semiimpaktiran zob 48,enako 38. Oa zoba se s koreninami projecirata preko mandibularnega kanala. Možne posledice pri odstranjevanju,omrtvičenost spodnje ustnice.
Rada bi vas vprasala kaksne so moznosti,da se to dejansko zgodi. Zanima me tudi,ce slučajno ne grem na poseg, kaksne so lahko posledice. Sem pa narocena v celjski bolnisnici. Ali je poseg mozno opraviti kje drugje,kjer bi bilo sigurno,da ne bi prislo do poskodb.
Lepo prosim za odgovor! Ker sem v veliki dilemi.
Hvala!
Lep pozdrav!
Pozdravljeni. Mislim, da sem o poškodbah živcev, kot o možnih zapletih, že pisal. V spodnji čeljusti se na ortopantomografskih rtg posnetkih modrostni zobje s svojimi koreninami pogosto projicirajo preko sence, ki predstavlja potek spodnjega alveolarnega živca, kar pa ne pomeni, da so z njim dejansko v stiku. Lahko pa po odstranitvi zoba ostane kanal, v katerem je živec, odprt in s tem živec razgaljen, ampak nepoškodovan. V kanal se izlije nekaj krvi, ki lahko stisne živec in nekaj dni, dokler se kri v kanalu ne razgradi, lahko predel, ki ga živec oživčuje, slabše občutite. Poškodbe živca v spodnji čeljustnici so sila redke v rokah izkušenega kirurga in možne, kadar zob s svojimi koreninami objema živec. V teh primerih je zob potrebno prežagati na več delov in ga odstraniti po kosih.
Kot pacientka se imate pravico operirati kjerkoli vam to ustreza v Sloveniji, kmalu tudi v tujini. Če pa ste napotnico že oddali, ne morete dobiti nove za obravnavo drugje.
Na pol ukleščenih zob – torej takšnih, ki so v usta prodrli samo delno, v ustih ni smiselno puščati, kajti ob zobeh je običajno prisotno stalno kronično žarišče vnetja, čeprav vi morda posebnih težav nimate, lahko pa te nastopijo v hudi obliki in vnetni zapleti ob takšnih modrostnih zobeh so lahko bistveno hujši kot pa težave po posegih.
Lep pozdrav, David Dovšak