Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Ustno zdravje in higiena Modrostni zob – koliko čakati?

Modrostni zob – koliko čakati?

Star sem 18 let in nisem bil pri zobozdravniku že 8-12 let (nevem natančno). Odkar sem končal srednjo šolo nisem imel ortodonta.
Zadnjih nekaj let me mučijo (zelo verjetno) modrostni zobje, saj v ogledalu lahko vidim, da mi za raste nekaj kar bi lahko izgledalo kot zob. Na obeh straneh zgoraj sta čez kožo, vendar vedno neboleča. Problem je spodaj levo, tisti me boli običajno 2x na leto (spomladi in poleti) po 1-3 tedne, odvisno.

V trenutnem stanju (-1 teden) je bolečina močna kot še nikoli prej. Zavedam se, da si moram čimprej poiskati zobozdravnika ter najverjetneje bom moral na ruvanje (česar me je neizmerno strah!!), ampak me zanima vprašanje, če “s čakanjem pripomorem k ruvanju zoba” ali s čakanjem le slabšam zadevo?

Katerega zobozdravnika se priporoča v Ljubljani?
Koliko časa traja poseg?
Koliko časa traja okrevanje po ruvanju (oteklina, bolečina, šivi, pooperativni postopek)?
Kolikšna je bolečina po ruvanju v primerjavi s prej – naslednji dan po ruvanju boli bolj kot sami modrostni zobje prej?

Pozdravljen!
Iz količine izstreljenih vprašanj je kar slutiti, da je prisoten določen strah že pred samim zobozdravnikom. Mogoče niti ne toliko pred potencialnim posegom, ki , mimogrede, mogoče niti ni potreben 🙂
S čakanjem (in sočasnim trpljenjem zaradi bolečine) nič ne pripomorete h kasnejšemu lažjemu posegu.
Kot ste že sami rekli je res najbolje, da obiščete zobozdravnika. Ta vam bo najprej pomagal in olajšal bolečino. Nato vam bo svetoval in tudi ukrepal glede morebitne odstranitve osmice.

Srečno in LP,

Miha Bobič

New Report

Close