Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Maksilofacialna in oralna kirurgija modrostni zob in trombocitopenija

modrostni zob in trombocitopenija

Spoštovani!

Imam trombocitopenijo, ki jo zdravim že od oktobra. Na zadnjem pregledu (31.1.2012) je bila vrednost mojih trombocitov 88 10e9/l. Zdravnik mi je rekel, da bi s takim številom že lahko prestala operacijo.

Imam pa tudi težave z modrostnimi zobmi, predvsem z obema spodnjima. Sicer je njuna rast normalna, razen tega, da se rahlo dotikata sedmic. Vendar pa imam zaradi teh zob večkrat bolečine v žrelu in glavobole. Rada bi ju odstranila. Vendar me skrbijo dolge čakalne vrste za odstranjevanje zob. Sama bi rada to operacijo opravila čimprej, saj ne vem kakšno bo število trombocitov čez pol leta.
Zato me zanima, ali je poseg v mojem primeru varen in kje v Sloveniji bi lahko čimprej prišla na vrsto ter ali obstajajo za takšne primere kot sem jaz kakšne prednostne liste.

Hvala vam za odgovor in lep pozdrav!

Wanja

Pozdravljeni. Zaželjeno je, da je vrednost trombicitov pred operacijo vsaj 100 x 10e9/l. Vzrokov za pomanjkanje trombocitov je veliko in, ker pravite, da se zaradi tega zdravite, je pomebno, za kakšno vrsto trombocitopenije gre (izolirano, v povezavi z anemijo, v sklopu drugih bolezni, povezano z jemanjem zdravil….). Vsekakor je potrebnih kar nekaj preiskav pred operacijo (kompletna krvna slika, protrombinski čas, parcialni tromboplastinski čas, nivo fibrinogena, čas krvavitve…). Pomembno je vedeti, ali jemljete kakšna zdravila, ker pa pravite, da se zdravite, bo za kirurga pomembno mnenje hematologa. Samo bolečine in glavoboli, ki jih povezujete z modrostnimi zobmi, niso razlog, da bi se vas uvrstilo med nujne paciente, prav tako ni to trombocitopenija. ZZZS in IVZ imata na svojih spletnih straneh seznam kirurgov in njihovih čakalnih dob. Če pri vas obstaja nevarnost krvavitve po operaciji, potem boste zanesljivo v najbolj varnih rokah na kliničnem oddelku za maksilofacialno in oralno kirurgijo v Ljubljani, kjer so čakalne dobe sicer dolge, vendar se največkrat v času do termina posega ne zgodi nič kritičnega ob modrostnih zobeh. Lep pozdrav, David Dovšak

********************************************* David Dovšak, maksilofacialni kirurg Dentalni kirurški estetski D center Rakuševa ulica 6 SI – 1000 Ljubljana T: 030 643 693 E: [email protected] www.d-center.si

New Report

Close