Modrostni zob?
Pozdravljeni!
Naj vam najprej povem, da se že od malega strašno bojim zobozdravnikov, Ni mi hujše muke kot to. Temu je tudi razlog, da trenutno nimam izbranega zobozdravnika in zares odlašam, saj me je preveč strah. Pri zobrozdravniku nisem bila že 4 leta. Vmes nisem imela hujših težav.
Sedaj pa sem noseča (13t) in v tem času mi je zrasla ena osmica, ki mi ni delala težav niti bolelo me ni.
Ta teden sem prehlajena. Imam zamašen nos, rumen izcedek,boleče grlo.
Danes ponoči me je začelo močno kljuvati v ličnici. Gre za ličnico pod katero leži modrostni zob. Zob na otip ni boleč. Strah me je, da je bolečina od zoba…oz. da se je prehladno vnetje razširilo na modrostni zob. Ne vem ali je to sploh možno. Zdaj ko razmišljam za nazaj… na tej strani sem imela večkrat zamašeno uho. Bi lahko bilo to povezano?
Najbolj od vsega se bojim, da bom morala k zobozdravniku (ne vem niti kam naj se obrnem) in seveda morebitnih posegov. Ali so posegi sploh dovoljeni v nosečnosti?
Imam kakšne alternativne možnosti s katerim bi ublažila morebitno bolečino v tem modrostnem zobu? Npr. klinčki, ingver, grgranje,…?
Najlepša hvala za razumevanje in odgovor.
Pozdavljeni,
zobovje je resnično bolje sanirati pred načrtovano nosečnostjo. Posegi v nosečnosti so priporočljivi v drugem tromesečju. Odstranjevanja modrostnika vam ne svetujem med nosečnostjo zaradi možnih komplikacij; potrebne terapije z antibiotiki ipd. Alternativnih zdravjenj glede težav z modrostnikom ni. Priporočamo čimboljšo higieno, predvsem pri stanjih, ko je možna zagnojitev obzobnega žepa. Zobozdravnika si čimprej poiščite; glede dostopnosti se lahko pozanimate na ZZZS strani, kjer so objavljeni seznami koncesionarjev.
Srečno.