Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija modrostni zob

modrostni zob

Pozdrav!
Imam problem z zadnjim zobom levo spodaj. Nekega dne me je zacel boleti in sem sla do zobozdravnice in mi je ta zob zaprla z zdravilom ker sem imela luknjo. Cez dva mesca se je spet odprl in sem šla spet do zdravnice v lj ki mi je dala injekcijo z anestetikom in ocistila zob in zaprla z zdravilom. Bilo mi je nekaj mesecev , zdej pa spet cutim bolecino. Moram pa povedati da se mi je polovica zoba tudi okrusila ko se zakriznila koruzo v kokicah. Zoba nebi rada izpulila ker se zelo bojim bolecin po izdrtju zoba. Kaj naj naredim??

Ali vsi dobijo modrostne zobje? ali se modrostne zobje dedno prenašajo?

Pozdravljen Žan,

modrostni zobje, osmice ali tretji kočnik…vse to je izraz za modrostnike. Ti izrastejo, če imate seveda zasnovo za njih. Pogosto je tako, da če jih imajo starši, jih imajo tudi otroci. Spadajo pa med zobje, ki evolucijsko izginjajo. Torej modrostnikov nimajo vsi.

Srečno.

*** dr. dent. med. *** Zobna ordinacija Prenadent *** tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si *** www.informacija.net/zobna-ordinacija

pozdravljeni
mene pa samo nekaj zanima danes sem sel k dezurnemu zobozdravniku za bolecine dal mi je napotnico za slikanje modrostnega zoba za jutri in da moram po slikanju it k dezurnemu zobozdravniku da mi izpuli zob ker se nimam svojega zobozdravnika zdaj me pa zanima ko ti on da inekcijo a to boli ko ti ga ruva
lepo prosim za odgovor
hvala
danijel

Pozdravljeni,

opozoriti vas moram, da odstranjevanje modrostnika ne sodi med urgentne posege in vam v dežurni službi tega niso dolžni nuditi. Nujno in čimprej pa si poiščite svojega izbranega zobozdravnika.
Pri odstranjevanju zob je vedno indicirana lokalna anestezija.

Srečno.

*** dr. dent. med. *** Zobna ordinacija Prenadent *** tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si *** www.informacija.net/zobna-ordinacija

Pozdravljena!

Tudi sama sem nova na to temo, in sicer imam dolocena vprasanja glede se neizraslega modrostnega zoba. Stara sem 20 let ze opravila ortopan celotnega zobovja, in mi je z dnem, osebna zobozdravnica povedala, da je osmica pri zacetku rasti in prodiranja skozi dlesen..
Vendar, od tistega dne imam velike probleme, sicer mi vsaj tri dni na mesec zob in okolica celjusti- dlesni strasansko boli (lahko bi bolecino opisala, kot nekaksno zbadanje) , siri se tudi na predel vratnih bezgavk in zatilje ter celjusti vse do usesa in konca vratu.. Morda sem edina, ki morebiti cuti take bolecine, se pa po drugi strani sprasujem ali je res mozno, da mi rast modrostnega zoba povzroca take bolecine? Sama zobozdravnica mi je zob naknadno pregledala in mi svetovala redno nitkanje in hlajenje zoba.. Meni zal to ne zadostuje in sem resnicno obupana saj zaradi bolecin tri do stiri dni ne spim, analgetiki le obcasno pomagajo.. Hlajenje, greganje zajbla, topli obkladki meni zal ne pomagajo.. Lepo Vas prosim kaksen je vas osgovor in nasvet?

Zelo sem Vam hvalezna za odgovor

Pozdravljeni,

kar opisujete, je res povezano z izraščanjem modrostnikov; obstajajo srečneži, ki jim zobje izrastejo brez kakršnikolih bolečin, drugim pa lahko povzročajo težave, kot jih opisujete vi. Pri izraščanju modrostnikov je najpomembneje oceniti ali imajo le ti prostor za izrast oz. če je usmerjenost zoba pravilna. To ocenimo z analizo rtg posnetka. Kot opisujete, je slednje vaša zobozdravnica storila in je tudi očitno ocenila, da se modrostniki ohranijo. Ob težavah pri izraščanju vam lahko pomagajo analgetiki. Če bodo težave prevelike, se lahko obrnete na spec. oralne kirurgije.

Srečno.

Sprašujem glede spodnjih modrostnih zob. Oba mi sicer zelo počasi, a vztrajno rasteta, vsakega se vidi malo na površini. Zobozdravnica je preko rtg ugotovila, da bi lahko bila odstranitev slaba ideja, saj je živec postavljen tako, da bi to lahko pri odstranitvi pustilo kake posledice. Vendar pa opažam, da mi to izraščanje modrostnikov povzroča premikanje spodnjih enk in dvojk, da lok ni več lep, ampak da se zobje očitno umikajo, se postavljajo postrani. To me moti, malce celo pri govoru.

Bi bilo torej vseeno bolj odstraniti modrostnike? Se bodo potem enkice in dvojke same postavile nazaj v prvoten položaj ali bi morala nositi aparat?

Pozdravljeni,

zobje se kljub odstranitvi sami ne bodo postavili v prvotni položaj. Glede odstranitve modrostnikov naj odloča spec. oralne kirurgije, glede poravnave zob pa spec. ortodontije. Odločila se bosta na podlagi rtg analize. Je pa dejansko včasih škoda pri odstranjevanju težavnega modrostnika hujša, kot če zob pustimo v čeljusti.

Srečno.

Pozdravljeni, zahvaljujem se vam za vaš odgovor. Omenjate, da je lahko škoda po odstranitvi večja, kot če zob ostane. Zanima me, kakšne pa so lahko posledice, če odstranitev ne poteka po načrtih?
Hvala vam za odgovor.

Pozdravljeni,

vse zavisi od anatomskih razmer; najhujša posledica je lahko poškodba živca (trajne motene senzacije in motorike).

Srečno.

Pozdravljeni,

imam težavo z modrostnim zobom. Sicer imam že oba zgornja modrostna zoba toda – nikoli nista bila moteča ali pretirano boleče – sedaj imam oba čisto zunaj in je vse v redu.

Problem imam s spodnjim dvema – trenutno še posebej z levim že kar nekaj časa. Oba namreč začne/ta “riniti” ven in ob tem imam hude bolečine boli me cela čeljust, komaj jem in dlesen imam čisto natečeno. Nato se rast ustavi in potem čez nekaj mesecev zopet isto in 1 teden bolečine itd… zob pa še vedno ni zunaj samo majhen delček – to traja že 2-3 lete. Spiram si z kamilicami in jemljem tablete nalgasin forte kar mi pomaga omiliti ali nekoliko odpraviti bolečino čez dan .

Že pred enim letom sem bila pri svoji zobozdravnici – katera mi je dejala da je to normalno in da imam lahko tudi levo stran obraza natečeno – da to se dogaja. Ter, da neradi pošiljajo na rezanje oz. puljenje modrostnih zob, saj je zob na takšnem mestu, ki je bolj “tvegano” zaradi živca ali nekaj podobnega.

Kaj priporočate vi oz. kakšno je vaše mnenje?

…ali naj torej prenašam bolečino in oteklino ter bolečino nekoliko blažim z nalgasinom in kamilicami? ali….

..pozabila pa sem tudi omeniti da mi je že več kot pred letom dni zaradi premale čeljusti (ker spodaj ni ravno veliko prostora za oba modrostna zoba) začelo spodnja sprednja dva zoba “”riniti”” drug čez drugega…sedaj nimam več ravnih spodnjih zob ampak sta sprednja dva rahlo drug čez drugega.

Hvala,

Lep pozdrav

Pozdravljeni,

menim, da bi bilo koristno, da vas pregleda spec. oralni kirurg, saj je on tisti, ki vam bo povedal ali je priporočljivo zob odstraniti ali ne. Predhodno je potrebno napraviti ortopantomogram in pridobiti napotnico pri vaši osebni zobozdravnici.
Če bosta zoba ostajala v ustni votlini, se bodo težave nadaljevale, zobje se bodo premikali proti sredini in s tem se bo povečevalo tesno stanje zob.

Srečno.

meni rastejo modrostni zobje cisto pravilno brez bolecin ful mi koristijo pri žvečenju.ali bi jih moral odstraniti

Pozdravljeni,

modrostni zobje, kot tretji kočniki imajo funkcijo mletja hrane… kot nam je to namenila mati narava. Ker pa gre evolucijski razvoj oz. prilagajanje človekovega telesa v smeri zmanjševanja obsega čeljustne regije in povečevanja možganske regije, se čeljusti zmanjšujejo, zobje pa reducirajo.
Ohranjanje modrostnikov obravnavamo popolnoma individualno; če imajo dovolj prostora za izrast, jih z veseljem ohranjamo.
Upam, da sem odgovorila na vaše vprašanje.

Srečno.

Spoštovani dr.

Februarja 2020 imam poseg (odstranitev modrostnega zoba, desno spodaj) zob še ni izrastel. Rtg slika kaže na nepravilno lego (zob raste postrani). V dveh tednih so se mi dvakrat pojavile težave, občutljiva in boleča dlesen. Bil sem pri zobozdravniku, kateri je priporočal zobni trak zaradi žepka, ostalo bp. Včeraj se mi je spet pojavila rahla bolečina (vedno ponoči) Kaj v tem primeru storiti?

Hvala,

lepo pozdravljeni

Pozdravljeni,

pomaga vam lahko le čimprejšnja odstranitev zoba. Sami kaj dosti ne morete storiti; ko se žep vname, mora zdravnik narediti drenažo, vi pa skrbite za izdatno higieno.

Srečno.

Pozdravljeni,

kar opisujete je bolj podobno virozi. Predvidevam, da otekline in trizmusa več ni, kar ste pozdravili z antibiotiki in drenažo.

Srečno.

New Report

Close