Modrostni zob
Pozdravljeni!
Zanima me Vaše mnenje glede osmice levo spodaj (prosil bi, da pogledate rentgensko sliko na tej povezavi: http://shrani.si/f/22/1z/1paNUkbf/lastscan-max-quality.jpg).
Po sliki sodeč izgleda, da bo ta modrostni zob delal težave (raste proti sedmici). Mislite, da bo dovolj prostora, da ta modrostni zob izraste ali priporočate odstranitev (mislite, da je potrebna kirurška odstranitev?)?
Hvala za odgovor in lep dan
Spoštovani Slavec1,
stirnjam se z vami. Zob v spodnji čeljusti nima primerne smeri izraščanja, jker je s krono nagnjen proti sedmici. Ker nimam podatka o starosti lastnika 🙂 tega zoba, težko razmišljam o pričakovani izrasti, glede na dograjene korenine pa sklepam, da zob ne bo več rastel (??).
Če zob še ni izrastel in ga pokriva dlesen, potem je potrebna kirurška odstranitev. Nekoliko bi me skrbela postavitev korenin, ki se projecirajo preko (??) mandibularnega kanala.
Pozdravljeni,
imam vprašanje v zvezi z modrostnimi zobmi oz. zapleti po odstranitvi. V torek mi je kirurg operativno odstranil oba zoba na desni strani. Pri tem je zgornji zob za sabo pustil odprto sinusno kost, spodnji pa je bil precej blizu živca, kar je med odstranjevanjem pomenilo nekaj več časa za odstranjevanje in malo bolečine, načeloma pa nobenega problema. Okrevanje je potekalo presenetljivo dobro, brez večjih bolečin in problemov. Potem pa se je zalomilo v petek zvečer, ko sem kar naenkrat začela močno krvaveti nekje iz ozadja ustne votline. Ker krvavitev nikakor ni ponehala- kljub vsem tamponom, ki sem jih vstavila v usta, sem po eni uri odšla na dežurno kliniko. Tam je zdravnik ugotovil, da krvavi spodnja rana in ustavil krvavitev ter v rano vstavil trakec (distalno), ki naj bi po njegovih besedah čez nekaj časa sam razpadel (med vstavljanjem sem čutila enako bolečino, kot med operacijo, ko je bil kirurg blizu živca). V izvid je zapisal, da je rana lepo zašita in da samo na enem mestu vstrajno krvavi. Od tam sem se vrnila z olajšanjem, vendar ni trajalo prav dolgo. Danes zjutraj se je namreč pojavila grozna bolečina v predelu spodnje čeljusti (okoli rane proti vratu in na drugo stran proti ušesu in v ušesu), ter neprijeten občutek v sinusih. Bolečina je neznosna. Pri tem se mi je rahlo povišala telesna temperatura. Moje vprašanje se glasi, ali je bolečina normalna reakcija na trakec ki leži nekje v bližini živca, ali pa je morda lahko kaj drugega. Predvsem me je strah, da ne pride do nepotrebnih zapletov. Ali je pametno čakati do ponedeljka na kirurga ki je opravil poseg, ali je stvar lahko nujna in bi bilo smiselno čim prej obiskati dežurnega zobozdravnika? Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor.
Spoštovana TInamalina,
glede na časovno oddaljenost ekstrakcije bi sama najprej pomislila na alveolitis sicca, ki lahko povzroča hude bolečine, posebnih ukrepov pa zanj nimamo.
Glede na vse komplikacije, ki so vas med posegom doletele, pa sem vseeno mnenja, da lahko obiščete dežurnega zobozdravnika, jutri pa se vseeno oglasite še pri operaterju.