Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Modrenje

Modrenje

Pozdravljeni,

prosila bi vas za nasvet. Pri mojem 2-mesečnem dojenčku zadnji teden ali dva opažam temne, modrikaste kroge okoli oči, kot da bi imel podočnjake. Prav tako občasno postane modrikast okoli ust, nad ustnico in pod njo, medtem ko so nohti in ustnice normalne barve. Pri pediatrinji sva bila en teden nazaj zaradi drugih težav in so mu vzeli kri in urin, ki sta bila oba normalna. Izmerila mu je tudi saturacijo, ki je bila v tistem trenutku 99. Glede podočnjakov ni nič komentirala, samo da bomo itak vzeli kri, glede modrikavosti okoli ust pa nisem omenjala, saj sem na to postala pozorna kasneje. Vprašala bi vas, ali podočnjaki ali pa modrikavost lahko kažeta na kakšen resnejši problem, ki bi zahteval ponovni obisk zdravnika? Naj omenim še, da ima že mesec in pol zamašen nos, ki ga redno čistiva z fiziološko in aspiratojem, bomo pa obiskali tud ORLja v zvezi s tem. Kontrolo imamo čez en mesec tudi pri kardiologu, saj je ob rojstvu imel zoožano aorto (4mm namesto 6mm če sem prav razumela), vendar ob odkritju kardiolog ni deloval zaskrbljen.

 

Hvala za odgovor in lep pozdrav

 

Dojenčki imajo zaradi značilnosti podkožja (ki je tanko, z več žilnimi pleteži, zlasti drobnimi prepleti ven s tanko steno, ki vsebujejo kri z manj kisika, zato je bolj temne, modre barve v primerjavi z arterijsko) zelo pogosto poudarjene “oči” (kot podočnjake), podobno se zdi tudi v predelu okrog ust (kjer je kontrast lahko navidezno večji tudi zaradi ličk, ki so pogosto bolj rožnata, rdeča, še zlasti ob bivanju zunaj). Tak videz ni povezan z boleznijo, če pred tem izključimo nižjo nasičenost arterijske krvi s kisikom – kar izmerimo s pulznim oksimetrom, ki vrednost pokaže v % – in je 99 %, kolikor je bilo izmerjeno pri vašem dojenčku, povsem normalna oz. celo odlična vrednost.

Ob prehladu (ko oteče sluznica) je odtekanje krvi iz drobnih ven v podkožju še počasnejše – zlasti je takšno pomodrevanje vidno v obdobju, ko ima dojenček malo podkožnega maščevja na obrazu, ko ima tanko kožo, ki še ni bila “osončena” (kar poveča pigment, ki skrije “modrino”).

Zožitev aorte ne bi delala težav, ki jih opisujete – in če tudi kardiolog ni deloval zaskrbljeno ter je predvidel samo kontrolo, res nimate nobenega razloga za paniko – ali takojšen obisk pri pediatru.

Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close