Modra stopala
Pozdravljeni,
Do katere starosti dojencka se lahko pojavlja modrikavost stopal, pod nosom oziroma nad in pod ustnico?
Danes sem prvic opazila, da je imela modra stopala, je pa res, da je bila zunaj cca 5min brez bundice, pa se nogavicka ji je padla ne da bi takoj opazila, ko sem jo prinesla not v studio (smo imeli druzinsko fotografiranje), sem to opazila in seveda takoj oblekla nogavicke in to opazila, je precej jokala tisti cas.
Desaturacije je imela zaradi nedonosenosti, smo to resili, en mesec nazaj sem opazila, da je obcasno bolj bleda nad in pod ustnico, sem jo peljala na merjenje saturacije in ta je celo po jokanju in dretju znasala 100% (to sem vam ze pisala takrat). Po prvi rundi fotografiranja sem snela nogavico, da vidim, kaj se dogaja, je ze bila lepe roznate barve. Zdaj stalno preverjam stopala doma, mi prav ne da miru, pa nisem vec opazila taksne barve, ce ze je bleda, vecinoma pa roznata.
Je to verjetno bilo taksne barve, ker jo je zeblo?
Hvala za odgovor.
V hladu se kapilare v koži (zlasti “okrajkih”, torej stopalih in dlaneh) stisnejo, kar zmanjša kroženje krvi in telo ščiti pred ohlajanjem. In zato so ti deli telesa VSE ŽIVLJENJE v mrazu bolj modri. Pri dojenčku so bolj opazni samo zato, ker je koža tanjša.
Pulzni oksimetri merijo nasičenost krvi s kisikom v žilah, ki pulzirajo – torej v arterijah. In je visoka vrednost znak, da je izmenjava plinov v pljučih ter delovanje obtočil normalno. Ne kaže pa nasičenosti tkiv s kisikom. Zato je lahko tudi ob modri obarvanosti rokic, nogic in ustnic povsem normalna.
In ja, zeblo jo je….