Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Modra lucka in oci

Modra lucka in oci

Spostovani,

S hcerkico novorojenckom sva bile pod modro lucko zaradi zlatenice prvi teden po rojstvu.

Ob njej sem zaspala in ko sem se sredi noci zbudila je imela ocalca poleg nje- torej je bila pod lucko brez njih. Ne vem koliko casa je to trajalo, lahko pa bi bilo tudi nekaj ur. Ko sem se zbudila je sicer spala z zaprtimi ocmi.

Po tem ni imela vnetih ali razdrazenih oci.

Po internetu sem pobrskala in naj naceloma modra svetloba ne bi povzrocala okvar vida, vendar pa vedno navaja primere izpostavljenosti najvec par minut. Za mojo hcerko pa bi lahko to bilo tudi par ur.

Ker me sedaj precej skrbi za njen vid bi vas vprasala, ali bi bila okvara vida v primeru vecurne izpostavljenosti mozna?

Predvidevam, da se v bolnici zgodi, da otroku pade zascita dol, so bili taki dojencki potem povsem ok?

Najlepsa hvala za razlago in lepe pozdrave,

Zaskrbljena mamica

Tole je odgovor iz sosednjega foruma, vprašanje je prišlo v istem času kot vaše in je zelo podobno:

Kar brez skrbi, intenziteta te svetlobe nikakor ni takšna, da bi privedla do okvare mrežnice. Celo do izsušitve roženice ne, saj tudi novorojenčki “mežikajo” – ob tem ko zaprejo za zelo kratek čas veke, si lepo navlažijo in zaščitijo veznico ter roženico, s tem pa tudi ostale dele oči.

In čeprav gre pri “obsevanju kože z modro svetlobo” (fototerapijo) za svetlobo v vidnem delu svetlobnega spektra in velikokrat v šali rečemo, da se gre dojenček “sončit”, tudi ni možno primerjati gledanja v fototerapijsko lučko z gledanjem v sonce: kjer pa je res na udaru tudi mrežnica, tako zaradi toplotne kot UV okvare (o tem je bilo veliko pisano tudi letos, ko si je skupina v sončno svetlobo “verujočih” nabirala energijo z gledanjem v sonce – menda na otoku Krku… in si nepovratno okvarila vid).

In še pripis: še nisem videla novorojenčka, ki bi imel stalno odprte oči, še zlasti v prvih dneh ali pa v primeru, ko ga celo osvetlimo. Kar nam dela težave, ko želimo z namenom presejanja na prirojeno sivo mreno presvetliti očesne medije in čakamo, da odpre oči – če želimo veke razpreti, pa jih tako močno stiskajo, da smo neuspešni :-).

In ja, novorojenčki po fototerapiji nimajo težav zaradi izpostavljenosti oči modri svetlobi. Tudi pri daljši izpostavljenosti ne. Oziroma – sama v več kot 35 letih dela v porodnišnici na kakšno takšno težavo nisem naletela, niti zanjo slišala.

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close