Najdi forum

Modic tip 1 2 3

Pozdravljeni

Ker imam bolečine v križu, veliko dvigovanja v službi sem opravila MRI. Kar je pokazal modic tip 2 na l4 l5 in l5 s1

Vem, da modic tip 1, 2 in 3 je obraba. Zanima me zakaj nastane, ker sta na udaru samo ta dva diska, ostalo je brez posebnosti.

Predvidevam, da nastane, zaradi obremenitve hrbtenice, torej dvigovanje težjih bremen, ali se motim?

Kaj se zgodi v primeru modic tip 3?

Hvala za odgovor. Ana

Spoštovani!

Imate degenerativne spremembe na nivoju L4-L5 in L5-S1. Ti dve ploščici sta v telesu najbolj obremenjeni, zato se tudi najhitreje obrabita, lahko zaradi preobremenitev, dvigovanja težjih bremen itd. Izvid ni nič alarmanten, živci niso utesnjeni, operacija ni potrebna. Svetujem vaje za globoko trebušno muskulaturo, stabilizacijske vaje za mišico transversus abdominis – PLANK in fizioterapijo v ZD (UZ, laser, MGT, IF, TENS). Modic 3 spremembe so pa že vidne na vretencih, pride do subhondralne skleroze – kost se pod hrustancem zadebeli in to se vidi na RTGju – to so pa že napredovale degenerativne spremembe.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close