Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje močni krči pri dveh tednih starem dojenčku

močni krči pri dveh tednih starem dojenčku

Zdravo!

Naša mala družinica je postala dva tedna nazaj najsrečnejša, sedaj pa je malo manj, ko je tako težko gledati najmlajšega člana, ki se vsak večer in celo noč zvija od bolečin.

Naša punčica ima izredno razvit sesalni refleks, tudi moje dojke so polne, in po stalnem napenjanju mi je patronažna potrdila moje sume, da dojenčica pri meni preveč poje (v 7 dnevih se je zredila za 400 gramov). Napenjanje čez dan je po drugačni uvedbi dojenja, zbujanje na najmanj 3 ure in krajši podoji (10-15 min) na vsaki dojki z vmesnim podiranjem kupčkov in previjanjem, je ponehalo. (predtem je spala vsaj 4 ure in se očitno prelačna zbudila in se do konca napokala na obeh dojkah (tudi do 3x na vsaki v eni uri- poslušala sem otroka v veri, da ve kdaj je sit).

sicer še vedno malo pojoka in se skrči pred vsakim kakanjem, glavni problem pa ostajajo krči, ki se začnejo nekako okrog 23tih in trajajo vse do 1nih ponoči(nato pri meni zaspi, se pa celo noč napenja in prdka). Ob njih postane punčica vsa rdeča, napeta, joka kolikor se le da, na koncu že čisto brez glasu in stalno išče dojko (dudo zavrača). dojke se ji ne upam ponuditi, ker imam občutek, da je potem še slabše. ko krček mine postane čisto bleda in vsa omagana zaspi za 2 minutki do naslednjega krča. Kaj naj storim?..to je tako grozno gledati in ne vem ali so taki močni krči normalni pri tako majhnem otroku? naj povem še, da veliko lula, kakec je rumen, včasih zelo, zelo redek, kot voda. sama pazim pri prehrani (ne jem začinjenih, presladkih, preslanih stvari, stvari, ki napenjajo), je pa res da vsako jutro pojem zajtrk z 2dc alpskega mleka in čez dan navadni jogurt.

upam na kakšen nasvet, ker se mi od skrbi, hormonov in nespanja počasi meša!

Lp

Ponovno se obračam na vas, v upanju, da mi bo kdo pomagal z nasvetom..poleg krčkov, ki sem jih opisovala v prejšnem postu (ki se pojavljajo zvečer in ponoči) sem pri svojem 2 tedna starem dojenčku začela opažati penasto blato. Ko se pokaka, je konsistenca blata vedno kot pena kapučina, barva pa variera od oranžne do rumeno zelene. Pred kakanjem nima posebnih težav, nekaj napenjanja, ki se pa zdi običajno( kot pred podiranjem kupčka). večerni in nočni in včasih tudi jutranji močni krčki ostajajo. Začela sem ji dajati bio gaia kapljice (2 dni) pa zaenkrat še ne kažejo učinka. da bi imela kakšno okužbo prebavil malo dvomim…čez dan izgleda čisto zdrava, tudi redi se zelo lepo (preveč, po besedah patronažne). bi ji lahko pomagala s kakšnim drugim načinom dojenja? dojiva se nekako na tri ure. najprej na eni dojki, po slabi uri še na drugi in potem običajno tri ure spi. (če imam občutek, da dojka na kateri se je dojila prvič še ni prazna, ji jo ponovno ponudim ob drugem podoju). ima pa zelo močan sesalni refleks in zelo hitro je, glasno požira (ne znam je umiriti- nežno božanje, pesmice ne pomagajo, če ji vzamem dojko jo po premoru še bolj hlastno zagrabi-tako se obnaša ne glede na dolžino podoja in tudi če ni lačna-če pred tem že sprazni eno dojko. mirna je samo, če jo dojim med spanjem.)
kupčke podiramo skoraj vsakič…se trudimo tudi po pol ure, ampak kljub glasnemu rigu, skoraj vedno kasneje še nekaj polije in skoraj vedno se nam začne kolcati…
kaj lahko naredim, da jo bo prebava nehala mučit? moja prehrana je pa že sedaj zelo enolična…in mislim,da ne bi smela biti vzrok krčkom.

Pozdravljeni, malinca2!

Opravičujem se za pozen odgovor, upam, da je pri vas kaj bolje. Vaša deklica je stara 3t in vsak večer je veliko jokala.

“Naša punčica ima izredno razvit sesalni refleks, tudi moje dojke so polne, in po stalnem napenjanju mi je patronažna potrdila moje sume, da dojenčica pri meni preveč poje (v 7 dnevih se je zredila za 400 gramov).
***Lahko prosim napišete, kakšna je tehnika dojenja? Vedno ponudite eno dojko ali obe, koliko časa približno se deklica doji oz. aktivno pije in požira mleko? Se mleko močno izceja in jo tok mleka intenzivno zaliva, ali deklica hlasta na dojki in zelo glasno požira, komaj lovi tok mleka? Si kdaj po podojih ali tudi sicer dodatno iztiskate mleko? Napredek je odličen, vendar kot morda že veste, pri dojenju zgornja meja napredovanja ne obstaja. Možno je, da se prenajeda prednjega mleka in da je kaj v vajinem načinu dojenja, zaradi česar morda pride do veliko laktoze in manj maščob, kar bi lahko nekoliko vzdražilo prebavo. Kljub sumu na prenajedanje, deklica dojko morda zelo potrebuje za druge potrebe (tolažbo in umiritev, telesno bližino, to je otroku, ki ga črviči lahko tudi zelo pomembno). Ali se umiri, če ji ponudite dojko, na kateri manj intenzivno teče? Se joka, ker jo odstavite, ali zato, ker hoče sasti, se zaganja v dojko, hlasta po dojki, hkrati pa odklanja in ne more več sesati? Aha, iz blata ni videti, da bi šlo za kakšne alergijske ali preobčutljivostne reakcije.

“Napenjanje čez dan je po drugačni uvedbi dojenja, zbujanje na najmanj 3 ure in krajši podoji (10-15 min) na vsaki dojki z vmesnim podiranjem kupčkov in previjanjem, je ponehalo. (predtem je spala vsaj 4 ure in se očitno prelačna zbudila in se do konca napokala na obeh dojkah (tudi do 3x na vsaki v eni uri- poslušala sem otroka v veri, da ve kdaj je sit).”
***Da, to je mogoče, kar ste napisali. Ni narobe, če sesa 10x v eni uri, problem je, da so dojke po velikih razmakih zelo polne, otroka mleko zaliva, sesa hlastno, hudo je lačen, teže pride do maščob, veliko je prednjega mleka, laktoze v tem mleku, prebava je lahko nekoliko slabša. Če otrok sesa večkrat po malo, ne pride do tega, tudi če sesa zelo pogosto, ker dobiva veliko maščob, veliko laže pride do maščob, te pa uravnotežijo prebavo. Malce zapleteno, upam, da ste razumeli.

“sicer še vedno malo pojoka in se skrči pred vsakim kakanjem, glavni problem pa ostajajo krči, ki se začnejo nekako okrog 23tih in trajajo vse do 1nih ponoči(nato pri meni zaspi, se pa celo noč napenja in prdka). Ob njih postane punčica vsa rdeča, napeta, joka kolikor se le da, na koncu že čisto brez glasu in stalno išče dojko (dudo zavrača). dojke se ji ne upam ponuditi, ker imam občutek, da je potem še slabše.”
***Če jo dojka pomiri, absolutno ponudite dojko. Morda boste morali vmes umirjati, ji pomagati podirati kupček, vendar prej ali slej se bo umirila. Ponudite dojko, kjer je verjetno, da bo manj intenzivno teklo, torej kjer se je nazadnje dojila, tam bo laže priščla do maščob. Če se bo stanje slabšalo, potem boste poskusili umirjati na druge načine.

Majhni dojenčki lahko že ob majhnem nelagodju zelo močno jokajo.

Poglejte še tukaj: http://med.over.net/forum5/read.php?94,1982155 (se dojen otrok lahko prenajeda?)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5945719 (2m, preveč mleka, hlastanje, prenajedanje)

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Malinica2, penasto blato, če je večinoma rumenkasto oz. gorčično, je še v mejah normale, če pa bi se krči nadaljevali in stanje blata morda slabšalo, da bi bilo večkrat zeleno, potem je mogoče tudi to pokazatelj, da ima deklica prebavne težave. Iz tega bi težko rekli, da gre za kakšno okužbo, kajti v tem primeru bi bilo blato verjetno zelo smrdeče, morda driska (izstreljevanje blata, ki je neobilno, ter odvajanje 8-10-krat in več v 24h).

Poskusite ji ponujati večkrat, ne na 3h, to je za tako majhnega otroka izjemno dolgo, razen seveda, če spi in potrebe ne kaže (pa sicer dobro napreduje). Ko pa je budna, ji ponudite večkrat zapored, še posebej, kadar bo jokala in če jo bo dojenje umirilo.

Dojka nikoli ni prazna. Mleko se tvori ves čas. Ali se eno uro deklica aktivno doji, torej vidite, da tudi požira mleko, pa čeprav počasi, ali morda večino te ure tudi predrema? Da, dobro je, da popije čim več razpoložljivega mleka na eni dojki, da dobi dovolj maščob, ki ji bodo pomagale prebavljati. In pri podojih, kjer ji to ustreza, kar nadaljujte na ta način, da se dlje doji na eni strani. Ko pa je nemirna, ji ponujajte dojko, kjer bo manj teklo, vendar ji dovolite, da se doji kadarkoli tudi za umiritev, če bo le sprejela in če se ne bo začela odrivati, ker jo bo tok mleka morda motil.

Aha, kot sem napisala, hlastno dojenje je verjetno posledica velikih razmakov. Zna biti, da ji bo dobro delo, če bodo v delih dneva razmaki majhni. Ponuditi ji vsakokrat, kadar želi, poskusite umakniti dudo in dojenja ne hranite za tedaj, ko je običajno čas za to, da se doji, dojka je zanjo nadomestna popkovina, uporablja jo za vse potrebe.

Če se situacija ne bi izboljšala na ta način, blato pa bo videti slabše, ima morda kakšne alergično oz. preobčutljivostno reakcijo. Lahko za 2-3 tedne povsem izločite kravje mleko in izdelke iz njega iz svoje prehrane? Nemalo dojenčkov se na ta način umiri, saj je kravje mleko v materini prehrani med glavnimi alergeni. Nemir otroka lahko včasih povzroča tudi, če mati pije kofeinske napitke, pravi čaj ali uživa sladkor in čokolado v znatnih količinah. So seveda še drugi potencialni alergeni, vendar bi najprej previli, kako je z omenjenimi. Kapljice včasih pomagajo, največkrat pa mamice poročajo, da bistvenega učinka niti nimajo. Kaj pa ste že izločili doslej? Ponavadi materam svetujejo vse sorte, pa neredko precej napačne reči.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Pozdravljeni!

Želela bi povedati mojo izkušnjo.

Doma imam 3 mesece starega fantka, ki ga polno dojim. Zelo kmalu po porodu so se pri njem začele kolike. Po vsakem obroku je veliko jokal, blato je bilo včasih zeleno, preden je kakal se je veliko napenjal in mučil.
Seveda sva poskusila z “vsem živim”: koroške kapljice, biogaja, homeopatske granule… Pa ni nič pomagalo. Kolegica mi je svetovala, naj poskusim še s Coliprev-om, ker ima lahko sin t.i. prehodno laktozno intoleranco. Coliprev pa vsebuje encim, ki razgradi laktozo in otročka neha črvičiti.
No, pa smo poskusili in je zares pomagal!!! Mali je manj jokal, lahko je mirno spal, predvsem pa ga ni nič več bolelo. Mislim, da je vsaki mamici najtežje gledati, kako otroka nekaj boli, pa mu ne more pomagati. 🙁

To je moj nasvet. Upam, da ti bo koristil!

Lp.

hvala vsem za odgovore! moram povedati, da se je stanje zelo izboljšalo..ne vem ali pomagajo kapljici bio gaia, ali to da je deklica starejša za 10 dni in mogoče njen prebavni sistem bolj razvit, ali pa se je tvorba mleka končno prilagodila povpraševanju. še vedno sicer pojokava, predvsem predno zaspi in moji dojki sta postali nadomestilo za dudo.

me pa zanima še nekaj drugega…deklica zraven dojenja poje ogromno zraka (kupček oziroma bolje glasen rig podreva tudi 4krat zapovrstjo zelo veliko tudi prdka čez cel dan) in me zanima kako se temu ogniti? je lahko kriv morebiten napačen položaj dojenja? deklica sicer zagrabi dojko pravilno in močno sesa(sva bili pohvaljeni že v porodnišnici), vendar zraven zelo glasno požira..na dojko je prisesana ves čas in diha le čez nos. izgleda kot da se ji zelo mudi jesti..naredi tri do štiri glasne požirke brez vmesnega dihanja nato par hlastečih vdihov skozi nos in jovo na novo…včasih imam občutek da vleče dojko tako močno, da sploh ne more vdihniti (začne piskati, takrat jo odstavim od dojke in položim v pokončen položaj, da se toliko umiri da zadiha…). opažam tudi, da jo včasih z mlekom preveč zalijem (mleko kar brizga- takrat jo odstavim za nekaj sekund dokler curek ne poneha). po mojem občutku se mi zdi, da je njen sesalni refleks tako močan, da preveč vleče tudi, ko ji ni treba. je rešitev da jo vmes odstavim in si nekaj mleka izstisnem? ( vendar ta čas bo deklica zelo jokala, ker ji ne bo všeč da ni na dojki- sva enkrat poskusili :)) se pa sedaj dojiva na eni dojki toliko časa dokler se ne odstavi sama, to je kar hitro nekje po dobrih 5 minutah..ponavadi pokaže željo da bi šla spet na dojko po slabi uri, takrat ji ponudim drugo dojko. drugače se zelo lepo redi, pri 4 tednih ima že zelo baročno postavo in tudi vidno je že zrastla.

pa, če se vam da brati imam še eno vprašanje oziroma bolj me zanima mišlenje forumašic…doma imam že 4 letno deklico, ki na dojenje gleda precej ljubosumno..glavno kar jo moti je to, da takrat pač nimam časa zanjo (pa čeprav ji včasih ob tem berem pravljico, ali jo s prosto roko božam), kar naprej rine v maljšo hčerko in jo lupčka, žgečka, govori na ušesa, in bolj ko jo opozarjam, da želim mir bolj rine vanjo). izrazila je tudi željo, da bi se dojila še ona..razložila sem ji, da se je dojila, ko je bila dojenček, da sem tudi njo tako pestovala, da pa je sedaj že prevelika in ne želim da pije iz mojih prsi. (tako res čutim), dovolila sem ji da je mleko poskusila (polizala je kapljico z lička mlajše hčerke :), rekla je da je sladko :)…bi ve ravnale drugače, bi ji dovolile dojiti se pri vas? Vem, da se počuti malo zapostavljeno….

Razlogov, da deklica poje veliko zraka in podira kupčke, je lahko zelo veliko, od razloga pa je odvisno, kako ravnati. Ja, lahko izgublja dojko, cmoka na dojki in je problem v pristavljanju ali v položaju. Lahko hlasta na dojki, če so razmaki veliki in je že pri dojenju zelo lačna ter se zaradi tega bolj zaganja. Razlog je tudi, če mamica vedno doji na eni dojki in ta dojka že dolgo ni prišla na vrsto – mleko pritiska, izcejalni refleksi so zelo močni, otrokovo sesanje jim težko sledi… Podobne težave imajo lahko otroci mater, ki mleko po podojih dodatno iztiskajo in ustvarjajo presežno tvorbo mleka.

“včasih imam občutek da vleče dojko tako močno, da sploh ne more vdihniti (začne piskati, takrat jo odstavim od dojke in položim v pokončen položaj, da se toliko umiri da zadiha…).”
***Je to na začetku podoja? Mleko se lahko močno izliva in deklica mora tok mleka “loviti”, mu slediti, to pa je za mlajše dojenčke včasih kar težko, če je izcejalni refleks močan. Na začetku podoja niti ne gre za to, da bi otrok preveč vlekel, ampak otrok le sledi pritisku mleka v dojki. Samo odmaknite jo pravi čas, presen se ji zaleti, počakajte, da zadiha, nato jo vrnite na dojko. Poskusite, ali bo bolje, kadar bo razmak med podoji majhen, recimo pol ure ali uro… Ne, to ni najboljše, da si mleko iztiskate, res bo verjetno zelo razdražena in bo kasneje mogoče zaradi joka še slabše sesala in morda popila celo še več zraka.

Ha, ha, baročna postava je odlična reč!

Glede starejše deklice, normalno je, da je radovedna, dovolite ji, da je zraven, med tem pa vi več pozornosti posvetite njej, ne dojenčici, pogovarjajta se, pojasnite ji, da dojenčica počne povsem enake reči kot ona sama, naredite primerjave, kako kdo je, kako katera spi, kako katera cmoklja, kako katera joka, naj ve, da sta si podobni, pohecajte se, dovolite ji, da dojenčico pokaže vsem, ki pridejo… sčasoma se bo ustalila in ji bo sestrica manj zanimiva v smislu, da bi morala ves čas preverjati, kaj počne. Morda bo pomagali, če greste za njo in dojite v njeni sobi ali kotičku, kjer se igra.

iztisnite ji čisto malo mleka v majcen kozarček ali pokrovček, da ga popije, tudi iz tega se čuti njena velika radovednost. Sama sem fantku, ki se že kako leto ni dojil, dovolila poskusiti, ko je dobil bratca, malce čudno mu je bilo, ni več prosil, samo preverjal je, če sme. In se je s tem tudi hitro zadovoljil.

New Report

Close