Mocne menstruacije
Pozdravljeni,
stara sem 34 let in zadnjih par ciklov oziroma zadnje leto opazam nenormalno mocne menstruacije, ki vplivajo na moj dan vsaj prva 2-3 dni, in sicer:
- Nenormalno mocni krci, da ne prime ne buscopan, ne nalgesin (ibuprofena ne prenasam dobro), niti spasmex
krci se cutijo kot da se mi “trga maternica”
migrenski napadi
napolnjen nocni vlozek na 2hr prva 2-3 dni
Za kovanec veliki delcki, ki jih izlocam
Nikoli nisem imela hormonske terapije, prav tako trpim za migrenami, tako da vem, da kombinirane hormonske terapije ne smem prejemati.
Ginekologinja samo rece, da je to pac zato, ker moje telo na vse pretege skusa zanositi, meni se pa to res ne zdi normalno, da moram vsak mesec za dva dni na bolnisko.
lepo bi prosila za mnenje, ali kaksne preiskave da bi jih naredila, oziroma kje so mozni vzroki?
Naj se samo omenim, da imam sicer videz policisticnih jajcnikov, ne pa potrjen PCOS, menstruacije imam redne, tocno na dan, vcasih morda 4-5 dni odstopanja.
Najlepsa hvala za pomoc!
alternative81, 20.12.2025 ob 20:08
Pozdravljeni,
stara sem 34 let in zadnjih par ciklov oziroma zadnje leto opazam nenormalno mocne menstruacije, ki vplivajo na moj dan vsaj prva 2-3 dni, in sicer:
- Nenormalno mocni krci, da ne prime ne buscopan, ne nalgesin (ibuprofena ne prenasam dobro), niti spasmex
krci se cutijo kot da se mi “trga maternica”
migrenski napadi
napolnjen nocni vlozek na 2hr prva 2-3 dni
Za kovanec veliki delcki, ki jih izlocam
Nikoli nisem imela hormonske terapije, prav tako trpim za migrenami, tako da vem, da kombinirane hormonske terapije ne smem prejemati.
Ginekologinja samo rece, da je to pac zato, ker moje telo na vse pretege skusa zanositi, meni se pa to res ne zdi normalno, da moram vsak mesec za dva dni na bolnisko.
lepo bi prosila za mnenje, ali kaksne preiskave da bi jih naredila, oziroma kje so mozni vzroki?
Naj se samo omenim, da imam sicer videz policisticnih jajcnikov, ne pa potrjen PCOS, menstruacije imam redne, tocno na dan, vcasih morda 4-5 dni odstopanja.
Najlepsa hvala za pomoc!
Če se pri starosti 34 let pojavijo zelo močne in boleče M, je potreben gin pregled in UZ, kjer se izključijo nepravilnosti, kot so miomi, polipi, endometrioza, adenomioza. Če ne najdemo strukturnih nepravilnosti, je vzrok najverjetneje pomanjkanje progesterona, lahko pa tudi endometrioza.
Določanje ravni hormonov ne bo pomagalo.
Če se ne odkrije strukturnih nepravilnosti priporočam dodajanje progesterona – ali v obliki progestronskih kontracepcijskih tabletk (npr. Cerelle), ali mikroniziranega telesu identičnega progesterona v drugi polovici ciklusa (nrp Utrogestan 200 mg, 10-14 dni) ali v obliki materničnega vložka s progesteronom (Levosert ali Mirena). V drugi polovici ciklusa lahko dodajamo tudi sintetične progesterone (npr Dabroston), ki tudi dobro uravnajo premočne in boleče M.
Ob Utrogestanu in Dabrostonu lahko zanosite, drugi dve možnosti pa sta kontracepcija. Vse te možnosti se lahko uporabljajo pri migrenah, tudi pri migrenah z avro.
Pri močnih M včasih pomaga tudi normalizacija telesne teže, če ste presuhi ali predebeli. Pa izboljšanje življenjskega sloga – prehrana, vsakodnevno gibanje, sproščanje, spanje, opustitev kajenja, alkohola, nočnega življenja…
Če razmišljate o otrocih, pa bi bilo dobro, da ne odlašate predolgo. Z leti plodnost pada, zlasti po 35 letu.
srečno, N