Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Močne krvavitve pri menstruaciji

Močne krvavitve pri menstruaciji

Spoštovani g. Pušenjak,

Stara sem 25 let, menstruacija se pojavlja dokaj redno in traja dobrih 7 dni.
Prva dva dni menstruacije je opazen rjavo-rdeč izcedek, v naslednjih dneh nastopijo zelo močne
krvavitve, pravzaprav gre za dobesedno “kapljanje”. Pri tem se izločajo tudi
precejšni strdki, kepe krvi. Že večkrat je prišlo do take faze, da me je začelo
tresti po vsem telesu. To se mi zgodi nekje drugi, tretji dan menstruacije. Za lajšanje bolečin
jemljem prva dva dni Naprosyn tablete. Zbadanje oziroma krči se pojavljajo tudi v naslednjih dneh,
vendar ne želim pretiravati in jih ne vzamem kljub bolečinam.
Na ginekološkem pregledu sem bila pred dobrim letom, zdravnica ni ugotovila nobenih posebnosti,
omenila je le majhno velikost maternice.
Naj omenim še to, da imam bolečine pri spolnih odnosih, kontracepcijskih tablet ne jemljem.

Prosila bi vas, če lahko na podlagi mojega nestrokovnega opisa težav, zapišete morebitne
vzroke za take pojave.

Že vnaprej se vam lepo zahvaljujem, Lea

Draga Lea,

Ženske imajo zelo različno močne menstruacije in 7 dni je recimo zgornja meja normale. Količina izgube krvi je tudi zelo različna in jo ocenjujejo na do 80ml/mesec vendar je bolj pomembno to, ali se zaradi menstruacij pojavi slabokrvnost s pomanjkanjem železa ali ne. Če torej niste slabokrvni in nimate pomanjkanja železa ob sicer normalni prehrani potem menstruacija, kakršno omenjate ni izven “normalnih meja”.

Drugo so bolečine. O njih sem na več mestih že pisal in tudi poudaril, da bolečina zahteva pregled in opredelitev zdravnika. Najpogostejša načina zdravljenja “dismenoreje” (boleče menstruacije) sta hormonska kontracepcija in/ali nesteroidni antirevmatični analgetiki. Če je vse skupaj še vedno nevzdržno, je potrebna laparoskopija za izkjučitev organskih sprememb, ki jih z operacijo lahko odstranimo.

New Report

Close