Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija MOČNA BOLEČINA V SREDINI PRSNEGA KOŠA

MOČNA BOLEČINA V SREDINI PRSNEGA KOŠA

Pozdravljeni.
lepo prosim za vaše mnenje.
Moj mož je bil pred mesecem dni sprejet v bolnico zaradi diagnostične obdelave bolečin v prsnem košu.Mož je navajal, da že nekaj časa čuti bolečine v prsih za prsnico,ki se ne širijo ne v vrat ne v trebuh,prisotne pa so ob obremenitvi, v mirovanju pa po nekaj minutah prenehajo. Težkega dihanja ob tem ni opazoval. Če je šel po stopnicah v 2. nadstropje je prav tako dobil bolečine v prsih. Mož je leta 2009 imel opravljeno gastroskopijo, ki pa je pokazala le hiperaciditeto.Je kadilec.V družini ni imel nihče infarkta ali drugih srčnožilnih bolezni.dobil je te izvide pa bi rada da mi bolj podrobno opišete.
UZ SRCA
LV EDD 5,6CM
ESD 3,6 CM
IVS 1,05 CM
PW 1,05 CM
EF 56%
AO 2,2 CM, ascendentna aorta bulbus 3,5 CM
LA 4,1 X 5,DA 3,9 X 4,8
piše da je vse v mejah normale
mnenje: normalne srčne votline.Normalni iztisni delež L prekata,motena relaksacija,robne nepravilnosti na aortni zaklopki,sicer še normalna funkcija zaklopk.
CIKLOERGOMETRIJA:gOSPODA SMO POSTOPNO OBREMENILI NA KOLESU,ZMOGEL JE LE 100 W(5,1 MET).TEST SMO PREKINILI,KER JE GOSPOD NAVAJAL BOLEČINE V PRSNEM KOŠU,KI SE NISO ŠIRILE NIKAMOR A SO SE Z OBREMENITVIJO STOPNJEVALE.PO DVEH MINUTAH OBREMENITVE SO SPONTANO IZZVENELE.POGOSTO SMO UGOTAVLJALI VES,KI SO BILE TUDI PO TIPU BIGEMINUSA,KI PA SO Z NARAŠČANJEM OBREMENITVE IZGINILE.
Mož sedaj jemlje tablete. ASPIRIN100 PROTECT, NOLAPAZA 20MG ZJ, SORVASTA 10 MG ZV IN CONCOR 2,5.
Ko je mož prišel iz bolnice in je bil na bolniški v mirovanju,ga ni bolelo v prsih.sedaj pa ko je spet na delu pa ga spet pri obremenitvah zaboli. poleg tega vam še naj povem da ima tu pa tam visok krvni pritisk in da še niso izključili angine pectoris.
naročen pa je v celje na scintigrafijo srca
upam da se boste s tega kaj razumeli in mi čimprej poslali odgovor.hvala

Opravičujem se za veliko zamudo odgovora. Mislim, da vaš mož boleha za angino pektoris, ki je zelo verjetno posledica nezadostno doslednega zdravljenja visokega krvnega tlaka in ateroskleroze srčnih žil. Upam,da čim bolj sledi navodilom za zdrav način življenja (nekajenje, gibanje. pravilna telesna teža, itd.). Morda jre odmerek Concorja premajhen. Naj opravi scintigrafijo in naj se izogiba težkih telesnih obremenitev. Ob napadih bolečin naj vzame Nitrolingual ali sličen nitroglicerinski preparat.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

najlepša hvala za vaš odgovor

Odgovor ni potreben

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni,

prosim vas za vaše mnenje.
Stara sem 22 let. Pred časom, recimo pred dvema mesecema so se mi začele pojavlati bolečine v sredini prsnega koša. Sprva je bila bolečina topa in niti ne tako moteča, čutila sem jo samo pri globokem vdihu. V zadnjih dneh pa se stopnjuje. Ne kadim in se redno ukvarjam s športom. Je pa res, da sem pred nekaj meseci začela s študijem v tujini, zato so obremenitve mnogo večje. Pogosto delam pozno v noč in imam zagotovo pomankanje spanca. Ali je za tovrstno bolečino vzrok zgolj stres in pomanjkanje spanja? Ali ni za to pri moji starosti še malo prezgodaj? Ali bi se morala odpraviti na zdravniški pregled? Je pa res da je bolečina hujša po neprespanih nočeh ter v dneh pred izpiti.
Zahvaljujem se vam za vašo pomoč,

lep pozdrav,

Bolečina navedena v dopisu ni sumljiva, da bi bila posledica organske prizadetosti srca ali srčnih žil. Mislim, da je vaš sum, da je posledica duševnih obremenitev, zelo upravičen. Morda se je boste rešili že z nizkimi odmerki pomirjeval (napr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji) in z zdravim načinom življenja (izogibanje stresom, več spanca, več gibanja). Srečno.

New Report

Close