Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija močitev postelje pri otroku

močitev postelje pri otroku

Imamo fantka starega dobre 3 leta, ki je že več kot leto dni brez pleničk. Do sedaj tiudi nismo imeli problemov z lulanjem ponoči. Pred kakšnima dvema mesecema je začel močiti posteljo ponoči, včasih tudi podevi, ko je spal. Sedaj podnevi ne moči nič več. Z možem sva ga ponoči med 12 in 1 uro zjutraj nosila na WC lulat, brez problemov je šel. Vendar se je potem pojavilo, da je bil včasih zjutraj ponovno polulan, tako da sva ga sedaj nosila lulat tudi zjutraj, takoj ko se je oglasil. Sam še nikoli ponoči ni poklical, da bi šel lulat. Ali nima tega občutka? Ne veva kaj naj stroriva? Ko smo onehali s pleničkami, mu jih nisva dajala niti ponoči, ker ni bilo potrebe. Ne veva pa zakaj je sedaj prišlo do tega? Ali tako močno spi? Podnevi ni sploh nobenega problema?

Kaj nama predlagate?

Hvala za pomoč in lep pozdrav.

Janka

Spoštovani!

Gre za dokaj pogosto težavo pri otrocih. Kot težavo – enurezo – jo imenujemo pri starejših od 5 let. Pri 7 let starih je pojavnost te težave med 5 in 10%. Spontano se popravi pri 15% na leto. Je pa res, da 7% tistih, ki v posteljo lulajo v starosti 7 let, to počnejo tudi kot odrasli.
Ne glede na to, da bi bil dobesedni prevod besedila priporočil evropskega urološkega združenja na to temo (http://www.uroweb.org/gls/pdf/Paediatric%20Urology%202010.pdf – stran 29): “Zdravljenje svetujemo starejšim od 6 let. Zdravljenje mlajših ni potrebno, saj je spontana ozdravitev verjetna.” vendarle menim, da se posvetujte s strokovnjakom. Otrokov pediater bi moral vedeti, kateri strokovnjak se na vašem območju ukvarja s to zadevo. Na primer v Mariborski regiji se s tem ukvarja ena od pediatričnih nefrologinj na pediatrični kliniki v Mb, ni pa nujno, da je v vseh predelih Slovenije enako.

Sicer ste že sami ukrepali, tudi vprašanja postavljate – zato pa je pediater, da boste na vprašanja skupaj odgovorili – upajmo, da se bo izkazalo, da ne boste našli nekega specifičnega vzroka in bo zadeva sama minila. Preverite tudi pri starih starših, če lahko, ali je to v družini in kako se obnaša (kdaj izgine). Lahko pač v določenem razvojnem obdobju pride do večje nočne produkcije urina kot je je nekoliko slabše podajen mehur sposoben akumulirati – eni se potem zbudijo, drugi pa ne. In seveda – na spletu poiščite, kaj pravijo o sekundarni nokturni enurezi pri otrocih. Pri tem upoštevajte otrokovo starost – po doktrini zahodne medicine ima mlajši od pet let “pravico”, da kdaj polula posteljo.

In še opozorilo – medicina ne deluje prek interneta. Močenje postelje pri otrocih nad 5 let – v večini primerov ni nič, izjemno redko pa je lahko “na novo” močenje postelje povezano s kakšnimi vzroki, celo boleznijo.

Vso srečo!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Najlepša hvala, upamo da bomo uspešno rešili težavo.

Janka

New Report

Close