MOČAN GLAVOBOL
POZDRAVLJENI!
NAŠA 4-LETNICA ŽE OD PONEDELJKA JE PRIMOTREN, KER IMA UROINFEKT. DANES PA GROZNO JOKA DA JO BOLI ČELIKA, VROČINE PA IMA 39, CALPOL NIČ KAJ NI POMAGAL, PA SMO ŠLI K DEŽURNEMU. DALA JI JE VOLTAREN SVEČKO, TAKO DA SEDAJ SPI, ODKRILA VNETJE OBEH UHIC IN GRLA. PA MI JE HOTELA DATI ŠE EN ANTIBIOTIK. KO SEM JO VPRAŠALA KATEREGA PA JI NAJ DAM, KER ŠE VEDNO IMAVA PRIMOTREN, SE JE ZADIRČNO ZDRLA, ČEŠ POTEM PA NE DOBI NIČ, JUTRI K SVOJI ZDRAVNICI.
SEDAJ SE MI PORAJA VPRAŠANJE ALI JE PRIMOTREN TUDI ZA ZDRAVLJENJE UHIC IN ALI GLAVICA BOLI TUDI OD TEGA, KER KO SEM JO VPRAŠALA ALI JO BOLIJO UHICE, MI POVE DA NE
HVALA IN SREČNO
Spoštovana Valerija!
Primotren bi lahko uporabljali tudi za zdravljenje bakterijske okužbe zgornjih dihal (tudi vnetja srednjega ušesa), prvi priporočeni antibiotik za zdravljenje bakterijskega vnetja srednjega ušesa v domačem okolju pa je Hiconcil.
Morate vedeti, da je presojati na daljavo praktično nemogoče. (Pordelih ali nepordelih bobničev, žal, ne morem videti in presojati). Menjava antibiotika se mi zdi brez pregleda krvi (in urina) nesmiselna. Visoko vročino pogosto spremlja glavobol in – ko znižamo temperaturo, se omili tudi glavobol.
Ker smo trenutno v fazi najvišjega pojavljanja akutnih okužb dihal, ki jih povzročajo predvsem številni virusi (virus gripe, adenovirus, …), je povsem možno, da obolenje pri vaši hčerki povzroča virus. Bakterijske in virusne okužbe pa ločujemo predvsem z osnovnimi preiskavami krvi (levkociti, diferencialna krvna slika, CRP), pa tudi po klinični sliki (ob virusnih okužbah zgornjih dihal so prisotni nahod, kašelj, bolečine v žrelu). Ob virusni okužbi pa seveda antibiotik sploh ni potreben.
Pozdrav!
Nina