Najdi forum

Pozdravljeni, imate izkušnje z manualno medicino? Pozitivne ali negativne. Namervam jih obiskat zaradi išjasa. Hvala za odgovore.

Samo ne pojdi v Gorico k starejšemu. Nima pojma, posiljuje s harikrišno in ženskam rad potegne dol modrček. Verjemi.

Spoštovani,

V kolikor govorimo o bolečinah v križu, so za tovrstne težave lahko različni vzroki (degenerativne spremembe, preobremenitve, …) in je lajšanje bolečin mogoče že s spremembno življenjskega sloga.

V kolikor pa že govorimo o išiasu, so pa običajno bolečine v križu (v lumbalni regiji) nekašno opozorilo, da se tam nekaj dogaja.
V dosti primerih je išias posledica hernije diska (torej zdrsa medvretenčne ploščice iz naravne lege) in zožitve hrbtenjačnega kanala. Lahko je tudi posledica anatomskega izvora (nepravilnosti v nagibu obroča medenice, …) ali v veliko primerih posledica sodobnega življenjskega sloga (sedentarnost, prisilne drže, ponavljajoči gibi, prekomerna telesna teža, …).

Pri obeh težavah si lahko v začetnih fazah veliko pomagamo sami, tako, da uravnamo telesno težo in z redno dnevno telesno aktivnostjo (predvsem s poudarkom na stabilizaciji trupa), prekinitvijo dolgotrajnega sedenja, z pravilnim dvigovanjem težkih bremen in z zmanjšanjem stresa.
Pri vadbi je seveda zelo pomembna pravilnost izvajanja vaj! Seveda vaj ne izvajamo, ko so bolečine zelo hude, ampak šele, ko se stanje normalizira.

V kolikor gre za prenapete mišice, lahko pomaga že masaža (protibolečinska masaža, miofascialne razbremenitve, manualna limfna drenaža, bownova terapija ipd).

Manualna terapija (mobilizacija in manipilacija) se osredotoča predvsem na vzpostavitev normalnega položaja vretenc in sklepov ter njihovo naravno gibanje. Mobilizacijo izvajajo zdravniki, fizoterapevti, osteopati, je tudi del kinezioterapije. Le-ta nam lahko tudi nadomesti uporabo farmakoloških sredstev.

Ko je pa stanje tako daleč, da ti pristopi ne pomagajo, je čas za obisk zdravnika in uporabo protibolečinskih in drugih sredstev oziroma načinov zdravljenja.

Ko pa govorimo o manualni medicini, pa vse preglede in določene terapije izvajajo zdravniki, ki so za to specializirani. Predlagam, da za vašo konkretno težavo pobrskate na forumu Manualna medicina – zdravljenje gibalnega sistema, https://med.over.net/forum5/viewforum.php?f=111, kjer boste našli napisanega veliko na to temo in boste lahko zastavili tudi vaše konkretno vprašanje.

Skratka maualna terapija je lahko zelo učinkovita (ne v vseh primerih), v kolikor terapijo izvaja strokovnjak, ki je za tisto področje/tehniko izobražen in kompetenten ter pacienta/stranko obravnava celostno. To pa vključuje tudi svetovanje o vašem življenjskem slogu, z namenom, da se tovrstne težave/bolečine v prihodnjene bodo več pojavljale.

Lep pozdrav, Marina Dobnik uni. dipl. prof. šp. vzg, limfterapevtka, doktorska raziskovalka Aplikativne kineziologije Spletna stran: www.celostni-pristop.si E-pošta: [email protected] Tel.: 040 779 779

New Report

Close