Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija Mnenje za hbt

Mnenje za hbt

Pozdravljeni, se že dolgo ukvarjam s svojo hbt.,ker me zelo močno boli ledveni del, levi kolk in po stegnenici navzdol, ter podplati. Sem pa tudi 2 leti nazaj izgubila zavest in padla na levi kolk. Prosila bi glede MR in CT izvid, ali se zadeva da urediti z fizioterapijami, akupunkturami, manualna terapija ali kako drugače?

MR izvid: ledvena lordoza je izravnana položaj križnice nagnjen. V nivoju L5-S1 je disk degenarativno znižanega signala, vidna centralna dorzalna hernija okoli 4 mm, iztiska maščevje spinalnega kanala likvorski prostor pa je primerno ohranjen, odriva lahko draži korenine S1 v lateralnih recesusih obojestransko, foramna sta videti ohranjena brez kompresije spinalnih živcev.  Zmerna degerativna spondilatroza.  Zmerna degenerativna spondilatroza l4-L5 in blažja v višjih ledvenih nivojih.
Zaključek: centralna hernija diska L5-S1 odriva lahko draži korenine S1 v lateralnih recesusih obojestransko. Zmerna degenerativna spondiloza l/S prehoda, 
CT izvid: blaga spondilartoza, blaga i.v.hondroza L5-S1, približno utesnitev nevtralnih struktur ni, v primeru nevroliške simptomatike potreben MR.  
 Druga zadeva pa je L koleno :
MR izvid, samo zaključek : minimalni izliv, majhna bakrena cista. Začetna artroza medialnega kompartmenta. Hondromalacija hrustanca patele gradus 1-2. Hondromalacija hrustanca femurja medialnega kompartmenta in hrustanca tibije laternega komartmenta gradus 1-2.
Za koleno me zanima, ali je res da se najbi s fizioterapijo to uredilo. Namreč opravila sem jo in ni nič boljše.  Je še kakšna druga rešitev za pozdraviti bolečine v kolenu? 
Kakšne imam možnosti pozdraviti in se vrniti v normalni življ.slog? 
 Najlepša hvala za odgovor

Spoštovani!

Moral bi videti MR posnetke za dokončno mnenje. Glede na napisano imate centralno diskus hernijo L5-S1, ki vam nekoliko pritiska na živce. Včasih je potrebna tudi operacija, odvisno, kakšne imate težave. Svetujem vaje za za globoko trebušno muskulaturo, stabilizacijske vaje za mišico transversus abdominis – PLANK in fizioterapijo v ZD (UZ, laser, MGT, IF, TENS).

Glede kolena pa imate predvsem začetne degenerativne spremembe. Operacija ni potrebna. Svetujem vaje za stegensko muskulaturo, vaje na fitnesu, kolesarjenje, poskusite tudi z jemanjem Glukozamina in Kolagena. V poštev pridejo tudi injekcije hialuronske kisline v koleno.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close