mnenje RTG hrbtenice
Spoštovani!
Prosim za mnenje izvida RTG lumbosakralne hrbtenice s L/S prehodom; Stara sem 38 let in imam že vrsto let bolečine v križu. Fiziater mi je predpisal fizioterapijo druga pa ne, vendar se stanje po fizioterapiji ni izboljšalo.
IZVID:
kostna naplastitev ob robovih korpusov posameznih vretenc. Impresija v spinalni kanal L3- L5 predvsem L4 in L5. Dodatno zmerna retropozicija korpusa L5. Zmerna redukcija I.V. prostora L5 – S1 oz. prisotna lumbalizacija S1 s prisotnostjo akscesorna S/I sklepa. V ostalem S/I sklepa v mejah normalnega. Deformacija sp. ploskve korpusa L5 po Schmorlovem vozličku. Naznačeno scoliolis vertebrae; sinistrorotacija segmenta L3 – L5; L/S težiščnica ohranjena.
Zanima me kaj lahko naredim. Za odgovor se vam v naprej zahvaljujem.
Pozdravljeni,
izvid opisuje obrabne spremembe, ki so najbolj izražene v predelih L3-L4-L5. Zaradi posedanja medvretenčnega prostora je posledično prišlo do zdrsa vretenca v prostoru L4-L5, kar po vsej verjetnosti povzroča opisane simptome. Skolioza, ki jo opisuje izvid je lahko posledica otroške idiopatske skolioze, še bolj verjetno pa je, da gre za t.i. protibolečinsko ukrivljenost hrbtenice v tem delu.
Kakšrna koli telovadba ali druga aktivnost vam žal v takšnem primeru ne omili simptomov, potrebna je strokovna pomoč. S tehnikami manualne medicine uspešno zdravimo številne podobne primere. Za bolj natančen nasvet glede možnosti in uspešnosti zdravljenja bi morali poleg izvida opraviti tudi pregled slik ter pridobiti klinično sliko, zato vas vabim na pregled v eno od naših ordinacij: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,