mnenje o komunah
Stvar je taka: čisto slučajno smo izvedeli, da ima občina v načrtu, da bodo v našem kraju odprli komuno za odvisnike. V načrtu imajo eno hišo, ki je dobesedno sredi vasi, nekaj 10m oddaljeno od nas. Hiša se nahaja v bližini avtobusne postaje. Da se razumemo, ČISTO NIČ nimam proti temu, da se odpre komuna, čisto nič nimam proti odvisnikom, moteča pa mi je ta neposredna bližina.
Zato prosim vse, ki imate kakršne koli informacije, kako dejansko poteka življenje v komuni, da mi poveste svoja mnenja in kako bi vi gledali na to, da bi pri vas odprli komuno.
Prej sem ob omembi komune vedno imela v glavi narisano sliko neke hiše, nekoliko odmaknjene, zraven en hlev, njiva… tu pa tega ni. Samo hiša, brez zemlje, kjer bi lahko pridelovali pridelke. Vse to so podatki, ki nekako ne gredo skupaj, pa me zanima, kako na to gledate vi.
Heh, tipično za slovence. Vsi smo strpni in pravičniški dokler X ljudi ne dobimo za sosede.
Ne skrbite, ne bodo vas oropali in vam zadrogirali sinove in oplodili hčerke. Ko sem bil v italiji so komune vedno lepo sodelovale z lokalno skupnostjo in živeli v prijateljstvu. Naprimer oni so nam posodili traktor, mi smo jim naredili nekaj drugega. Sožitje ja.
Ljudje v komuno praviloma pridejo po zdravljenje in ne, da bi ustrahovali vaščane….
Mogoče ti ne bom pravilno odgovorila,bom pa izrazila svoje mnenje kar se tiče komune potrata denarja ,metadon prav tako samo potuho daje naša država tem PARAZITOM mogoče sem preveč arogantna a vam povem sem poročena z bivšim narkomanom na heroinu je bil dve leti, brez metadona je prenehal saj je volja glavna metadon je pa potuha.Alkoholiki prav tako moja mama je alkoholik in ti ljudje samo iskoriščajo in dokler niso čisto na tleh se ne poberejo in ne odnehajo.Sori ker sem zatežila ampak me jezi jaz plačujem za zdravila otroke pa za sebe tam pa še potne stroške za metadon dobijo ni pravično.
Ta je pa dobra. Nič nimaš proti narkomanom, moti pa te neposredna bližina komuna. Kako zdaj gre to skup? Nameless je dobro povedal – vsi veselo lajate, da niste nestrpni, dokler vam nekdo ne začne dihati za ovratnik.
Zdaj imate šanso, da se dokažete kot ljudje, “vredni svojega denarja”. Če je potrebna kakšna pomoč v komuni, pojdite pomagat, ne pa da boste krivili člane komune, če vam bodo poleti lokalni mulci ukradli palčke z vrta.
“””Ta je pa dobra. Nič nimaš proti narkomanom, moti pa te neposredna bližina komuna. Kako zdaj gre to skup? Nameless je dobro povedal – vsi veselo lajate, da niste nestrpni, dokler vam nekdo ne začne dihati za ovratnik.”””””
Tako je, popolnoma nič nimam proti narkomanom. Moti me to, da je hiša brez koščka zemlje, kakor pa vem in verjemi, da sem se precej zanimala, naj bi člani komune pridelovali poljske pridelke sami. Ker vem, da je lastnica zemlje, ki je takoj ob tej hiši ena stara čudakinja (sama mi je povedala, da ne misli nobene zemlje nobenemu dajat v najem), me zanima, kje bodo, kaj bodo počeli, verjetno ne bodo cel dan čepeli notri.
Pa še to: na zboru krajanov sem bila ZA komuno. Torej, niti ne lajam, niti ne grizem. Samo sprašujem.
“Vsi smo strpni in pravičniški dokler X ljudi ne dobimo za sosede.
Ne skrbite, ne bodo vas oropali in vam zadrogirali sinove in oplodili hčerke. Ko sem bil v italiji so komune vedno lepo sodelovale z lokalno skupnostjo in živeli v prijateljstvu. Naprimer oni so nam posodili traktor, mi smo jim naredili nekaj drugega. Sožitje ja.
Ljudje v komuno praviloma pridejo po zdravljenje in ne, da bi ustrahovali vaščane….”
Nameless, očitno poznaš delovanje komun. Če se postaviš v vlogo ljudi, krajanov, potem se boš verjetno strinjal z mano, da neki predsodki, ali pa vsaj pomišljanja so. Če ne drugega, se po celi vasi začnejo ljudje med saboj obiskovat in o tem debatirat. Verjemi, ravno včeraj sem prišla na avtobusno postajo, kjer so bile 4 krajanke in precej burno debatirale o vroči temi. Kot rečeno: vse po vrsti moti to, da je hiša v centru, brez nekega pripadajočega zemljišča, predvsem pa to, da se o tem ne govori. S strani občine ni nobene uradne informacije, vsi nekaj skrivajo, ničesar ne priznavajo, istočasno pa hodijo v to hišo popolnoma neznani ljudje. Ljudi bi valda morali obvestit, jim povedat, zadevo predstavit. Tako pa se dela samo še večja škoda. Jaz osebno sem glasovala ZA.
Predvidevam, da ti je življenje v komuni poznano, zato te prosim, da mi poveš, kako poteka dan v komuni, oz. mi pripopaš kakšen link. hvala.
Pozdravljeni,
mene pa zanima do kdaj traja oznaka-narkoman, tukaj mislim predvsem zdravniške kartoteke, v katerih je vse navedeno, če si se seveda prijavil v sistem zdravljenja. Se to sploh kdaj izbriše, ali te spremlja tudi na mrliškem listu, kajti imela sem priliko videti, da so k vzroku smrti pripisali še to, čeprav to ni bil vzrok, saj je bil abstinent. To se mi zdi absurd! Zakaj mora to človeka, ki se je spremenil, spremljati še na mrliškem listu. Zaradi statistike ali kaj?!!! Umrlega to več ne moti, žalosti pa svojce, saj mu niti na koncu ne dajo dostojanstva.
Prosim, razložite mi, zakaj mora biti tako?!
Hvala!
jst nimam nič proti njim, samo v našem kraju pa res ne morejo bit, ker to in to in to…
nisem še srečala človeka, ki bi mel dobro mnenje o narkomanih.
zmer so za vse krivi narkomani.
najbolj neumno mi pa je, ko nekdo reče, da nima nič proti njim, da se jim smilijo in oh in sploh, samo…
pol sploh tega posta tle gor ne bi blo, vsaj ne v taki obliki.
lp, astrid girl
mah če bolnice gradijo sredi mesta pa nobenga ne moti, zakaj nebi smel v vasi postavt komune – saj pomaga ljudem zaboga!!
ljudje tam živijo tako, da so lahko drugim ZA ZGLED! delajo pa lahko tut kaj drugega kot pa cele dneve sadit krompir!! mate mogoče občutek da ti ljudje ne znajo nič drugega?? če je tako sse motite…
najslabša scena za te ljudi je bojezlivost drugih “normalnih” ljudi…ker mislite da so slabi…da bodo pridnim “vaščančkom” kaj prodali ali jih kaj slabega učili..in to jih uničuje..namesto da bi to podprli – vas je strah…jaz tut živim zraven psihiatrične bolnišnice pa se pacienti sprehajajo okrog – pa jih nihče NE gleda postrani “kao lej tega psihiča”…ker se zavedamo, da bomo lahko ju3 imeli enake težave…
ju3 lahko postane narkoman tudi vaš bližnji..pa si boste šele takrat želeli da bi bilo več ustanov za pomoč narkomanom.. komun je PREMALO glede na problem drog pri nas…
peace out!
Ma je tud odvisno kakšna komuna je to.
Recimo komuna Cenacolo al pa skupnost Srečanje, sta komuni, kjer fantje (pa tud punce) sami pridelajo vse kar rabijo za življenje sami.
Živijo odmaknjeni, imajo polja in vse.
DRuge komune pa tega nimajo.
Pa je tud odvisno a je v komuni metadon… taka komuna je zame blef…. bolje da je ne bi bilo.
V Cenacolu in skupnosti Srečanje… tega ni.
Spoštovani!
Kar nekaj časa je že minilo od kar ste postavili to vprašanje, tako da ne vem, če bo moj odgovor še aktualen. Društvo projekt Človek, kjer sem zaposlena ima v svojem programu tudi terapevtsko skupnost – kjer uporabniki programa, ki so že abstinenti od prepovedanih drog (tudi od metadona, alkohola), živijo 24 ur na dan. Krajani Sopotnice, kjer terapevtska skupnost je, so nas lepo sprejeli. Na začetku so prav gotovo bili strahovi, ki pa so se seveda ob dejstvu, da smo skupnost krajanom predstavili, predvsem pa ob tem, ko so videli da se tam ne dogaja nič groznega, počasi razblinili.
Terapevtske skupnosti in komune so različne. Pri nas fantje in dekleta med delovnimi aktivnostmi sicer skrbijo za okolico, pripravljajo hrano, pospravljajo, imajo tudi svoj vrt in rože vendar hrane sami ne pridelujejo. POleg delovnih aktivnosti imajo še športne, kulturne in ustvarjalne aktivnosti in pa različne skupine in pogovore s strokovnimi delavci. Rada bi vam povedala še to, da občasno pomagajo tudi sokrajanom pri njihovem delu in občasno imamo s sokrajani tudi druženja. Za naše uporabnike je zelo pomembno, da se s strani sokrajanov počutijo sprejete, da dobijo sporočilo, da je urejanje od zasvojenosti nekaj na kar so lahko ponosni in ne nekaj česar bi se sramovali.
Upam, da bo želja po pomoči, prevladala pred strahovi. Srečno!