Mnenje MRI LS hrbtenice
Pozdravljeni,
stata sem 38 let in že od najstniških let se spopadam z bolečinami v hrbtenico (išias). V zadnjem letu so se mi težave poslabšale, predvsem pa v zadnjih 4 tednih, ko me približno 1x tedensko dobesedno preseka v križu in se ne morem zravnati, kaj šele hoditi. Zadnje leto me tudi bolijo stopala, predvsem zjutraj, ko vstanem iz postelje. Stopala so odrevenela, boleča. Trenutno hodim na specialno FT. Lepo prosim za mnenje o zadnjem izvidu MRI. Ali bo FT zadosti ali bo potrebna operacija? Najlepša hvala!
MR lumbosakralne hrbtenice:
Napotni klinični podatki: Ob sklanjanju ostra bolečina v križu
Blaga dekstrokonveksna deviacija.
I. v. diski od L3 navzdol so dehidrirani, blago znižani ter protrudirani.
Robno so tukaj manjše spondilotične spremembe.
Začetna blaga spondiloartroza spodnjih nivojev.
Nakazan tanjši pas spremenjene intenzitete signala terminalnih plošč L4-L5, še kot edem, Modic tip 1.
Korpusi vretenc so ohranjene višine. Akutnega posedanja ni videti.
Signal skeleta je v mejah normalnega, brez suspektnih fokalnih lezij.
L3-L4 je vidna manjša širokobazna dorzalna protruzija diska. Duralna vreča je z diskom z desne blago
odrinjena, pomembno utesnjena ni. Blago zožen nevroforamen desno.
L4-L5 je zmerna širokobazna dorzalna protruzija, spondilotične ter blage spondiloartrotične spremembe.
Duralna vreča je blago odrinjena, tukaj nakazano bolj z leve. Nekoliko ožji je prehod v recesusa. Spondilofit disk kompleks oža blago nevroforamen levo.
L5-S1 je nakazana blaga protruzija ter manjše naplastitve. Duralna vreča ni utesnjena. Ožji je predel receusal evo. Spondilofit disk kompleks oža zmerno do izrazito nevroforamen levo.
V okolnih paravertebralnih mehkih tkivih večjih posebnosti ne diferenciram.
ZAKLJUČEK:
Zmerne degenerativne spremembe od L3 navzdol. Zmerno do izrazito utesnjen predvsem nevroforamen L5-S1levo.
Spoštovani!
Imate izbočene ploščice na nivoju L3-L4, L4-L5, L5-S1, najbolj na nivoju L5-S1 levo, kjer vam pritiska na živec. Glede operacije težko komentiram, brez da bi videl slike. Svetujem vaje za globoko trebušno muskulaturo, stabilizacijske vaje za mišico transversus abdominis – PLANK in fizioterapijo v ZD (UZ, laser, MGT, IF, TENS). Opravite pa pregled pri ortopedu, da pregleda slike in poda mnenje glede operacije.
Lep pozdrav!