Mnenje izvida oz. strah pred rakom-NUJNO
Imam vprašanje za katerega bi bila zelo hvaležna, če bi mi nanj odgovorili.
Stara sem 37 let. Zelo bi bila hvaležna če bi mi razložili izvida iz koloskopije in gastroskopije ,saj me je grozno strah.
Bila sem na koloskopiji, kjer so mi na črevesju odkrili 2 polipa in ju tudi odstranili. V družini je imela moja mati raka na debelem črevesju zaradi, katerega je tudi umrla.
Ali gre že za raka, ali je to nenavaren polip, polipi so tudi na želodcu?
Kontrolno koloskopijo ima čez 5 let.
Mnenje na izvidu pa je :
Druž. obremenitev. 2×2 mm velika polipa rektuma, 2B .
Opis:
Šifriran izvid: C/AdT1-2/2x
sluznica debelega črevesa. Tubulni adenom z displazijo 1 do 2 stopnje. Dvakrat.
Mnenje:
Ni invazivne rasti. 2 adenoma z blago displazijo.
Gastroskopija:
Šifriran izvid F/A1/F03/Fi1/R2/HP0/Apoptoz
O/PaSq/A1/Fi1/Ci1/R2/Ed
Preiskovalna metoda:Kreyberg, Giemsa
Opis:
1 . Korusna sluznica.Blago enostavno kronično vnetje. Fubrozirani folikli. Blaga fibroza, povrhnja. Videz zmernega refluksa. Ni oblik bakterije Helicobacter pylori. Obletavanje vrškov celic.
2 Sluznica požiralnika. Resičasti tumor. Blago enostavno kronično vnetje. Blaga fibroza, povrhnja. Blago brazgotinjenje, razpredelitev gradnje. Videz zmernega refluksa. Edem.
Mnenje: Ni tumorske rasti., Ni znakov za kandidiazo
Zelo bi bila hvaležna za vaš odgovor. vprašanje sem že nekoč postavila pa nanj ni bili odgovora.
Marinka
spoštovana marinka!
kar se tiče glede polipov v črevesju je zdravnik napisal da imate kontrolno kolonoskopijo čez 5 LET! Zdravnik je izkušen na svojem področju in če bi obstajal najmanjši sum na maligno obolenje črevesja vas ne bi pustil čakati toliko časa. Kar se tiče polipov ponavadi niso nevarni včasih lahko motijo odvajanje blata in povzročajo bolečine največkrat gre za velike polipe , ki jih odstranijo z kolonoskopijo z pomočjo elektrokavterja. Vaša polipa sta velika 2x2mm videl ap sem polipe tudi velike 5 cm in več.
kar se tiče gastroskopije vam že v menju pove da ni tumorske rasti le kronično vneta sluznica in povečan refluks želodca.
mislim da vam ni treba skrbeti glede vaših izvidov.
Lep pozdrav!
Draga marinka!
O polipih adenomih sem pisala tukaj:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=26&i=1353&t=1345
Podobno vprašanje kot vi je že zastavila lejla, moj odgovor si lahko preberete tukaj
http://med.over.net/phorum/read.php?f=26&i=3497&t=3490
Glede na vašo družinsko obremenitev (to pomeni, da je imela raka črevesja vaša mama in da imate vi morda nekoliko večje tveganje za to bolezen) je priporočljiva kontrola na 5 let in skrbna odstranitev vseh polipov, ki bi se pojavili. Pazite tudi na prehrano, ki naj vsebuje čimmanj mesa in predelanih izdelkov. Pojejte 3-5 obrokov sadja na dan, redno se gibljite.
O svojih želodčnih težavah ne pišete, verjetno imate blago tiščanje v žlički? Tudi dieta za želodec naj bo blaga, brez pikantne ali močno okisane hrane. Če jih potrebujete, si pomagajte tudi z zdravili proti zgagi.
V sluznici požiralnika izvid opisuje takoimenovani “resičasti tumor”. To ne pomeni raka, pač pa dejstvo, da je zdravnik med gastroskopijo (oziroma ezofagoskopijo) videl nekakšno spremembo. Izvid ne pove, ali je bil odščipnjen vzorec za histološko preiskavo.
Iskreno se vam opravičujem, ker sem spregledala vaše vprašanje! V preteklem letu sem zamenjala precej krajev, še več pa računalnikov. Prosim za razumevanje.
Lepo vas pozdravljam in vam želim vse dobro,
Irena
Lep pozdrav imam problem v danki tako za prostato imam maligen ali polip velik 2,5 cm .kako odstraniti in ali je potrebna koloskopija .imel sem že 3 koloskopie bilo je strašno boleče ne vem zakaj nekateri pravijo se pohvalijo da jih nič ni bolelo .No jaz sem bil vsakič v kranju pri enem zdravniku .,zdaj mi je pa gos. doktor pri pregledu prostate opozoril da moram k lečečem zdravniku po napotnico in priti nazaj na Bled.STrah me je bolečin pri pregledu črevesja ,vprašam vas ali se da to na manj boleči način pregledati in kaj to je hvala