Mnenje – antibiotik in bolniški stalež
To mi je pa čuden odgovor.
Ali jemanje antibiotika ni posledica nekega bolezenskega stanja?
Ne želim vas napadati. Ampak človek ne jemlje antibiotikov zaradi nekega hobija, ampak zato, ker je bolan. Ali nima pravice biti pozdravljen, preden gre nazaj v službo.
Kako se opredeli pacientova zmožnost dela? Vem, da je to spolzko področje in da si zdravniki ne želite takšnih vprašanj.
Ali pošljete nekoga z angino po 3 dneh v službo z antibiotikom?
Ali ni v tem času še bolj dovzeten za nove okužbe?
Spoštovani!
V taki situaciji se stanje praviloma izboljša v 24 urah. En dan brez vročine še doma, nato pa v službo. Vse drugo pa je stvar dogovora med zdravnikom in bolnikom, ki upošteva naravo dela. V pisarni se da delati tudi malo bolan, če nimaš pretirane norme, kot gozdar nikakor.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Pozdrav.
Delam v pisarni in s strankami. Kašljam, kiham, smrkam,…. delo imam z nosečnicami oz. bodočimi mamicami. Sploh imam slab občutek do svojih strank. Opravičujem se in mi je nerodno tudi ko kašljam v telefon, a tega ne morem zadržati.
Vem, da je dandanes bolniško težko dobiti (ali pa tudi ne). Ko se bila noseča nisem bila niti dneva na bolniškem. Vrtelo se mi je, bilo mi je slabo in še pred stranko sem omedlela (to se mi je dogajalo večkrat, tako, da niti na WC nisem uspela pobegniti). Bilo je to sicer pred 15 leti in ne vem kako je danes.
Kakšno mnenje imate o tem. Odloča samo zdravnik? Ima pacient pravico prositi za bolniško? Mislim, da imajo zdravniki premalo časa za pogovor.
Lepo pozdravljeni in hvala za odlgovor.
Nina
Spoštovani!
Moje osebno mnenje je, da je bolniška pravica iz delovenga razmerja in stvar bolnika, ki mora na določenem delovnem mestu in z določenimi težavami delati. Bolniški stalež ni zdralvjenje. Bolniška omogoča zdravljenje oz. odsotnsot, ko nekdo ni sposoben delati določenega dela, zato so te meje močno raztegljive. V Sloveniji imamo nazadnjšaki sistem določanja bolniškega staleža, kot ga ne pozna skoraj nobena civilizirana država. kadija tuži, kadija sudi. Kako naj mi nekdo pove o rasničnih težavah, če pa ima poleg zdravljenaj še postranski motiv, biti v bolniškem staležu. Za določanje tega bi morali skrbeti pooblaščeni zdravniki, ki bi tudi prevezli pravne in gmotne poseldice svojih odločitev, kar trenutno za ZZZS težko rečemo.
Na podlagi vašega opisa lahko delate, ali pa ne. Ker se nagibate k temu, da bi čas njuhujših simptomov prebila doma, ste upravičeni do bolniškega staleža.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Spoštovani!
Bolniđka je vaša pravica, ki jo lahko izkoristite, ali pa ne. Če sami ne boste načeli teme, vam je nihče ne bo “ponujal”. Kot sem že omenil, bolniška ni del zdravljenja, samo omogoča ga, če ni mogoče urediti drugače. Če se da to urediti z dopustom ,je tudi v redu. Večinoma pa v podjetjih ne dopuščajo jemanja dopusta po lastni presoji…
Lep pozdrav!
Janko Kersnik