Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija Mnenje

Mnenje

Pozdravljeni!

Stara sem 16 let in od svojega 12 leta nosim očala. Sem kratkovidna. Začela sem z dioptrijo -0.75 na obe očesi, nato -1.5, -2.0, -3.0. Od mojega zadnjega pregleda je minilo 7 mesecev, dioptrija je bila -4.0 na levo oko in -4.25 na desno oko. Danes sem imela pregled (samo meritve na aparature, ker so v ordinaciji imeli težave z projektorjem). Izvid je pokazal -5.0 na levo in -5.25 na desno oko. Na obe očesi imam tudi cilindre (-0.50 na levo in -0.75 na desno).

Moram povedati tudi to, da ko sem imela 10-11 let smo se otroci igrali in sem bila ustreljena na spodnjo veko (na desno oko-to ki je sedaj slabše) z tisto pištolo na plastične naboje.

Zanima me, ali morda menite, da bi ta dogodek vplival na slabšanje vida (kakšna poškodba), ali je slabšanje morda pogojeno z adolescenco (in se bo izboljšalo…)?

Zanima pa me tudi če morda nošenje leč lahko pospeši slabšanje vida (glede na to, da se je v zadnjih 7 mesecih vid poslabšal za eno celo, prej pa je za tako poslabšanje bilo potrebno vsaj eno leto)?

Zahvaljujem se vam za vaše potrpljenje in čas!

Alisa

Spoštovana,
si v letih, ko dioptrija še narašča in sama kaj dosti ne vplivaš na to. Ni zaželjeno, da je predpisana dioptrija premočna, moraš pa z njo videti, tako da je zadoščeno vsakodnevnim potrebam. Prav je, da ti dioptrijo predpiše očesni zdravnik v ordinaciji, če presodi, da je potrebno, tudi z uporabo kapljic.
Uporaba pravilno predpisanih kontaktnih leč, ne bo vplivala na dioptrijo.
Menim, da opisana poškodba pred leti, ni vzrok kratkovidnosti.

Lep pozdrav

pozdravljeni,

stara sem 46 let
okulist: ostrina vida na daljavo: Do:gpo = 0,005,
Lo: -2,50sph -5,50 cyl/90= 0,20, Forija: normoforija, Fuzija: ne vidi 2, Globinski vid po Osterbergu 300 kotnih sekund nima, Barvni čut: test Ishihara ne vidi…….
ORTOPED: spondiloza s sublig.protuzijami L4-L5 in L5-S1, znaki cervikobrahialnega levostranskega sindroma ob kronični levostranski lumboishialgiji, preoved dvigovanja več kot 5 kg.
ali je na osnovi teh diagnoz možna invalidska upokojitev in katera kategorija bi prišla v poštev?

lp
jasmina

Težko vam odgovorim. Z izvidi se morate obrniti na splošnega zdravnika in Vam bo sigurno lahko pomagal.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

New Report

Close