mnenje
Spoštovani!
Sin je star 18 let in pol. Velik je 184 cm in tezek 75 kg. Na rednem šolskem pregledu so mu ugotovili zvišan pritisk 140/90 in ga napotili k osebnem zdravniku. Le ta je predlagal pregled pri kardiologu. Od septembra do zdaj je opravil več preiskav in sicer: UZ srca, UZ ledvic, obremenitveni test, imel je 24 urno merjenje krvnega tlaka in holter. Skušala vam bom na kratko, da ne bom predolga, prepisati izvide. Upam, da ne bom kaj pomembnega izpustila.
Prvi pregled je imel 18.9.2007
Prepis iz izvida:
Druzinska anamneza: materin oče se je zdravil zaradi arterijske hipertenzije, umrl je zaradi kapi. Očetova mati ima Parkinsovo bolezen in arteriosklerozo. Mati je imela prirojen izpah obeh kolkov. Teta se zdravi zaradi art.hipertenzije.
Osebna anamneza: v starosti 5 let je preboleval vnetje ledvičnih čašic, kasneje je bil operiran zaradi stenoze. V 4. Letu starosti je imel op. Mandljev in žrelnice. Dvakrat je utrpel zlom ključnice. Resnejših bolezni ni imel.
Leta 2004 se je po virozi zelo slabo počutil, zaradi palpitacij je bil napoten na UZ srca, izvid je bil v mejah normale: DA 36 x 43 mm, LB EDD 45.48 mm, LV ISD 28 mm, debelina ISV 10-11 mm, zadnja stena LP 10 mm, DA 40x46x49 mm, EF 75%.
Sedanja bolezen: letos mu je bil na sistematskem pregledu ugorovljen višji krvni tlak, namerili so mu 140/90 mm Hg. V glavnem se počuti dobro, le občasno je prisotno zbadanje v predelu srca. Trenira koparko, telesne napore dobro prenaša, nima prsnih bolečin. Do izgube zavesti ni prišlo še nikoli.
Apetit je primeren, mikcijskih in prebavnih težav ne navaja. Zadnje dni je prehlajen, predpisan mu je antibiotih, drugih zdravil nima.
Telesno stanje: RR 120/70 mmHg, BMI 23, OP 81 cm.
Evpnoičen v mirovanju, koza in vidne sluznice primerno prekrvavljene. Acianotičen, anikteričen, brez edemov.
Glava: b.p.
Vrat: prosto gibljiv, vratne vene primerno polnjene, ščitnice ne tipam, Šumov nad karotidama ne slišim.
Prsni koš: simetričen.
Pljuča: avskultatorno nekoliko poostreno dihanje.
Srce: akcija ritmična, fr. 53/min., tona primerno naglašena, šuma ne slišim.
Trebuh: pod nivojem prsnega koša, palp. Mehak, neboleč, jeter, vranice, patoloških rezistenc ne tipam. Peristaltika primerna,
Okončine: brez edemov.
IZVIDI:
EKG: sin ritem fr. 53/min., intermed.el.os,PQ 0,15 sek., QT 0,36 sek. Hipertrofija LP.
Lab.izvidi: (18.9.2007): prinaša s seboj: Hb 166, L 7,9, E 4,2, MCV 88,9, Tr 210, KS 5,2, bili 13,6 ALT 0,62, kreat. 101, hol. 3,46.
Zaključek: ob pregledu je krvni tlak primeren, Glede na anamnestične podatke o doma merjenem krvnem tlaku, ga naročim na diagnostične preiskave, v okviru katerih bo opravil 24-urno meritev krvnega tlaka, UZ srca, UZ ledvic, Holter EKG monitoring ter obremenitveni rest, napotnice prilagamo.
Svetujem, naj nadaljuje s telesno aktivnostjo, omeji naj vnos soli s prehrano.
Kontrolni pregled v interistični ambulanti po opravljenih preiskavah.
DGN: I10 . . Mejna arterijska hipertenzija.
Prepis iz izvidov preiskav:
1. Holter: 15.10.2007
Osnovni ritem je sinusni. Primerno število utripov, v 22 urah in 26 minutaj je bilo analiziranih 94057 QRS kompleksov. Ustrezna povprečna fr 70/min. Tarpon fr od 36/min v nočnih urah (sinusna bradikardija) do 190/min v času treninga. V nočnih urah beležimo sinusno bradikardijo, ni prevodnih motenj. Med fizično obremenitvijo pride do primernega porasta srčne frekvence, sicer tahikardnih motenj ritma ni bilo. Zanemerljiva ventikularna ektopična aktivnost: 119 VES. Pomembnejša supraventikularna ektopična aktivnost, številne SVES. Ishemije miokarda s preiskavo ni možno ovrednotiti, potreben je obremenitveni test. Subjektivnih tezav ni navajal.
2. 24-urni RR: 27.10.2007
V 25 urah je bilo narejenih 21 meritev krvnega tlaka. Povprečen krvni tlak v dnevnih urah 150/86 nn Hg. Ustrezen maksi padec krvnega tlaka. Povprečni krvni tlak v času preiskave: 145/80 mmHg.
3. Obremenitveni test: 17.12.2007
Pacient je bil obremenjen po protokolu WHO 8:12, dosegel je obremenitev Max Load: 205 Watt, Srčna frekvenca v mirovanje 62 bpm, porast frekvence do 157 bpm. Ta vrednost predstavlja 77 % maksimalne frekvence za polnikovo starost in spol. Krvni tlak v mirovanju 129/73 mm/Hg.
Interpretacija:
Summary: Resting ECG: Sinusni r.,fr.56/min,intermed.el.os. BP Response to Exercise: porast krvnega tlaka do 230/90 mm Hg. Chest Pain: stenokardije ni imel Arrhythmias: motenj ritma ni bilo ST Changes: do 1,7 mm hot.deniv.ST seg. V D2,D3,AVF, V6.
Zaključki:
Spirometrija: v mejah
Opravil je 205 W, 11,0 MET, 90 % predvidene obremenitve za spol in starost.
NYHA 1. Funkcijski razred.
Dosežen dvojni produkt 3560.
Hipertenzivna reakcija na obremenitev. V zadnji fazi obremenitve susp.ishemicne spremembe. Priporočam še UZ srca.
4. UZ abdomna: 12.1.2008
Jetra so normalne velikosti in strukture, fokalnih lezij v perenhimnu ne najdem. Žolčnik nima zadebeljene stene, v lumnu patoloških odbojev ne najdem. Žolčevodi so primerno žiroki. Pankreas in vranica sta normalne velikosti in strukture. V nadledvičnih ložah ne najdem UZ posebnosti. Ledvici sta normalne lege in primerne velikost s primerno in enakomerno žirokim parenhimom. Znakov zastoja ali drugih UZ posebnosti v področju pielonov ne najdem. Sečni mehur je UZ v mejah normalnega. Znakov proste tekočine ali povečanih retroperitonealnih bezgavk ne najdem.
5. UZ srca: 22.02.2008
Dimenzije obeh atrijev so na zgornji meji normale (LA je 36 x 44 mm, DA je 40 x 44 mm), dimenzije obeh ventriklov in velikih žil so v mejah normale (LV EDD je 44 mm).
Srčne stene so še normalno debele, iztisna frakcija LB je 68%.
Sistolična in diastolična funkcija LV sta normalni.
Oba lista MZ sta dobro gibljiva, sprednji listič je nekoliko zadebeljen, v sistoli je vidna HD nepomembna regurgitacija krvi. Miteralni obroč, horde in obe papilarni mišici ne kažejo patoloških kontrakcij.
Druge zaklopke so funkcionalno normalne. Gradienti so normalni. Intrakavitarnih srčnih mas ni videti. Perikard je mormalen.
MNENJE: HD nepomembna mitralna insuficienca.
Naj povem, da se sin od 5-ega leta ukvarja s športom. Najprej je nekaj let treniral alpsko smučanje, nato rokomet, od 13.leta pa trenira košarko, 1,5 ure na dan 5x na teden, ob nedeljah pa igra na tekmi. Zdravnik, ki je v sredo naredil UT srca, je predlagal, naj se ne ukvarja z vrhunskim športom, sicer pa ni nikakršnih zadržkov glede rekreativnega ukvarjanja s športom.
Glede na izvide, ki sem vam jih prepisala, me zanima sledeče: Sin je v 4. Letniku gimnazije in se je nameraval letos vpisati na Fakulteto za šport. Glede na to, da je rok za vpis 8. Marec, pri zdravniku pa je naročen šele 24.6.2008 – zaradi čakalne dobe, (zdravnica je rekla, da prideva nazaj k njej, ko bo imel opravljene vse preglede in izvide), me zanima, ali po je po vseh pregledih, katere izvide sem vam prepisala, smiselno, da gre na fakulteto za šport ali je bolje, da izbere drugo. Sama nimam pomislekov glede samega poklica, saj sem mnenja, da profesor športne vzgoje ni vrhunski šport, ampak me zanima glede obremenitve na fakulteti za šport. Zanima me, če je glede na izvide tvegano, da gre na izbrano fakulteto?
Ne zamerite, ker sem bila dolga, vendar sem zelela natančno napisati vse podatke iz izvida.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!