mnenje?
Pozdravljeni,
enako vprašanje sem zastavila na forumu kardiologija, pa me zanima še vaše mnenje:
že dalj časa me muči utrujenost in slabo počutje, ne glede na količino spanja. Utrujena sem že zjutraj, naslednja kriza pride okrog poldneva, popoldne ko pridem iz službe pogosto nisem za nobeno rabo. Počutim se šibko, zaspano, občasno omotično, s tresočimi rokami in občutkom, kot da nisem čisto prisotna. Takšno počutje občasno spremlja povišan srčni utrip, včasih potenje. Stalno sem videti utrujena, bleda, z izrazitimi podočnjaki. V zadnjih nekaj mesecih sem dvakrat tudi omedlela, obakrat po vstajanju, enkrat iz ležečega, drugič iz sedečega položaja. Krvni tlak imam precej nizek, 105/70. Navedene težave spremljajo tudi bolj kot ne stalne bolečine v trebuhu, napihovanje, pretakanje, občasne driske, kar naj bi bila posledica laktozne intolerance. Stara sem 37 let, moja teža je normalna. Osebna zdravnica me je napotila v laboratorij, krvni izvidi so normalni, krvni sladkor je ok, ni znakov nenormalnega delovanja ščitnice, slabokrvna nisem, skratka vse bp, počutim pa se zares slabo. Ali je po vašem mnenju slabo počutje zgolj posledica nizkega krvnega tlaka ali je lahko povezano z delovanjem srca?
Dodam naj še to, da so mi pri testiranju , kamor sem bila napotena zaradi pogostih prebavnih motenj (alergolog), izključili celiakijo in druge alergije.
Lep pozdrav in hvala za odgovor
Vaš krvni tlak in srce sta čisto v redu, vzrok za težave je zakisanost. To pomeni tudi, da imate premalo vitalnih snovi (ker so se porabile za nevtraliziranje kislin). Potenje, povišan srčni utrip in težave z nespečnostjo so tipični simptomi.
Takoj začnite z bazično prehrano (črtajte sladkor, vsa živila živalskega izvora), vsak dan spijte 5 dl sveže stisnjenega zelenjavnega soka (rdeča pesa, zeleni listi, korenja, zelena …). Vsak drugi dan se 90 minut kopajte v bazični kopeli. Če boste pridni, boste hitro začutili izboljšanje, vztrajati pa morate najmanj 3 mesece. In seveda: piti dobro vodo (to ni iz pipe).
Ne pustite se zmesti zdravnikom, ker ste predvsem zakisani. Če si boste en dan merili pH urina, bo to še bolj jasno.
LP
Hvala za odgovor, bi pa vas prosila še za nekaj nasvetov, če sem prezahtevna pa mogoče za priporočilo kakšne ustrezne literature na to temo.
Torej,
1) pomislila sem tudi na candido – to mi je potrdilo bicom testiranje, vendar takrat nisem vztrajala pri terapijah. Zdaj sem na lastno pest začela jemati kapsule dida, ki naj bi pomagale pri odpravljanju le-te, poskušam se čim bolj pridno držati diete, vendar mi ne uspeva povsem – predvsem ne najdem pravega nadomestila za kruh?? Ali je preobremenitev s candido povezana tudi z zakisanostjo organizma in če je, kaj je vzrok in kaj posledica – nisem namreč prepričana, če bi zmogla reševati oba problema hkrati – katerega se je bolj smiselno lotiti najprej?
2) Po malo manj kot 1 tednu jemanja navedenih kapsul so se mi po prsnem košu pojavili mozolji – bele, gnojne pikice, videti so kot akne. Zdaj sem v dilemi, ali je to alergija na kapsule, ali kaže na njihove učinke ali pa sploh ni povezano z njimi, ker sem ravno v istem času prebolela virozo z visoko vročino, tako da sem se tudi močno potila?
3) Ali je pri zakisanosti organizma priporočljivo uživati sadje (sprašujem zaradi sladkorja), katero da in katero ne? Ali so dovoljene vse vrste zelenjave?
4) Katera živila, ki pomagajo proti zakisanosti spadajo med bolj kalorična – sem namreč že tako bolj drobne postave, v zadnjem letu sem s težavo pridobila nekaj kg, pa zaradi diete ne bi rada spet pretirano shujšala.
5) Kako pripraviti bazično kopel? Ali je tudi krajša učinkovita, 90 min vsak drugi dan si kar težko privoščim!
6) Pravite, da voda iz pipe ni ustrezna – kaj pa, če je filtrirana? Sama imam filtrirni vrč Britta – kakšno je vaše mnenje o takšni vodi? Ali je kupljena ustekleničena voda po vašem mnenju dovolj kvalitetna ali priporočate kaj drugega?
Vem, da sem natresla veliko vprašanj, ampak res bi rada naredila kaj pozitivnega za izboljšanje svojega počutja, zato res upam, da boste odgovorili. Hvala še enkrat in lepo pozdravljeni!
1. Dida je v Sloveniji trenutno moderna (kot pred nekaj leti v Nemčiji, potem pa je vse potihnilo), vendar se v boju proti kandidi ne bi zanašal na njo. Če ste zakisani, morate prej razkisati telo, saj kandida zelo uživa v kislem okolju, bazično pa ji ne ugaja. V protiglivični dieti se kruhu ni potrebno v celoti odpovedati (vsaj v tisti, ki jo jaz priporočam svojim pacientom), vendar ga smete uživati zelo malo. Seveda polnozrnatega in ga dobro prežvečiti.
2. Na to vprašanje vam ne morem odgovoriti brez pregleda.
3. Pri zakisanosti je dovoljeno skoraj vso sadje in zelenjava, ker je bazično. Zaradi kandide pazite na sladko sadje (grozdje, ananas, banana …)
4. Odgovor ni enostaven. Škrobnata živila (žita – testenine) so bazična, vendar se škrob spremeni v sladkor, zato ni treba pretiravati. Tudi krompir in proso je škrobno, pa vseeno ostane bazično (telo ga drugače presnavlja). Če ne želite shujšati, uživajte veliko dobrih maščob (hladno stisnjeno laneno olje, olivno olje, maslo), ki so kalorične, pa še zdrave.
5. Ne, raje se kopajte redkeje, pa zato dalj časa. Recepte za bazično kopel poiščite na tem forumu v drugih temah – že večkrat povedal.
6. Takšni filtri vode ne očistijo dovolj. Več o njih si lahko preberete v eni od lanskih revij VIP. Na naši strani si lahko preberete več o tem, kakšno vodo priporočamo in zakaj.
LP