mnenje
Najprej vas prav lepo pozdravljam in vam želim vse lepo v novem letu.
Za vas imam vprašanje, za katerega pa upam, da mi boste lahko odgovorili. V 34 5/7 tednu sem rodila dvojčici. Eva-drugorojena, težka 2130g, dolga 46cm, obseg glave 31cm, je imela ob rojstvu težave pri dihanju. Naj vam navedem kar navodilo oz. mnenje pediatrinje:
Takoj po rojstvu deklica zajoče. 30 sekund po rojstvu nastopi ob polivanju plodovnice AA. Ob aspiraciji, ventilaciji preko maske ter zunanji masaži srca se po 3 min vzpostavi spontano dihanje. Srčna frekvenca se normalizira že po 30 sek po pričeku zunanje masaže srca. Bila je negovana na reanimacijski posteljici, ves čas je bila klinično brez težav, za vzdrževanje normoglikemije je potrebovala infuzijo. Od prvega dne pije po cuclju. Ikterus je fiziološki, 4 dan 206 UMOL/L.
Zanima me sledeče: Ali so možne kakršne koli okvare na možganih. V porodnišnici so ji z ultrazvokom pogledali možgane in dejali da je vse bp. Ali je možno da se kakršna koli okvara vidi kasneje, ko mora začeti hoditi ali govoriti, gibanje… Sedaj je precej živahna kar se tiče gibanja, me pa moti to, da skoraj ne joka. Ko se prebuja ali ko je lačna spušča samo nekakšne glasove, joka se le, če je že res hudo. Na kratko zelo je potrpežljiva. Dočim druga deklica joka precej več in svojo voljo s pridom uveljavlja z jokom.
Za odgovor se vam že v naprej zahvaljujem.
Spoštovani,
hvala za lepe želje in seveda tudi Vam in Vaši družini vse dobro.
Razumem Vašo skrb in nesigurnost. Deklici sta še tako majhni, da v tem trenutku velja največ Vaše lastno opazovanje in ker lahko primerjate z drugo deklico, pač vidite razliko.
Ne upam si karkoli trditi, kajti izkušnje kažejo, da je možno eno ali drugo – torej, da obvelja ob odpustu izdano mnenje, da je vse bp; žal pa se včasih okvare možganov pokažejo tudi šele kasneje kot motnje gibanja ali pa zaznavanja.
Torej težko je reči karkoli določenega. Ker pa Vas skrbi, Vam predlagam, da ukrepate in o svojih opažanjih poveste najprej Vaši pediatrinji in jo prosite za napotitev v najbližjo razvojno ambulanto. Razvojni pediater imao več izkušenj z težavami v razvoju in dobili boste potrditev, da je z otrokom vse OK ali pa Vam bo svetoval določeno terapijo ali pa otroka le spremljali v njegovem razvoju. Bolje je opraviti kako pot več, da boste bolj mirni.
Če želite še kako dodatno informacijo me lahko pokličete na 01 565 55 45 ali 041 770 683.
Želim Vam vse dobro!
Marija