Mnenje
Pozdravljeni!
lepo prosim za vaše mnenje. Kakšne izkušnje so pri dajanju antidepresivov otrokom. Sama imam deklico staro 13 let, bistro a z zelo slabo koncentracijo in zaporednim spominom. Deklica je do sedaj (3 leta) jemala Ritalin, ki je njeno koncentracijo sicer zboljšal a ne do te mere, da bi v šoli lahko pokazala kaj zna. Zaradi nenehnih neuspehov (ker ne more pokazati vsega svojega znanja) zapada v hude čustvene stiske. Tako se je njena depopsihijatrinja odločila, da preneha z Ritalinom in ji predpisala Zoloft.
Vem, da je Zoloft zdravilo, ki ji lahko pomaga, da nebo tako močno čustveno obremenjena zaradi neuspehov (kljub znanju), a se sprašujem, če je zdravilo primerno za otroka?
Nikakor se ne morem odločit. Prosim pomagajte mi s svojim mnenjem!
Hvala!
Pri nas smo v letih vaše hčere intenzivno delali na tem, da smo zmanševali visoke želje po uspehu v šoli. Vsak si želi biti uspešen. Šola nikakor ni edina stvar na svetu kjer je otrok lahko uspešen.
Sin ima največjo zbirko fosilov ( išče jih sam) v naši vasi. Izdeloval je krasne izdelke iz gline ( redno na osnovnošolskih razstavah). Trenutno se ubada z restavriranjem stare omare. V stanovanju opravlja vsa drobna popravila ( vtičnice, polomljeni panti, ključavnice) bolje in hitreje kot mož. Aktivno sodeluje pri tabornikih. Zadnjič sem hčero učila štrikati šal, naš sine je zadevo osvojil bistveno bolje. Jaj, sedaj mu je ful nerodno – fant pa štrika.
Zolofta ne poznam, zato njegove učinkovitosti ne morem komentirati. Povem lahko le, da je terapija le dodatek k zdravljenju. Olajševalec težav. Iz čustvenih stisk jo bo verjetno spravil le popolnoma drugačen pristop do vprašanja – kaj je uspešnost ? kje sem uspešna ?
Kako ji lahko pomagate ?
Poizkusita s pletenjem šala ! Sedaj so ročno pleteni šali zelo moderni. Potrebujeta ostanke volne, pletilke in dobro volje. Če vi ne znate plesti – toliko bolje. Hči bo morda boljša in uspešnejša od vas. Pozor ! Ne postavljajta previsokih zahtev ; šal naj bo bolj ozek, ne predolg, pletilke naj bodo debele, da vama bo šlo delo hitro od rok.
Drug predlog; Naučite jo kuhati. Pozor; ni treba da se vse sveti, lahko se kaj prismodi, ne preveč zahtevnih jedi. Izdelek lahko odnese pedopsihiatrinji. Sigurno bo vesela ( palačinke, kaka krema..).
Nina,
delovanja Zolofta premalo poznam, da bi lahko kaj komentirala.
Kot pravi *mama vsak otrok (pa tudi odrasli) si želi biti uspešen. Nizanje neuspehov močno spodjeda vašo samozavest, samopodobo, želje, čustva …
Iz trenutne situacije se boste težko skopali samo z medikamentozno terapijo. Potrebna bo tudi sprememba razmišljanja in prevetritev (in znižanje) vaših pričakovanj. Kaj pomeni za vas, da je deklica uspešna v šoli?
V čem pa je uspešna? Poiščite področja, kjer je (in je lahko) uspešna. Lahko so to čisto običajne stvari kot pravi *mama – ročne spretnosti, gospodinjska opravila, pa tudi šport, razni hobiji in podobno. Ni potrebno, da je v teh stvareh najboljša, bolj pomembno je da jih rada opravlja in da se čuti uspešna in je zadovoljna. S tem boste ojačali njeno samozavest, da bo kos tudi šolskim situacijah.
Kaj pa o vsem meni deklica?
Lep pozdrav, Petra
Pozdravljeni,
hvala za vaše namige in mnenja. Bi pa povedala takole, zdravila so zadnji korak za katerega se moram odločiti, verjemite vse mogoče smo že poskušali. Nikoli in res nikoli nisem od hčerke zahtevala posebne uspešnosti, saj je že z vstopom v šolo imela ogromne težave zaradi govora in pa težav katere so odkrili šele kasneje. Zame je hčerka napredovala od vstopa v šolo do danes iz 1 – 100, zame je dovolj uspešna oz. mnogo bolj kot sem pričakovala, zato je zame ocena 3 odlična, zanjo pa prava katastrofa. Od kje ji takšna želja po uspešnosti v šoli ne vem. Hčerka je zelo uspešna pri vzgojnih predmetih (likovni, glasba, šport, tehnika) sploh pa ni slaba tudi pri drugih predmetih (zame), a kaj, ko ona tega ne sprejeme. Vsako spodbujanje v smeri, ki ji leži, zanjo ni pomembno, ne želi se dokazovati v temu v čem je dobra, ampak tam kjer ni ne gre najbolje. Učitelj iz likovnega poročja je z njo hotel narediti raztavo likovnih del, ker so dobra (sama to ne znam ocenit), a po mnenju likovnih podagogov je res prava umetnica, a kaj ko je to ne zanima, tudi v športu je dobra, a je ne spravimo v noben šport, “ker se mora učit”, ko je že začela s športom je hitro nehala, ker so v šoli padle ocene iz 5 na 4 ali iz 4 na 3, zame dobro za njo katastrofa.
S tem učenjem me spravlja v obup, še mnogo bolj pa njena prizadetost zaradi (po njenem – neuspešnosti). Obup je ogromen omenja tudi samomor. Sama ji enostavno ne znam več pomagat, zato sem tudi sprejela zdravila zanjo, pa ne vem ali sem se odločila prav…ali je še mogoče narediti kaj drugega. Včeraj zvečer sem ji dala prvo tabletko, ponoči je bruhala, prebedela sem noč in se spraševala ali delam prav, kaj mi je še storiti. Verjemite mi, če bi videla vsaj eno drugo rešitev iz njene čustvene obupanosti, se nebi odločila za tabletke…sploh pa po današnji noči ne vem več kaj naj…zato sem tudi prosila za vaše mnenje…spodbude in spodbude na področjih, ki ji ležijo ne pomagajo – nasilno od šolskih knjig je tudi ne morem vleči, ker je potem še bolj obupana in krivi mene za neuspehe…vem, da mora spremeniti mišljenje…a kako ji ga spremeniti z tisočimi pogovori nam ni uspelo ne meni ne strokovnjakom. Res ne vem, kaj še naj storim,
hvala, če najdete še kakšno drugo rešitev!
Zdavo!
Seveda je potrebno upoštevati mnenje zdravnika ob tem pa naaljevati z iskanjem.Poiščite pedopsihiatra ali psihologa,mogoče privat,poskusite jo vključiti v skupino za samopomoč,razmišljajte skupa z njo,ali je imel tudi kdo od bližnjih podobne težave?!Jaz bi vsekakor poskušala z alternativo.
Ali bi se hčerka lahko sama vključila v ta pogovor?
Lep pozdrav!
Mecika
Prebrala sem so vašemu otroku predpisali zdravilo zooloft in me je zmrazilo.Sem srednjih let in pred leti mi je psihiater to zdravilo predpisal.Kakšni so stranski učinki,ve le tisti kdor ga je kdaj užival.Poizkusite pojesti nekaj teh tablet,grozno se boste počutili.Po redni uporabi pa čez par mesecev tudi jokali več ne boste,pa ne zato ker ne bi bilo potrebe,pač pa zato,ker vam zablokirajo sistem in to je šele grozno.
Pridobite si še več mnenj glede učinkovanja teh zdravil. Pripravljeni pa bodite na veliko mnenj.
Dobro bi bilo poiskati res pravo strokovno pomoč. Toplo priporočam Svetovalni center v Ljubljani. Mi imamo z njimi zelo dobre izkušnje. So pa vsi ti strokovnjaki tudi samo ljudje, s svojimi značilnostmi.
Bodite vztrajni in sprašujte, se zanimajte in ne odnehajte dokler vam stvari ne bodo jasne in boste čutili, da ste naredili dobro za otroka.
Lp, Sasi
Nina 1,
verjamem, da ste zelo razdvojeni v sebi; na eni strani imate pred seboj trpečega otroka, na drugi pa kemijsko sredstvo, ki bi lahko imelo pozitiven učinek, vendar …
V zvezi z zdravilom vam ne morem svetovati kaj pametnega, ker ga ne poznam, pa tudi nikakršnih izkušenj nimam z antidepresivi pri otrocih.
Vem pa, da vaša deklica ne najde notranjega ravnotežja, zadovoljstva sama s seboj. Na eni strani gre za dober potencial (je bistra), na drugi pa čuti oviro, ki ji preprečuje biti to, kar v resnici je, sprejeti samo sebe z vsemi močnimi in šibkimi področji.
Tako, kot ste jo opisali, lahko razumem in čutim le to, da je njena stiska silna.
Bi vam pa svetovala še posvet z g. Heliodorjem Cvetkom iz Svetovalnega centra v Mariboru, predenj se odločite za ali proti medikamentu, ki vam je svetovan.
Želim vam vse dobro.
Francka