Najdi forum

Pozdravljeni!
Ne vem, če je tole vaše področje, ampak bom vseeno vprašala…
Stara sem 20 let. Moje težave z desno roko se vlečejo že leta in leta. Na kirurgiji roke so me začeli resno jemati šele leta 1999 – prej so me vedno odpravili. Najbrž so si mislili da pa ta smrkla že ne bo njim kradla časa in da se samo pretvarjam.
Torej, dlan mi čez noč zateče in je precej boleča… vmes imam tudi obdobja, ko je roka skoraj brez bolečin. Ta obdobja so sicer zelo kratka. Torej, ko so le začeli verjeti mojim težavam so mi predpisali mazanje v Voltarenom, Naklofenom, jemanje Naklofena (kar pa seveda nisem, ker imam občutljiv želdoec in ker menim da bi odpravile te tablete samo bolečino ne pa tudi vzroka). Poslali so me na fizioterapijo (masaža dlani, razgibavanje, tista elektro terapija-mravljinci, 3 x sem imela po 10 terapij z laserjem). Na roko so mi dali tudi mavec (vključno s prstancem in mezincem) – seveda so bile bolečine ob tem mirovanju še hujše.. po odstranitvi mavca oteklina ni izginila – zato so rekli, da mi bodo pa operirali dlan – in sicer kito na dlani mislim da sredinca in prstanca. No, potem s tem ni bilo nič… hodila na kontrole, vmes se je našu spet kdo ki ni verjel. Poslali so me tudi k revmatologu, ki pa ni odkril vzroka težav. Samo povišan CRP – rahlo čez mejo, ki pa je sedaj normalen.
Potem pred kakšnim letom in pol končno naletim na razumno zdravnico ki me pošlje na preiskavo EMG – kjer se pokaže, da imam utesnjen živec v zapestju. (po naključju mi je preiskavo delal moj nevrologa pri katerem se sicer zdravim zaradi glavobolov že nekaj časa). Torej, moj nevrolog priporoča kontrolo EMG čez pol leta, nakar kirurginja reče, da ne bo nobene kontrole ampak operacija če se stanje v pol leta ne izboljša. Ker pa je takšna operacija tvegana – ni zagotovila, da bi lahko potem uporabljala roko normalno, sem se tega prestrašla in terapijo opustila.
V zadnjih dneh se mi je stanje precej poslabšalo – cela dlan je precej boleča, zetečena, bolečine imam tudi v zapestju (česar prej nisem opazila), mislim, da imam čuden občutek tudi v komolcu, bolečina seva tudi v prste. Občasno čutim tudi mravljince. Odpravila sem se k svoji osebni zdravnici. Rekla je, da z operacijo ne smem čakati predolgo – ker se mi lahko ta živec ki je utesnjen, poškoduje. In vas sprašujem, če je to res???
Še to, svojo desno dlan sem v tem času spoznala precej dobro, zato vem in čutim (če se naprimer masiram) bulo. In najbolj je boleče ravno področje v tej ‘buli’. Pa mi povejte, kak naj prepričam te zdravnike kirurge, da se naj malo bolj potrudijo in jo zatipajo tudi sami? Najbrž sem kriva sama, ker nisem dovolj vztrajna.

V roku enega meseca, morda dveh bom imela magnetno resonanco glave. Mislite, da bi lahko prosila mojega nevrologa da na napotnico napiše še, da bi mi malce ‘mimogrede’ poskenirali še roko??? Bi v tem primeru MR lahko pokazala kaj je narobe. Bi bila MR roke sploh smiselna? Čakalne dobe za MR so zelo dolge – čakam že pol leta, zato bi bilo najbrž smiselno, da mi opravijo oboje hkrati.

Se opravičujem ker sem bila tako zelo izčrpna… in vas prosim za vaše mnenje.

Hvala!

Barbara

Draga Barbara,

Vaše težave so dokaj kompleksne, predvsem pa je problem, da že toliko časa ni najden vzrok vaših težav.
Vkleščen živec se seveda lahko poškoduje, včasih tudi prekine, vendar pri vas dejansko ni jasno, kaj vpliva na bolečine v roki. Problematično je to, da vam roka tudi oteka, ne samo boli in to pri 20 letih.
MR je relativno draga preiskava in kolikor poznam vašo medicino, ne verjamem, da vam jih bo uspelo prepričati, da vam jo slikajo poleg glave, ni pa navedeno, ali so vam naredili vsaj Rtg roke.
Ne razumem, zakaj je težko zdravniku otipati bulico, ki jo vi čutite. Lahko pa je ta bulica nastala tudi zaradi prekomerne masaže dlani.
Vzrok vaših problemov je lahko v vratnem delu hrbtenice, sami roki ali kje drugje. Nič ne morem obljubiti, saj gre za relativno dolgo poškodbo, če pa želite še eno mnenje, se oglasite k nam na pregled.

Lep pozdrav,

New Report

Close