Najdi forum

mnenje

Hvala za vaš trud dr cibic .

Na postavljena vprašanja serm že odgovoril

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani na 24 urnem merjenju krvnega tlaka spoddnji je bil takoj opažen na obremenitvenewm testu s kolesom sem dobila izvid,ki se glasi da so prisotne višje vrednosti krvnega tlaka praktično preko celega dneva.Tudi ponoči ni zadovoljivega fiziološkeka znižanja.Predpisano mi je zdravilo ampril 2in pol do 5 mg.Ker ima ampril zelo veliko stranskih učinkov jesti ga sicer še nisem začela me zanima če lahko zaprosim za kakšno drugo zdravilo za tlak ,ki je bolj ugodno.Kako je recimo z concor zdravilom ali bi ta zadostoval za moj tlak ,ki je bil ob meritvah 24 urnega tlaka večinoma okoli 140 -82 ali tudi do 150 93.Ali se lahko recimo ta 24 urni merilec tudi zmoti ker sem si manšeto nekajkrat popravljala ,ker mi je zlezla dol proti večeru pa sem 10 minut hitro hodila in takrat ob tej uri je zabeležen tudi porasli tlak.Imam 40 let.

s

Na osnovi vsebine vašega dopisa sklepam, da vas je izbrani zdravnik napotil na preiskavo 24-urne meritve krvnega tlaka zato, da bi dobil bolj točne podatke o vrednostih krvnega tlaka v teku 24 ur. Izgleda, da so bile vrednosti tlaka v večjem številu meritev nad 140/90 mm Hg in vam je zaradi tega zdravnik predpisal ustrezno zdravilo (Ampril).
Ampril spada v skupino zdravil, ki jim pravimo “ACE-inhibitorji” ali “Zaviralci angiotenzinske konvertaze” (ZAK). Zdravilo prodaja tovarna zdravil Krka iz Novega mesta v različnih jakostih (1,25 – 2,5 – 5 in 10 mg v vsaki tableti). Poleg teh, prodaja še tablete v katerih je Amprilu dodano še zdravilo hidroklorotiazid, ki pospešuje izločanje vode in s tem znižuje krvni tlak. V skupini “ZAK” je zelo veliko število zdravil, med njimi tudi Ampril.
V teku zadnjih let se je izkazalo, da so zdravila iz skupine “ZAK” zelo učinkovita pri nižanju tlaka in,da imajo, v primerjavi z mnogimi drugimi zdravili, zelo m alo stranskih neugodnih učinkov. Zato jim zdravniki pri zdravljenju bolnikov z visokim krvnim tlakom dajejo prednost. Concor je v skupini zdravil, ki jim pravimo “betablokatorji” in ga zdravniki predpisujejo zelo pogostoma bolnikom z visokim krvnim tlakom.
Mislim, da je vaša bojazen pred stranskimi učinki Amprila prehuda.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Hvala vam za odgovor sedaj pa mi je zdravnica v bistvu na mojo željo pripisala prexanil 4 mg vzamem za enkrat samo pol. Ali veste kaj o tem zdravilu ali je zdravilo prexanil tudi v redu?

Prexanil je eno izmed številnih zdravil iz skupine zaviralcev angiotenzinske konvertaze, ki jim v dnevnem zdravniškem žargonu pravimo “ACE-inhibitorji”. Ta zdravila imajo več ugodnih učinkov na srce in žilje (znižajo tlak, zavarujejo srce pred napadi bolečin, zavirajo nastop prezgodnjih srčnih utripov, itd). Zato imajo pomembno mesto pri zdravljenju . V tabletah je količina zdravila različna. Praviloma zdravniki predpisujejo najprej tablete, ki vsebujejo najmanjšo količino zdravila. Upam, da vam bo zdravilo pomagalo že v resnično majhnih predpisanih odmerkih. V nasprotnem primeru, se pogovorite z zdravnikom, ki vam je zdravilo predpisal. Morda bodo potrebni večji odmerki.

zanima ali naprimer ,ko ti enkrat ugotovijo visok tlak ali to pomeni,da v resnici za tem bolehaš že kar nekaj časa?Mislim,da tlak ne nastane kar čez noč ali pa??Meni so ga ugotovili ravnokar sprašujem pa se koliko časa že to traja.

SSpoštovani moj mož star 46 let je kadilec in pri njem je pogostokrat opažen nizek tlak 110 65 ima pa zelo povišan srčni utrip tudo do 122 ko sedi.Pravi da ga v prsih občasno nekaj stiska in ima nek hecen občutek kot bi bila prsa pod pritiskom boli ga tudi glava in čelo.Pokadi preveč cigaret tudi po 3 škatle na dan.

S

Vrednost krvnega tlaka, ki ste navedli v dopisu je v normalnih mejah, srčna frekvenca nad 100 utripov v minuti je, po sodobnih kriterjih, previsoka. Iz vašega zelo kratkega dopisa ne morem ugotoviti vzroka za tako stanje. Izredno veliko število dnevno pokajenih cigaret je lahko eden od vzrokov. Priporočam pregled pri izbranem zdravniku. Obstaja sum, da je “stiskanje v prsih” znak prizadetih srčnih žil zaradi ateroskleroze, ki je, delno, posledica pretiranega kajenja.

Pozdravljeni.Pred kratkim so mi odkrili visok tlak stara sem 40 let in trenutno se zdravim z prexanilom zaenkrat še 2 mg.Tlak je sedaj normalen 120 80 ali 125 88.Ker pa imam že nakaj časa povišane trombocite okli 450 460 vzroka sicer nevem laboratorijski izvidi vnetja ne pokažejo in me zanima če lahko kljub visokemu tlaku jem aspirin 100?K hematologu grem sele konec decembra.

Upam, da redno jemljete predpisana zdravila za znižanje krvnega tlaka. Ni zadržkov, za jemanje predpisanega aspirina

Aspirin bi pričela jemati na svojo odgovornost,kar pomeni da mi ga zdravnica za enkrat še ni pripisala jemala bi ga zaradi povišanih trombocitov tako iz preventive in me zato zanima ,če smem?Ker pa je aspirin protekt samo na recept bi pričela jemati aspirin 100.

Glede jemanja aspirina ni zadržkov, če breiskovanerc ni alergičen naj ali mu zdravilo ne povzroča boečine ali krvavitev v prebavilih

Pred dvema mesecema sem pričela z jemanjem prexanila4mg,vendar so se mi ekstrasistole še bolj povečale skoraj niso več izginile.Imela sem jih sicer že prej ,vendar so te čez čas za dale obdobje izginile.Diagnosticiran mi je visik tlak do 140 ponekod je bil zabeležen tudi150.Zravnica mi je zamenjala prexanil za concor zaradi ekstrasistol.Zanima me ,če mi bo concor dovolj znižal tlak sprva bom vzela polovico ,kasneje 2in pol mg.

Dolgo sem odlašala z betablokatorji zaradi pogostih ekstrasistol saj sem jih lahko prenašala.Sedaj po dolgil letih pa so vedno pogosteje prihajale in pozno odšle.Odločila sem se za concor cor,opažam da so manjše,Vendar me skrbi,ker imam v resnici srce zdravo vsaj tako potrjuje ultrazvok.V navodilih pa piše,da je conco za popučanje srca.Če ga bom dlje časa jemala predvidevam pa,da ga bom morala saj me pesti poleg tega tudi visok tlak,ali mi bo srce čez čas zaradi concorja pričelo popušćčati?

Bojazen, da bo Concor slabo vplival na srce je odveč. Concor ima več ugodnih vplivov na srce: blago znižuje krvni tlak, blago zmanjšuje srčno frekvenco in ovira nastajanje nerednih srčnih utripov. Pričakujem, da bo tudi pri vas ugodno vplival. Ko se bo zboljšano stanje ustalilo ga lahko opustite.

Pozdravljeni!

Zanima me samo kaj menite o tem,da se mi pojavlja občutek,da hladen zrak.Se pravi na toplem na normalni sobni temperaturi vhihavam hladen zrak.Sem vam že pisal in kot sem vam takrat napisal so ugotovili sinkopo vazodepresorno.
Priporočali ste mi obisk kardiologa ,kar sem tudi storil in opravil EKG.
Ta ni pokazal nobenih znakov sprememb na srcu.Zdaj čakam na UV srca.Moram pa vam povedati ,da težko diham na levi strani( utesnjenost) in občutek zbadanja pri srcu je prisoten vsak dan.Prej tega nisem imel in ugotavljam ,da se stanje slabša.
Prosim za vaše mnenje.

lp

Mišo

Če imate možnost, da preberete v knjigah namenjenih laikom kakšne težave ima lahko bolnik z “organsko” boleznijo srčne mišice, osrčnika ali srčnih žil boste takoj ugotovili, da takih težav nimate. Imate pa druge, ki so “funkcionalne” narave zaradi neskladnega delovanja živčevja srca in drugih organov v prsnem košu. Morda ste že ugotovili, da vam bolj pomagajo t. im. “pomirjevalna zdravila” kot tablete proti bolečinam (aspirin, naklofen, itd.). Bodite brez skrbi in skušajte premagati motnje z zdravim načinom življenja.vsekakor podpiram vaš namen, da greste še na UZ pregled srca.

Spoštovani!

Stara sem 19 let, od približno devetega leta starosti redno obiskujem kardiologe zaradi povišanega srčnega utripa (okrog 130, najvišji utrip tudi 210). Ugotovljena mi je bila sinoatrijska tahikadrija.

Po nekajletnih preiskavah so se kardiologi (obiskovala sem kariologe v MB in LJ) odločili, da ˝to tako pač je˝ in da nadaljnje vodenje kardiologov ni potrebno. Ker sem pri naporih in tudi v običajnih dneh čutila močno utrujenost in razbijanje srca, sem se februarja 2010 odločila, da grem na kontrolo še enkrat – tokrat k drugemu kardiologu. Opravila sem EKG, UZ, obremenitveni test s kolesom in zaradi hiperaktivne reakcije mi je doktor prepisal zdravilo Concor Cor (2 tableti 2.5 mg naenkrat, torej 5 mg). Srčni utrip se je res znižal, sedaj ga imam med 80 in 90.

V juliju sem začela opažati močno zatekanje gležnjev in osebni zdravnik me je napotil najprej v laboratorij (bilo je vse v redu), nato na UZ ledvic (imam tudi občasne težavi z ledvicami), kjer se je izkazalo, da je vse v redu. Ker s krčnimi žilami težav nimam, je edina možnost ostala, da je kaj narobe s srcem. Ugotovljeno je bilo, da je vse v redu, doktor je zaradi pridobitve teže iz neznanih razlogov (5-7kg) posumil na težave s ščitnico. Ugotovljeno je bilo, da je tudi s ščitnico vse v redu. In tako je ostalo, preiskave se niso nadaljevale. Je možna še kakšna povezava s srcem?

V zadnjih dveh mesecih znova opažam utrujenost, dokaj močne omotice (predvsem, ko se vstanem iz sedečega ali ležečega položaja, včasih tudi kar med hojo) in precej nizek pritisk. S pritiskom prej nisem imela težav (okrog 115/85), sedaj pa imam pritisk približno 90/70 (včasih celo nižje – ravno danes ob merjenju: 83/66, kdaj pa je zgornji tudi pod 80).

Ob prebiranju stranskih učinkov tablet Concor Cor sem zasledila, da so vse 3 moje ˝težave˝ zadnjih 2 mesecev zapisane kot stranski učinki tablet.
Zanima me, če je morda odmerek tablet na dan prevelik? Ali menite, da bi bilo dobro zamenjati tablete ali za nekaj časa ustaviti zdravljenje z njimi?

Že vnaprej se Vam iskreno zahvaljujem za Vaš odgovor,
Maruša

Concor je zdravilo, ki se je zelo “obneslo” pri zdravljenju prehitrega bitja srca, pri bolečinah pri srcu, pri nerednem delovanju srca, pri zvišanem tlaku. Nikoli pa ne vemo na katero motnjo bo najboljše ali preveč deloval. Mislim, da lahko zmanjšate odmerke zdravila. Morda bo Concor manj zniževal tlak in bo še zadovoljivo učinkoval na prehitro bitje srca. V nasprotnem primeru skušajte ugotoviti ali bi srčno frekvenco, brez vpliva na višino tlaka, lahko zadovoljivo učinkovalo zdravilo Procoralan, ki ga lahko dajemo samo ali skupaj z majhnimi odmerki Concorja.

New Report

Close