mnenje
Stara sem 35 let, visoka 178, tehtam 66 kg. V mesecu septembru sem neko noč čutila močnejše bitje srca in hitrejše bitja srca. Posneli so mi EKG, na njem so bile vidne nespecifične ascendentne denivelacije ST. Po tistem sem bila obravnavana pri internistu.( v tistem času sem imela večkrat špikajoče bolečine pri srci in pogostejše ekstrasistole.) Opravila sem CEM:
Dosegla je f 179, kar je 95%, obremenitev 6,5 MET, kar je 65% max prehodna dvojni produkt 27,745. Ob tem in imela težav. V posnetku EKG med obremenitvijo ni bilo sprememb, kibi po kriterijih pomenile ishemično 1. Spojnica je bila ascendentna spuščena. Motenj ritma ni bilo. Svetujem jemanje Concor Cor in Aspirin 100 P in ponovi preiskavo čez tri mesece.
Opravila sem tudi Holter: (predno sem začela jemati Concor Cor 2,5)
Osnovni EKG kaže sinusni ritem. Normogram. Holter monitor v trajanju 23 ur in 59 minut pokaže sinusni ritem s povprečno frekvenco 75/min, z maksimalno frekvenco 163/min ob 10:48 in minimalno 45/min ob 22.06.
Ventrikularna ektopična aktivnost je bila prisotna, vidnih je bilo 108 VES, največ na uro 44 med 11 in 12 uro. Večina VES je bilo izoliranih, nekaj parov. Ni bilo bigeminije, trigeminije, salv ali epizod VT. Ni bilo pomembnejše supraventrikularne ektopične aktivnosti. Ni bilo bradikardij ali pavz. ST spojnica ni kazala posebnih sprememb.
(Največ VES je aparat zabeležil, ko sem ležala na levem boku, kar mi že pol leta pred tem dogodkom ni ustrezalo). Zdaj čakam na Uz srca.
Pred dvema dnevoma sem zvečer čutila v desnem ušesu kot nekakšno utripanje, vendar to ni bilo bitje srca, ker je bil ritem drugačen od srčnega ritma, ki sem ga spremljala. Po nekaj urah je prenehalo. Danes se mi je za krajši čas spet ponovilo tole z desnim ušesom. Ne vem kaj naj bi to pomenilo? Je možno, da je to stranski učinek delovanja zdravil? VES imam odkar jemljem Concor cor bistveno manj, pojavijo se mi predvsem kadar se vznemirim.
Spoštovani,
Opravili ste CEM in pregled po Holterju. Ugotovili so več VES in vam zato predpisali Concor cor 2,5 mg na dan, ki vam je zelo zmanjšal število VES. V zadnjih dneh ste v desnem ušesu večkrat začutila nekakšno utripanje, ki je bilo drugačno od srčnega ritma. Sprašujete za razlago tega pojava.
Težko bi našel razlago. Menim, da ni šlo za stranski učinek Concorja. Na osnovi izvidov CEM in Holterja ne morem posumiti na organsko bolezen srca.
Drago mi bo, če mi boste sporočili izvid UZ pregleda srca.
Lepo vas pozdravljam.
Prim. Boris Cibic, dr. med.
Spoštovani,
Pošiljam Vam še izvid Uz srca,
Ultrazvok srca je v mejah normale.
Glede ušesa mi je moj zdravnik pojasnil, da je šlo za vnetje sluhovodov. Upam, da mi bo internistka ukinila terapijo.
Že vnaprej se Vam zahvaljujem za Vaš odgovor. Hvaležna sem, da obstaja forum, kjer lahko najdemo odgovore na svoja vprašanja. Predvsem pa sem hvaležna Vam Dr. Cibic, da si vzamete čas za nas. Včasih je dovolj že vzpodbudna beseda. Vesele božične praznike in srečno Novo leto 2007
Scarlett
Spoštovani,
danes sem imela kontrolno CEM in izvid je naslednji:
Dosegla je 90% max predvidene fr. ob jemanju beta zaviralca. Dvojni produkt je bil 27,040. Ni imela stenokardije.
V posnetku EKG so bile ascendentne denivelacije spojnice do – 2,1mm, kar lahko pomeni ishemično 1.
Napotim jo na stresno scintigrafijo miokarda.
Zanima me, kaj pomeni ishemično 1 in kakšna je stresna scintigrafija miokarda?
Že vnaprej sem Vam za Vaš odgovor lepo zahvaljujem
Scarlett
Pri CEM so v zapisu EKG ugotovili “ascendentno denivelacijo spojnice ST do 2,1¸mm”, kar bi se po domače reklo, da so v EKG ugotovili nekoliko nenormalen potek zapisa (segment ST), ki dopušča sum, da so ena ali več srčnih žil rahlo zožene (ishemija 1).
Da se izključi ali potrdi zoženost srčnih žil, opravijo obremenitveni poskus pod vplivom posebnega zdravila.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.
Zanima me, če mi lahko pojasnite naslednje:
danes zvečer se mi je zgodilo, da me je pri srcu tako močno zbodlo, (občutek rezila) in s sočasno pekočo bolečino v glavi. Zadeva je bila zelo kratkotrajna mogoče sekundo. Pri tem sem se zelo ustrašila. Predvidevam, da je bila ekstrasistola, čeprav sem jih dosedaj občutila drugače. Najbolj me je postalo strah, zaradi pekoče bolečine v glavi? Glavobolov praktično nimam nikoli.
Lp Scarlett
Bolečina opisana v vašem postu ne kaže na prizadetost srca ali srčnih žil. Morda je res šlo za ekstrasistolo, ki ste jo močneje doživeli kot sicer.
Skušajte čimbolj zdravo živeti (nekajenje, gibanje…).
Lep pozdrav!
Spoštovani,
zaradi ekstrasistol se ne vznemirjam več. Opažam, da pride obdobje, ko jih praktično ni, nato pa se posamezne spet pojavijo.
Najbolj me skrbi, kadar se mi pripeti “čudno bitje srca”. Občutek je, da mi srce bije počasneje in kot da bi delalo v levo stran. Tak občutek se mi je v pol leta pripetil vsega skupaj 3x, danes je trajalo ca od 30 sekund do 1 minute. Ne vem, sklepala sem, da sem pretiravala s pitjem kave, ker sem v dveh urah spila dve skodelici in bila nekoliko živčna.
Kaj Vi menite?
Lp Scarlett
Menim, da so opisane težave prav tako posledica nerednih utripov srca, ki se pojavljajo tudi pri povsem zdravih srcih, občutljivih na živčne napetosti, kavo, kajenje, itd.
Lep pozdrav!
Že nekaj mescev jemljem Concor cor 2,5mg. Jemljem ga zvečer in sicer opazila sem, če ga vzamem tik pred spanjem imam potem nočne more. Sanjam zelo žive sanje, se prestrašim in nato zbudim. Nekajkrat se mi je tudi pripetilo, da sem potem še kakšen detajl iz sanj videla v sobi(ko sem se zbudila), ko sem zaprla oči in jih spet odprla je to izginilo. Šla sem prebirati stranske učinke in piše, da je zelo redko možen tudi pojav nočnih mor in halucinacij. Razmišljala sem, da se mi mogoče v spanju zniža utrip in s tem pade nivo kisika v krvi.
Je smiselno, da mi internistka zamenja zdravilo?
Lp Scarlett
Drago mi je bilo prebrati, da ste prebrali navodila, ki so priložena zdravilu Concor. To zdravilo spada v skupino t. i. betablokatorjev, ki imajo kar nekaj, sicer redkih, stranskih učinkov. Eden od teh so nočne more. Najhujše so po Prapronololu. Če bolnik mora jemati betablokator in ima ob njem hude sanje, mu priporočamo, da zdravilo jemlje zjutraj. Če pa, kljub temu, težave ne minejo, mu beteblokator moramo zamenjati z drugim zdravilom.
Lep pozdrav!
Spoštovani,
opravila sem scintigrafijo srca in bila je b.p. Ukinili so mi Concor Cor in Aspirin. Tri mesece nisem imela težav, občasno kakšno manjšo ekstrasistolo.Pred dobrim mescem so se spet začele težave, zaradi hudih telesnih in duševnih obremenitev(bolezen družinskega člana). Težave v smislu izrazitejših, pogostejših ekstrasistol in 1x palpitacij. Ponovno sem začela jemati Concor. Stanje se mi je izboljšalo. Opažam, da če se razburim, včasih pa tudi v popolnem mirovanju začutim, kako mi srce, kot da bi mi utripalo hitreje, se potreslo.
Lp Scarlett
Izgleda, da imate številne prezgodnje utripe (ekstrasistole) in kratke napade hitrega rednega (ali nerednega) bitja srca. Priporočam, da nadaljujete zdravljenje s tabletami Concor. Lahko kdaj vzamete še blago pomirjevalo, sicer ne zanemarite redno aerobno vadbo (hojo v naravi), ki je koristna pri funkcionalnih srčnih motnjah.
Lep pozdrav!
Concor je zdravilo v skupini zdravil, ki jih imenujemo betablokatorji. Ta zdravila imajo več delovanj: rahlo znižajo krvni tlak, nekoliko upočasnijo delovanje srca, preprečujejo napade bolečin pri srcu in zavirajo nastop nerednih utripov
Concor lahko že v nizkem odmerku ublaži motnje. Če je tako zdravljenje uspešno se postavlja vprašanje koliko časa naj bi jemali to zdravilo.Odgovor ni enostaven. Pravimo, da je zdravilo potrebno jemati dokler je bolezen prisotna. Ker so nastopi nerednega delovanja srca mnogo krat posledica funkcionalnih motenj, priporočamo jemanje zdravila še nekaj tednov potem , ko težave minejo, s priporočilom, da se zdravljenje ponovi, ko se težave ponovijo. Vsekakor je prav, da se bolnik čim bolj drži zdravnikovih priporočil
prosim če lahko komentirate tele izjave.Če na nohtu palca ni videti polmeseca ali pa je ta le zelo majhen potem je glavna mišica preslabotna.V tem primeru bi moral človek od treh popoldne do večera 3 do 4 krat zaužiti po 30 do 40 baldrijanovih kapljic odvisno od teže.Če na ostalih nohtih ni videti pol meseca polmeseca potem so pomožne srčne mišice preslabotne in v tem primeru bi morali trikrat na dan običajno pred jedjo zaužiti po 20 do 30 kapljic iz gloga.To so popolnoma naravna sredstva.Če na nobenem nohtu ni videti polmeseca ,potem uporabljamo baldrijanove in glogove kapljice.V tem primeru tekom poldneva dodatno zaužijemo po požirkih približno pol skodelice soka iz zelene. Če je na nohtu palca viden normalen polmesec na ostalih pa ga ni potem uživamo SAMO glogove kapljice in NIKAKOR NE baldrijanovih.Odsotnost polmeseca na nohtih pomeni slabotno srčno mišico, torej prenizek krvni pritisk.
Ali to drži?