Najdi forum

MLEKO

Pozdravljeni.

Ker živimo v času, v katerem imamo za en izdelek več ponudnikov, me zanima, katero mleko je “najboljše”. Mogoče malo smešno vprašanje, pa vendar; imam 5 let starega sinčka in mu seveda želim nuditi le najboljše, velikokrat pa sem ob prebiranju raznoraznih člankov v dilemi, kaj kupiti. Torej, katero mleko je najboljše? Ali je najboljše kupiti mleko iz mlekomata, ki naj bi bilo najbolj “naravno”?
Pa še nekaj me zanima; glede jogurtov recimo. Jogurt trgovske znamke, recimo špar, ali tuš,…ali pa jogurt recimo Vindija; ali se razlikuje kvaliteta med enim in drugim? Ali obstajajo kakšna testiranja izdelkov, kjer bi se lahko to prebralo?

Za Vaš odgovor se Vam že vnaprej zahvaljujem ter Vam želim lep vikend.

Težko je odgovoriti na vaše vprašanje katero melko ali jogurt je najboljši.
Vsa živila, ki se prodajajo v SLO morajo zadostiti EU standardom in pravilnikom, načeloma naj bi to turi držalo. Seveda niso vsa živila tudi resnično enaka, vendar če govorimo o mikrobiološki kakovosti in kemijski sestavi lahko vsebujejo tiste snovi in v količini, kot jih navajajo predpisi in morajo biti tudi deklarirane.
Da prihaja do zavajanj in “goljufij” tudi vemo, saj se odpoklici s trga zaradi neustreznih živili dogajajo dnevno.
Izbirajte živila glede na deklaracijo in vaš okus.
Pri jogurtih je lahko tudi več različnih dodatkov ali pa uporabljajo proizvajalci drugačne kulture za pripravo (govorim o mikroorganizmih, ki fermentirajo mleko v izdelek kot je jogurt, kefir…). Tu lahko izberete probiotične izdelke, ki blagodejno vplivajo na črevesno floro in enako pač odvisno od vašega okusa.
Če so blagovne znamke enako kakovostne kot originalni izdelki proizvajalca? Načeloma da, kot sem sledila preverjanjem in primerjavam, ki jih izvajaja Zveza za zaščito potrošnikov, le ti ne odstopajo bistveno.
Te primerjave in preverjanja na trgu pa lahko sledite na njihovi spletni strani, podajajo zelo dobrodošle in nepristranske informacije.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Pozdravljeni.

Najprej naj se Vam zahvalim za Vaš odgovor.

Imam še eno vprašanje, in sicer; pediatrinja je sinčku predpisala zdravilo v obliki praška za želodčno kislino, ter odsvetovala mlečne izdelke pred spanjem. Ker pa bi sinček večinoma pred spanjem rad jedel samo mlečno, me zanima, če bi bilo priporočljivo poskusiti kakšno sojino, riževo mleko, ali kaj podobnega v tem primeru?

Da poskusite kakšno drugo mleko in z njim pripravite mlečne jedi, za vašega malčka. A vsako novo živilo uvajajte počasi, postopno, da se telo privadi in opazujte reakcije, če telo živilo zavrača, potem prenehate dodajati. Lahko pa poskusite kakšno kašico skuhati tudi na vodi ali kompotu in nato dodate malo sadnega soka za prijetnejši okus. Poskusite, da vidite kaj vaš malček sprejema.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Najlepša hvala za Vaš odgovor.

New Report

Close