Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Mleko – jogurt? Zdravo ali škodljivo?

Mleko – jogurt? Zdravo ali škodljivo?

Najprej lepo pozdravljeni!

Celo življenje so nam razlagali, kako je mleko zdravo (govorim o kravjem mleku), da ga moramo piti čim več…
V zadnjem času pa berežm vedno več prispevkov, raziskav, člankov, kako kravje mleko NI zdravo in ni priporočljivo za odraslega človeka. Razumem, da homogenizirano mleko ni zdravo…ampak kaj pa nasplošno mleko kot “mleko”?

Za jogurte pa berem ravno obratne stvari: da je (navaden jogurt) zelo priporočljiv za prebavni sistem, imunski sistem,…

Kaj pa siri (kot mlečni produkt)?

Že vnaprej hvala.

Spoštovani,
Res je, da so nas učili, da je mleko zdravo živilo in so nam ga tudi ponujali v velikih količinah prav tako izdelke iz njega.
Skoraj nikoli ni samo ene resnice in tako je tudi za mlekom.
Če pogledamo sestavo mleka lahko rečemo, da je to živilo “popolno” za začetno obdobje življenja, saj vsebuje vse potrebne snovi (maščobe, beljakovine, minerale, vodo, sladkor,…) za rast in razvoj. Vendar kot rečeno, za začetno obdobje, po tem je potrebno uživati še druga živila.
Sestava mleka je tudi prilagojena potrebam tistega sesalca, za katerega je namenjeno, zato se materino mleko od kravjega, ovčjega ali katerega koli drugega mleka sesalcev bolj ali manj razlikuje. Res je tudi, da v naravi nobena odrasla žival ne pije mleka, to je namenjeno samo mladičkom. Ljudje pa po prenehanju uživanja materinega mleka začnemo z uživanjem kravjega, kozjega, ovčjega, kobiljega,…
S samim mlekom ni nič narobe vendar pa smo mleko začeli tudi predelovati in tako spreminjamo njegovo naravno sestavo.
Homogenizirano mleko ima maščobo razpršeno na tako zelo drobne kapljice, ki se v telesu obnašajo drugače kot maščoba, ki ni tako obdelana. Drug problem so beljakovine, Mleko segrevamo, da bi dosegli mikobiološko neoporečnost in trajnost, vendar pa ob tem spremenimo sestavo, sirjenjem beljakovine koagulirajo in se tako precej težje izkoristijo. Mleko je bogat vir kalcija vendar je vezan na mlečno beljakovino kazein in je tako težko izkoristljiv, ga ne more uporabiti vsak organizem.
Siri so izdelki, ki se pridobivajo s sirjenjem beljakovine, ki koagulira in je kot taka težje izoristljiva za naše telo. Ker je tudi težje prebavljiva naj bi se ljudje z občutljivo prebavo temu izogibali. Siri vsebujejo veliko beljakovin in maščob, zato je to zelo energijsko bogato (gosto) živilo, kar je potrebno upoštevati tudi pri načrtovanju prehrane.

Jogurti so izdelani prav tako iz homogeniziranega mleka (torej ta težava maščobe ostaja) vendar pa so jim dodani različni mikroorganizmi (mlečno kislinske bakterije, probiotićni mikroorganizmi), ki prevrejo mlečni sladkor – laktozo. Ljudje, ki so občutljivi na laktozo ali je ne tolerirajo, lahko uživajo kislo mleko in jogurte saj je v njih sladkor prevret v kislino.
Probiotočni zdelki imajo lastnost, da so prisotni mikroorganizmi, ki naj bi prešli skozi prebavni trakt do črevesja nepoškodovani in zato pomagajo v črevesu uravnati floro (od tod tudi priporočilo za uživanje).

Torej če povzamem, če smo se določili, da mleko uživamo bi bilo najbolje uživati ga surovega, nepredelanega, vendar pa opozarjam na velik problem higiene mleka, saj je kot dobro gojišče lahko zelo nevarno za razvoj škodljivih mikroorganizmov in tako nevarno za okužbo. Če mleka ne prenašate zaradi laktoze, lahko uživate fermentirane izdelke. Siri pa so težje prebavljivi pa tudi zaradi visoke kaloričnosti jih v količini raje omejite.
Če se odločite, da mleka ne boste uživali, ob pestri sestavi prehrane ne boste trpeli nikakršnega pomanjkanja. Smo pa vajeni mleko uporabljati tudi kot sestavino v drugih jedeh (palačinke, muesli,…) v ta namen lahko uporabimo tudi sojino, riževo, ovseno ali kakšno drugo “mleko”.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

mleko je mleko, človeško za človeškega mladiča, kravje pa za.. hja, kravjega. tako pač je, prisluhnite svojemu telesu, pa boste sami našli odgovor – kravje mleko je človeškemu organizmu prej škodljivo kot zdravo.

Pozdravljeni, kot sem že napisala je vidikov glede uporabe mleka več in prav tako priporočil od zelo pozitivinih do manj naklonjenih mleku.
Z ustrezno uravnoteženo prehrano ga odrasla oseba popolnoma nadomesti,odločitev pa je stvar posameznika, predvsem je odvisno od tega kako ga posameznikov organizem sprejema.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close