Mleko in sluz
Kdo pa pije mleko in čigavo? Dojenček mamino? Tu ne bi smelo bit težav, prav nasprotno, zaželeno je, da ga pije čim več in dokler bo pil bo majhna verjetnost, da zboli, da je prehlajen.
Kravje mleko je pa narejeno za teličke in ljudje smo edine “živali”, ki pijemo mleko tudi v odrasli dobi in še to od neke druge vrste.
Zraven tega pride na police trgovin (v večini) mleko krav, ki živijo v nenehnem stresu nakrmljene z njim ne naravno hrano (preveč beljakovin in škroba in premalo vlaknin-celuloze), ki jim posledično povzroča, da izločajo enormne količine mleka. To krave po tretji, četrti laktaciji tako izčrpa, da se sesedejo, niso več možne obnovit lastnega telesa. Potem se jo “humano” usmrti……. Krave v ekstenzivni reji lahko živijo 20 let in več v intenzivnih mlečnih rejah pa max 5 mogoče 6 let.
Mleko takih krav vsebuje kopico snovi, ki ne vplivajo ravno blagodejno na naš organizem in tudi mi s starostjo (pred puberteto) izgubimo sposobnost za to, da bi lahko prebavili mleko. Tako potuje skozi naša prebavila neprebavljeno in s tem se potem v debelem črevesju hranijo patogene bakterije, ki se posledično namnožijo v tolikšnem št., da lahko prebijejo obrambo telesa (oz izločajo strupe, ki prehajajo skozi črevesno steno v kri) in povzročajo raznorazne bolezni, ki imajo za posledico tudi sluz iz nosa, šmrkanje. 😉
Tudi kalcij v mleku (zaradi česar velikokrat priporočajo pitje mleka) je pri kravjem mleku vezan tako, da ga naš organizem ne more uporabit-prebavit, iz preprostega razloga, ker je kravje mleko hrana za teličke, ki imajo zelo drugačen prebavni sistem in encime v njem saj so prežvekovalci.
Zelo lepo razložen celoten prispevek, samo bi pripisala biokemijski dodatek, da kravje mleko, v kolikor ni dodatno kalcificirano z anorgansko vezanim kalcijem, še ni tako tragično, je pa kalcij resnični problem, predvsem zaradi namernega zavajanja je glavni razlog za nastanek arterioskleroze (nastajanje oblog na žilah, ki so kalcificirane), sledi poapnenje žil ateroskleroza (to ni isto).
Podobno temu je sporna homogenizacija mleka.
Ampak vse za več dlje časa obstojno, več več več, lepše na pogled, kdo bo gledal tisto smetano na mleku,…pa boljše je tudi, ko je notri cel kup aditivov, konzervansov, hormonov, antibiotikov (aja teh zadnjih ne sme biti, točno ja)
[code]"Nekoč bo lepo,
ko blazni bomo ob ognjih čepeli
in bomo odprte rane imeli-
takrat bo lepo..."[/i][/code]
[sup]france balantič [/sup]Zelo lepo razložen celoten prispevek, samo bi pripisala biokemijski dodatek, da kravje mleko, v kolikor ni dodatno kalcificirano z anorgansko vezanim kalcijem, še ni tako tragično, je pa kalcij resnični problem, predvsem zaradi namernega zavajanja je glavni razlog za nastanek arterioskleroze (nastajanje oblog na žilah, ki so kalcificirane), sledi poapnenje žil ateroskleroza (to ni isto).
Podobno temu je sporna homogenizacija mleka.
Ampak vse za več dlje časa obstojno, več več več, lepše na pogled, kdo bo gledal tisto smetano na mleku,…pa boljše je tudi, ko je notri cel kup aditivov, konzervansov, hormonov, antibiotikov (aja teh zadnjih ne sme biti, točno ja)[/quote]
Dodal bi še, da je velikokrat tudi razlog za nastanek ledvičnih kamnov.
Je pa problem, ker je večina ljudi zmanipulirana s strani medijev, kjer je v ozadju le finančna korist.
Zato se vsakodnevno vrstijo reklame o mleku in raznih proizvodih iz mleka, da se množico drži v tem hipnotičnem stanju.
Zelo lepo razložen celoten prispevek, samo bi pripisala biokemijski dodatek, da kravje mleko, v kolikor ni dodatno kalcificirano z anorgansko vezanim kalcijem, še ni tako tragično, je pa kalcij resnični problem, predvsem zaradi namernega zavajanja je glavni razlog za nastanek arterioskleroze (nastajanje oblog na žilah, ki so kalcificirane), sledi poapnenje žil ateroskleroza (to ni isto).
Podobno temu je sporna homogenizacija mleka.
Ampak vse za več dlje časa obstojno, več več več, lepše na pogled, kdo bo gledal tisto smetano na mleku,…pa boljše je tudi, ko je notri cel kup aditivov, konzervansov, hormonov, antibiotikov (aja teh zadnjih ne sme biti, točno ja)[/quote]Vse skup je tragično, ker gre za zavajanje, kako je mleko zdravo.
Mleko kot tako je beljakovinsko živilo in pri svoji presnovi v našem telesu reagira kislo. To zakisanost pa telo uravnava s kalcijem, ki zadevo nevtralizira, ker nam ljudem kalcij iz kravjega mleka ni dostopen (oz zelo slabo), telo uporabi svojega iz lastnih kosti. Na ta način kosti slabijo – osteoporoza. Za telo je zelo pomembno v kakšni (kemijski) obliki/spojini se nahaja kak element, da ga sploh lahko izkoristi oz mu je dostopen.
Mleko se homogenizira iz preprostega razloga, ker mu delno odvzamejo mlečno maščobo in bi bilo tako posneto mleko pustega okusa + maščoba bi se zbrala in “prilepila” med transportom na embalažo, zato ga homogenizirajo, kar pomeni, da ga pod pritiskom spustijo skozi posebne šobe, ki razbijejo maščobne kapljice na manjše kapljice, ki se ne morejo več združit v smetano (fizikalno zakoni;) + homogenizacija daje mleku v ustih bolj poln okus zaradi tako razpršene maščobe. Težave pa nastopijo kasneje pri prebavi takega mleka.
Antibiotiki v mleku so dovoljeni v nekih mejah, drugi v sledovih, tretji sploh niso dovoljeni (cloranfenicol). Tako, da ste lahko brez skrbi, da vi in vaš otrok pijete mleko z “dodatkom” antibiotikov, če zadevo kupujete v trgovini in se kasneje čudite zakaj nekomu antibiotik ne prime, ko zboli (rezistenca). 😉
:/ :/ 🙁
Ja, sem nekje v tem fohu, se pa nisem rodil pameten zato sem nekaj teh stvari nekje prebral, ostale in iz (tudi poklicnih) izkušenj vem, da držijo 😉
In ni skopirano, sem se sam potrudil napisat 🙂
Začetno vprašanje je bilo ali prekomerno pitje mleka…. in temu je sledila razlaga. Tisto kar popiješ v kavi ne more ne vem kako škodit razen, če že imaš neko obliko alergije, si na dieti itd. Ravno tako ne, če poješ kak puding, spiješ šalico običajnega mleka na teden.
Nasploh pojemo preveč beljakovinsko maščobnih živil glede na to koliko se gibamo in vse to se potem v večjem delu neporabljeno “paca” nekje v telesu. Imamo telo narejeno za “šparanje”. Skozi evolucijo smo razvili sposonosti, da v času obilja kopičimo zaloge, ki jih porabimo, ko hrane primanjkuje, danes je pa skoraj ne primanjkuje nikoli + fizično se bistveno manj gibamo + vsi mogoči aditivi, sladila, barvila, konzervansi……
Če vse to sešteješ ni čudno, da nas razne bolezni napadajo, ki jih nekoč niso poznali.
Drugače so pa fermentirani mlečni izdelki bolj zdravi (spet odvisno od vhodnih surovin) kot pa samo mleko. Vsekakor je na mestu zmernost in pravi način prehranjevanja glede na fizično aktivnost.
Nap. če nekdo večino dneva presedi (v pisarni) za zajtrk je jajca, za kosilo zrezek+pomfri ali omaka, za večerjo klobasa ali “kornfleks” z mlekom, čez dan gricka čips, pije razne gazirane, umetno… obarvane, slajene, aromatizirane pijače….. Lahko mirno pričakuje kakšno od kapi, težave s prebavo-spremembe na debelem črevesju, preveč kisline, razjede…., težave s kožo, s plodnostjo, glavobol…itd.itd
Robi… in On_, hvala za odgovora.
Nimam laktozne intolerance, ampak ugotavljam, da mi mleko ne paše, imam občutek, kot da bi me napihovalo po njem (do 0,5 dcl v kavi še gre, kozarec mleka mi pa nekako ne naredi dobro). Mleko brez laktoze mi bolj ustreza, če že. Skuta tudi. Sem se pa že spraševala, ali bi bilo to sploh bolje iz prehrane spustit.
Na srečo ne spadam med te ljudi:) se vsakodnevno rekreiram:)
Glede na fizično aktivnost nedvomno, nekaj več beljakovin že rabi nekdo, ki se ukvarja s športom, samo potem spet odvisno ali z vzdržljivostnim ali pa z bodybildingom. Je pa sigurno res, da se v povprečju zaužije preveč beljakovin, sploh kombiniranih z maščobami.
Ampak tvoji simptomi ravno kažejo na laktozno intoleranco.
Da ti ne paše, te napihuje..To je znak, da nečesa ne prebavljaš.
LI se ugotavlja tako, da ti dajo piti laktozo in v časovnih intervalih merijo vrednost krvnega sladkorja s tistim aparatom, kot ga imajo diabetiki.
Se pa strinjam, da je bolje mleko, pa mogoče tudi kavo izpustiti iz prehrane.
Na srečo ne spadam med te ljudi:) se vsakodnevno rekreiram:)
Glede na fizično aktivnost nedvomno, nekaj več beljakovin že rabi nekdo, ki se ukvarja s športom, samo potem spet odvisno ali z vzdržljivostnim ali pa z bodybildingom. Je pa sigurno res, da se v povprečju zaužije preveč beljakovin, sploh kombiniranih z maščobami.[/quote]
khmmmm, kot si že sam/sama ugotovil/a, ti telo samo pove, kaj mu škodi. Splača se mu prisluhnit…
Koliko si stara? Toleranca na laktozo se z leti namreč močno spreminja, starejši ko si, slabše je (lahko). Če ti mleko ne ustreza, ne bo popolnoma nobene škode, če ga ne boš uživala. Če se normalno raznoliko prehranjuješ, bo vse v redu. Moj najstarejši otrok mleka sploh ne prenese, mogoče deci domačega polnomastnega vsake toliko, pa ga sploh ne silim.