Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) mleko in mlečni izdelki

mleko in mlečni izdelki

Pozdravljeni!

Imam par vprašanj glede kravjega mleka in mlečnih izdelkov. Stara sem 20 let in imam nevrodermitis že od rojstva. Bi lahko bil posledica pitja kravjega mleka? Moja mama ga je pila med nosečnostjo, pa tudi potem, ko me je dojila. Drugače nimam nobenih meni poznanih alergij razen na mačjo dlako. Je res, da ima kravje mleko kalcij “v taki obliki”, da ga človeško telo ne zna izkoristiti? Zakaj velja mleko za tako popolno živilo če ga pa velika večina človeštva ni sposobna prebaviti? Opazila sem, da če pijem oz. ko sem pila kupljeno alpsko mleko, nisem imela problemov z neprijetno dišečimi vetrovi, ko pa smo kupili domače kravje mleko, pa je še par ur potem bilo grozno glede prebave. Je tu dokaz, da je dejansko kupljeno mleko “prazno” oz. osiromašeno in zato ne povzroča problemov, domače mleko pa jih, ker je še “originalno” in vsebuje kazein, ki se potem razkraja v črevesju, ker ga človek ne more predelati? Kako je s kazeinom in encimom laktazo, ki bi se naj z odraščanjem človeka številčno zmanjšal in onemogočil normalno predelavo laktoze? Zanimivo je tudi to, da je v zahodnem svetu poraba mlečnih izdelkov zelo visoka, kakor je tudi pogost pojav osteoporoze, npr. v Afriki pa ne pijejo mleka, pa tudi osteoporoze ne poznajo. Kako je s tem, da presežek beljakovin v telesu telo izloči tako, da uporabi kalcij ? Zdaj pa še glavno vprašanje: bi škodovala svojemu otroku, če mu ne bi dajala popolnoma nič kravjega mleka in mlečnih izdelkov? Dojila bi ga čimdlje, potem pa bi njegov glavni vir kalcija bil npr zelena solata (nikakor ne iz trgovine ampak iz domačega vrta) in vsa ostala zelenjava … Navsezadnje, je kravje mleko namenjeno teličkom tako kot je mačje mleko mladim muckom in seveda človeško mleko malim radovednežem.

Lp
Morana

Vaših vprašanj je kar precej in zahtevajo več pojasnil. Ker za teden dni odhajam, vprašanja se mi pa zdijo bolj namenjena splošni zdravnici kot gastroenterologinji, vas prosim za potrpljenje. Ko se vrnem, vam bom skušala razjasniti vaše pomisleke in težave. Zaenkrat lep pozdrav!

Marija Štefančič Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Skušala vam bom odgovoriti vsaj delno.
Če ste alergična na mačjo dlako, imate nagnjenje k razvoju alergij in se lahko počasi razvije preobčutljivost še za kakšno drugo snov.
Glede uživanja kravjega mleka le par besed. Ločiva najprej beljakovino kazein in sladkor laktozo, ker sta kemijsko povsem različni, čeprav obe v istem mleku. Laktozna intoleranca ni tako redka stvar. Pride do pomanjkanja encima, ki ta sladkor razgrajuje. Človek dobi drisko, ga napenja, če zaužije večjo količino mleka. Če se laktoza že pretvori v mlečno kislino, npr. sirotka, teh težav ne bo povzročila.
Kazein je beljakovina, ki jo vsebuje mleko, je težko prebavljiva, a hranilna. Res je v ženskem mleku drugačna kot v mleku krav ali drugih živali. To je pomembno za dojenčka v prvih mesecih življenja, kasneje ne več. Če je mati pila kravje mleko, se pri plodu ali dojenem otroku težave ne bodo pojavile, saj gre mleko v želodec, se prebavi, mamine mlečne žleze pa delajo žensko mleko, ne izločajo prej zaužitega.
Pri domačem mleku so večji problem maščobe, ki so v večjih delcih, ker ni homogenizirano, to pomeni, da niso maščobni delci razbiti. A tako mleko je manj aterogeno! To pomeni, da ne povzroča poapnenja žil. Trajne vrste mleka, npr. alpsko, je sterilizirano. Ta postopek uniči veliko koristnih snovi, ki so sicer v mleku, npr. C vitamin, pa še homogenizirano je in s tega vidika ni polnovredno živilo.
Če imate pomisleke glede uživanja kravjega mleka, je enakovredni nadomestek kozje mleko, ki je sedaj tako moderno živilo.
Mleko je najboljši vir kalcija, ki ga za delovanje telo nujno potrebuje, ni pa njegov edini vir . Iz tega sledi, da ga lahko nadomestite z drugimi živili. Saj se da živeti tudi brez mesa.
Če vas še kaj zanima, mi prosim, napišite.

Lep pozdrav! Marija Štefančič Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Pozdravljena Zvezdica,

napisala ti bom samo mojo “laično” izkušnjo glede hranjenja otrok. Ker je bil srednji precej nagnjen k prehladnim obolenjem (konzumiral je precejšnje količine mleka) in me je pediatrinja opozorila, da je lahko zasluzen (mleko in mlečni izdelki!), je naš najmlajši zrasel gor popolnoma brez mleka. Samo dojila sem ga cca. pol leta, potem sem dodajala sadje in zelenjavo, dojila pa sva se še zjutraj in zvečer do malo manj kot 1. leta. Poba je proti koncu OŠ, zdrav ko dren, virozo ali prehlad, če ga že dobi, preboli v enem dnevu. Ali je to slučaj ali ne ne vem. Verjetno je povezano tudi z dedno zasnovo in še čem, ampak dejstvo je, da otrok z lahkoto preživi brez kravjega mleka. Od mlečnih izdelkov uživa navadne jogurte (sadne delamo doma iz navadnega) in sir. Mleko za kosmiče, palačinke, kakav… pa nadomeščamo s sojinim ali riževim napitkom.

Lp, A.

New Report

Close