mleko
Ne odpiram te teme z namenom presojati kdo ima oz.nima prav v mlečni aferi, ampak moje laično znanje okrog tega me prav sili v razmišljanje o tem, na kakšen način nasplošno kmetje ohranjajo mleko “pri življenju”, preden pride do zbiralnic? Znano je, da so včasih dnevno oddajali sveže mleko, ki je kot tako tudi prišlo do zbiralnic. Zdaj pa baje zbirajo in pobirajo mleko vsak drugi ali tretji dan in nihče mi ne bo rekel, da lahko to občutljivo živilo ostane sveže brez aditivov toliko časa! Vsak, ki je kdaj vsaj od daleč videl kmetijo z molznimi kravami, ve, kako natančno in pazljivo poteka molža in zanesljivo ni nobene možnosti, da bi se mleko za domačo uporabo dva ali tri dni valjajo naokoli, potem pa bi ga še veselo zaužili.
Kaj torej dodajajo in kaj potemtakem konzumiramo potrošniki, kadar ni aktualen kloramfinetol? Je kdo med vami, ki to ve?
lp
Modra
Vse odgovore ti lahko dajo na Kmetijsko-gozdarski zbornici, go. predsednik Vrisk in kmetje. V državnem zboru imajo dokumente, ki dokazujejo, da so ti gospodje vedeli, upam da ne tudi svetovali, uporabo “konzervansov” za mleko. Mislim, da bo mogel on razložiti nam potrošnikom kako je lahko do “dopustil”.
Micka, ti imaš bujno domišljijo, saj so kmetje sami po TV povedali, da jim ne odvažajo vsak dan tega mleka. A si bila ti zdraven pri teh 17.000 kmetih, ko so mleko oddajali. In še to, če so dajali vodo v mleko, se pravi, da bi tudi antibiotik, ki konzervira in uničuje bakterije! Kako lahko izključiš možnost goljufanja, če pa veš, da so že goljufali! Ogoljufani pa smo mi vsi…
Nimam bujne domisljije….povedala sem le tisto, kar lahko vsak dan na lastne oci vidim.
Nisem pa izkljucevala moznosti goljufanja. Dej se enkrat preberi moj post in ne me zalit! Kar so poceli je prevara in to je kaznivo dejanje. Tudi sami smo imeli nekoc kmetijo in zato vem, da je to tezko delo, ampak pri prevarah pa ne bi nihce smel imeti usmiljenja do kmetov.
A ti jim verjames, ce slisis po TV?
Pejt na kaksno kmetijo in se prepricaj na lastne oci, potem pa mene ocenjuj.
Ne verjamem, da bi kmetje goljufali oz. zavestno dodajali kloramfenikol mleku.Ker so standardi za mleko zelo visoki je kontrola redna, kazni zelo visoke in ker nekdo, ki prideluje takšne količine mleka (od 15 krav naprej …) se mu po preprosti logiki ne splača goljufati.
Kako pogosto kmetje oddajajo mleko ne vem, vem pa, da je v njihovem interesu, da se mleko odvaža sproti, saj imajo tako manj skrbi s hlajenjem mleka.
Vprašanje ostalih aditivov pa je stvar mlekarn in ne več kmetov!
Mimogrede – veliko emulgatorjev in ostalih stvari je dobesedno strupenih, pa nas nanje nihče glasno ne opozarja.
Ja, in ne glede na to, kako smo danes vsi obremenjeni in ni več lahkih služb, kljub temu tudi jaz mislim, da je pridelava mleka težko in odgovorno delo.