mlečni zobje izpadli ob udarcu
Mojemu štiriletnemu sinu sta včeraj ob udarcu ob tla s koreninama vred izpadli zgornji enici. Zobozdravnik je rekel, da se mlečnih zob ne vstavlja nazaj in da je treba počakati na stalne zobe. Bojda v Avstriji nekateri zdravniki nazaj vstavljajo tudi mlečne zobe. Kakšno je strokovno stališče okoli tega?
lep pozdrav, Samo Rugelj
Spomnim se primerov, ko se je mlečni zobek ob udarcu zelo zamajal in bi skoraj izpadel, a so ga fiksirali in se je spet ‘prijel’, ne poznam pa primera, da bi popolnoma izpadli zob vrnili nazaj, sploh, če je že preteklo nekaj časa in je ranica že zacelila.
Za mnenje sem vprašala svojega moža ( zobozdravnika), on ne pozna te možnosti in meni, da je to početje nesmiselno in dvomi v ugoden izid.
Možno je, da bodo stalni zobje otroku izrastli neporavnano, saj mlečni zobek zobu naredi prostor, a to se kasneje lepo popravi, četudi z ortodontskim aparatom.
She imaste prav, da lahko narobe izrastejo zobje. Moja hčerka je isto tako padla, ko je imela 3 leta in sta ji odpadli dva zobka enice.
Ko so začeli izraščati stalni zobki, ji je ven poganjalo nepravilno, bolj na vzen ima zobke. Hodile sva ortodontu in moraš za tisti delček železa čakati, do 5. let, tako je po vsej Sloveniji čakalna doba.
Žalostno toda resnično. Če si samoplačnik, ki stane zelo drago si lahko takoj na vrsti.
Lep pozdrav
Doroteja
Pred leti je moj triletnik v lunaparku na avtomobilčkih izgubil obe enici, dvojki in eno trojko. Da bi mu vsadili nove? Niti na misel nam ni prišlo! Ko smo sanirali rano, smo najprej do konca življenja črtali že samo misel, da bi se še kdaj približali tem avtomobilčkom, potem smo pa potrpežljivo čakali na stalne zobe. In jih dočakali – danes ima fant zavidanja vredne lepe ravne bele, in kar je najvažnejše, zdrave zobe.
Me pa – brez heca – zelo zanima, kakšen je smisel vstavljanja mlečnih zob? Predvsem pa, če so tudi tisti lahko porcelanasti :)))