Mlečni izdelki – da ali ne
Lep pozdrav!
Imam hči, staro 10 mesecev. Od januarja ima občasne težave z izpuščaji po rokah, zatilju, nogah in obrazu. Krvno testiranje ni pokazalo zvišanih vrednosti (testirana na mleko, rumenjak, beljak – beljak sicer enkrat višje kot ostala dva). Bila sem na dieti brez mlečnih izdelkov in jajc – skoraj nič izpuščajev, samo po uvajajnju koruze. Koruzo sem ukinila in zelo dolgo smo bili brez izpuščajev. Po izvidih sem se odločila, da dieta nima smisla, če glede na izvide hči ni alergična na mleko ali jajca. Počasi sem začela z vpeljevanjem mlečnih izdelkov v svojo prehrano in – na srečo – nobenih izpuščajev. Potem sem začela jesti še jajca in hči je začela dobivati izpuščaje (vendar zelo zelo malo). Mleka še vedno ne pijem.
Zdaj pa me zanima ali ji lahko ponudim malo skute ali jogurta, da vidim kakšen bo odziv? Ali naj še počakam? Grozno mi je namreč, ker se mi zdi, da vsak dan je ene in iste stvari. Kar naprej sojino mleko in riž na sto načinov in v vseh oblikah. Zdaj ji uvajam žitarice z glutenom, pa da vidim kakšno bo stanje.
Torej, kaj menite izkušeni in neizkušeni starši??
Nimam niti najmanjšega namena posiljevati hčerke in mi ni jasno zakaj naj bi jo silila z nezdravo prehrano. Če lahko pojasniš it?
To je moj prvi otrok in jasno mi je, da sem povsem neizkušena. Povsem normalno se mi zdi, da želim hčerki najboljše v vseh pomenih in na vseh nivojih. Zato sprašujem. In upala sem na kakšen dobrosrčen prijazen odgovor, ki bi mi bil v pomoč pri odločitvi. Ne pa obsojanja. Ta lahko zadržite zase.
Želim ji nuditi zdravo in raznovrstno prehrano. Že od otroštva. Da bo znala skrbeti zase in za svoje telo tudi kasneje v življenju. Če bi mi bilo vseeno kaj je oziroma, če bi jo želela “posiljevati” s hrano, najbrž ne bi postavljala tega vprašanja, kajne?
Lep pozdrav.
Pozdravljena!
Pogosto mleko povzroča razne alergiče reakcije, kar pa ne pomeni, da jih bodo tudi ostali mlečni izdelki, kot skuta ali jogurt (navaden seveda z dodatkom svežega sadja ali pa brez). V le teh so beljakovine nekoliko drugače obdelane in lažje prebavljive. Sicer pa ne skrbi zaradi enoličnosti hrane, saj je stara le 10 mesecev in to je obdobje, ko otroka počasi navajamo na normalno prehrano (zelenjavne kaše z dodatkom mesa, občasno rumenjaka. eljaka pa pred letom dni nikakor ne dodajaj, saj so te same beljakovine in organizem zelo bremenijo.
srečno!
Strinjam se z it, da je kravje mleko za teličke. Mislim, da je to zelo bogokletna izjava v tem komercialnem svetu. Sama sem leta in leta poslušala, da kravje mleko ni za ljudi, da odrasel človek ne proizvaja encima za presnovo mleka in še in še. Šele, ko sta bili moji deklici vseskozi brohitični in zasluzeni, sem začela razmišjati drugače in ukinjala mleko. Dejstvo je, da mleko in mlečni izdelki resnično niso koristni za naše telo, vendar dan za dnem poslušamo in gledamo reklame o zdravem mleku s kalcijem, ki je tako potreben za obnovo kosti, ki je potreben za rast naših otrok in razni “danone” izdelki privlečeni od ne vem kje in z dodatnim “cukrom” … Resnično se mi kar koža naježi ob vseh teh reklamah.
Seveda pa ima vsak pravico do svoje odločitve in presojanja. Človek mora preko tegob in težav, da spremeni odnos do določenih stvari. Samo lastna izkušnja nekaj velja in nihče te ne more prepričati.
Lep dan še naprej!
Judita