Mlecni izdelki
Pozdravljeni.
Zelo rada vas berem in zelo spoštujem.
Imam 7 mesecev starega sina ravno dopolnil.
Smo na adaptiranem mleku in uvajamo gosto hrano že od 5 meseca,zelo lepo jo sprejema. Edino na pečeno jajce je imel reakcijo po obrazu malo pikic in rdeč flek.
Zanima me kdaj lahko začnem z jogurti,skutami,mlečnimi izdelki? To mu se nisem dala. Od mesa tudi že lahko vse dam? Sadje?
Lep dan
Mamica
Tole z mlekom in mlečnimi izdelki mi ni čisto jasno – saj je bil že doslej na mleku, pa čeprav verjetno na vašem. A so tudi v tem mleku zelo podobne beljakovine. Torej je odgovor: lahko takoj, še najraje imajo dojenčki “trgovske” skutice in jogurtke, ki so prav namenjeni zanje.
V tej starosti lahko dobi tudi praktično vse sadje – bi pa začela z manj eksotičnim, radi imajo naribano jabolko z malo banane. S pomarančami, mandarinami, mangi, papajami lahko še počakate – lahko pa dodate nekaj žličk stisnjenega pomarančnega soka v njegov sadni “smuti”. In naredite okusno mešanico – da boste vi postrgali iz kozarčka vse, kar bo pustil. Če bo preredko, dodajte v sadje kakšen bebe ali plazma piškot.
Tudi meso je v tej starosti dobrodošlo – in tisto, kar je najbolj prijetno za “seniorje” (mehka teletina, domač piščanček), bo odlično tudi zanj. Zaenkrat se ogibajte svinjine, divjačine. Tudi riba ali škampi lahko počakajo.
No, tudi tole s pečenim jajcem mi ni čisto jasno. Kar priporočamo, je dodatek rumenjaka, za beljak je še premlad. In če je bil jajček pečen na kakšni maščobi, olju, je bil sicer slasten, a očitno kontaktno dražeč za kožo njegovih ličkov.
Predvsem pa čim manj zapletajte – kuhajte mu enako hrano, kot zase – če seveda ne kuhate slano, popoprano, začinjeno s čilijem in ocvirki. Po stilu vašega pisanja se mi sicer zdite bolj “tip” za zdravo, domačo hrano.
In hvala za lepe uvodne besede.