Mlečna dieta
Od včeraj smo na mlečni dieti in smo ugotovili, da je naše poznavanje živil zelo revno. Tisti, ki imate to dieto vas prosim za kakšno idejo, kajti do zdaj smo imeli vsaj 2 mlečna obroka dnevno.
Predvsem me zanima kje se ne skrivajo mlečni dodatki, se pravi kateri kruh je dovoljen in katere testenine. Otroka sta stara 4 in 2 leti.
Hvala in lahko noč.
Najlaže je tisto, kar je najbolj zdravo: preusmerjenje za veliko veliko surovega svežega sadja in zelenjave ter obilo različnih oreškov, suho sadje. Veliko ljudi živi celo samo od tega in se počutijo odlično.
Tudi umetnost peke kruha doma ni taka umetnost, le čas si je treba vzeti in zagotovo boste v mesecu do dveh osvojili veščino. Takrat vam bo žal za ves kupljeni kruh, ki je skoraj ves poln mleka ali pa vsaj konzervansov in ne več česa še.
Na tržnico, pa bo! Namesto kakavčkov sveže stisnjeni sadni sokovi! Kupite si lahko sokovnik in uživate. Pri nas lahko mleko, pa nam ne pride niti na misel, da bi napitke pred, med, ob obrokih pripravljali iz česa drugega razen iz svežih sadežev (razen seveda čiste vode).
Morda je to priložnost, da se vsa družina odreče industrijsko pripravljeni hrani in začne uživati več preprostih doma pripravljenih jedi in veliko surove hrane. Vsem bo zagotovo koristilo. Če ne drugega, pa je koristno tudi branje nalepk – nas je marsikaj streznilo.
misliš nemlečna dieta. poglej na forum alergije, tam boš našla. mi jemo sojine mlečne izdelke. paziti moraš pri vsem: klobasah, sladkarijah, pripravljeni hrani, pri vsem kar kupiš. vedno čitaj deklaracije, to ti bo vzelo kar nekaj časa, sama že 7 leto kuham tako, saj ima moja prirojeno alergijo na KML., in stalno ko grem v trgovino preverjam sestavine na deklaraciji, pa če tudi izdelke kupujem že dalj časa. zgodilo se je da sem kupovala izdelek na katerega ni reagirala več mesecev, potem pa je enkrat odreagirala z izpuščaji, ko sem ponovno preverila deklaracijo sem ugotovila da je v sestavi po novem tudi mlečna beljakovina. pozorna bodi tudi če piše lahko vsebuje.
glede kruha pa isto, ali ga spečemo sami ali pa sprašujem kaj je v sestavi. ko se navadiš niti ni tako hudo.
sicer ne vem zakaj ste se odločili za to dieto, pri nas je tako da ker pupa ne sme tudi midva ne jeva nič drugače, razen industrijsko pripravljenih izdelkov (pudingov, jogurtov, čokolad ), ki si jih včasih privoščiva neodvisno od obroka, sicer pa so obroki pripravljeni tako da jemo vsi enako, sva pač tudi midva na dieti. to je po moje najlažje in ne prihaja do neprijetnih epizod ko ne bi želela nekaj jesti, ker se ji “sveti” nekaj drugega.
paziti moraš na naslednje sestavine: pinjenec, sirotka, mlečna beljakovina, mlečni proteini, laktoza, in pa seveda tudi mleko, sir, ipd, vse kar lahko povežeš z mlekom. če nisi prepričana raje ne kupi.
Prešaltaš na sojine izdelke:sojin mleko, sojini jogurti,pudingi,piškoti,pri salamah pazi ker nekatere vsebujejo mlečne beljakovine,kruh kupuj(Krjavelj,Martin,Dolenc in Jelenov) ti nimajo nobenega dodatka, kakav Nesquick nima mleka pri nas ga uporabljata in nista imela nobene reakcije. Veliko izbiro sojinih izd. dobiš v Leclercu,Kalčku(nahaja se v BTC-ju), DM-u…..
Na začetku je težko ampak potem se čisto navadiš. LP