Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija mlecna dieta

mlecna dieta

Prav lepo pozdravljeni in najprej najlepša HVALA HVALA HVALA
za vaše odgovore, ki so zlata vredni, skupaj zbrani na tem forumu pa pomenijo neičrpen vir informacij in pravo zakladnico znanja.
Otroško zdravje je pač najdragocenejše in zato je nasvet v pravem času neprecenljiv.

Seveda pa imam tudi vprašanje:

Pri 4-letniku sem v zadnjem tednu opazila večkrat zapored, daje bilo blato krvavo (svetla kri, sveža). Po posvetu pri pediatrinji smo dogovorjeni, da naredimo test na parazite/gliste in celofasnki test, v naslednjem tednu naj bi dali na preiskavo tudi blato na okultno krvavitev

1) Moja dilema pa je: če malček torje zdaj vsakič kaka krvavo, ali ima smisel delati preiskavo, dokler je še vidna krvavitev? Če prav razumem, se išče prikrito krvavitev, in se mi zdi logično, da bo test pozitiven, dokler bo v vzorcu še vidna kri.

2) In druga reč: pediatrinja pravi, naj imam dečka tri dni PRED PREISKAVO NA OKLULTNO KRVAVITEV na MLEČNI dieti (meso lahko povzroči lažno pozitiven rezultat). A njej žal ne vem dovolj, saj so se mi podvprašanja pojavila šele, ko sem že zapustila ordinacijo, zato vas tudi tu prosim za pomoč:

Če prav razumem, naj bi malček ne jedel mesa, salam in podobnega, ampak predvsem mleko in mlečne izdelke. Kaj pa sadje, zelenjava, testenine, kruh, žitarice, ribe in jajca?

Hvala za pojasnila in prav lep pozdrav,

Nataša

Pozdravljeni, Nataša!

1. Preiskavo na parazite lahko delate, čeprav je krvavitev prisotna.
2. Preiskave na okultno (skrito) krvavitev pa nima smisla delati, dokler je kri vidna z očesom, saj iščemo nevidno krvavitev, predvsem pa želimo izključiti, da kri prihaja iz zgornjih prebavil (želodčka, dvanajsternika, tankega črevesa), od koder pa prihaja “prebavljena” kri in tako blato (ki mu rečemo melena) je črno, mazavo in ima izredno neprijeten vonj. Le obilna krvavitev iz zg. prebavil bi nam dala lahko svežo kri na blatu.
3. Če je na blatu sveža kri, je potrebno izključiti in dobro izprašati še naslednje: ali je kri NA blatu, ali je kri NA PAPIRJU, ali je vsa školjka pomazana s krvavimi kapljicami.
Kakšna je prebava-ali kaka vsak dan? Ali kaka trdo blato, prave okrogle trde bobke? Tile namreč pri izhodu iz črevesja lahko poškodujejo sluznico anusa in naredijo pravo kožno razpoko, iz katere ob naslednjem kakanja otrok spet krvavi (to se celi izredno počasi).
Ali je na površini blata vidna tudi sluz? Ali ima bolečine v trebuščku? Kakšen apetit ima deklica? Je rast primerna, tako po višini kot po teži?

Zdaj pa še tisti del o mesu. Pravzaprav ne vem, pri nas vedno rečemo samo to, da nekaj dni pred preiskavo blata na krvavitev ne jedo železovih preparatov (ker dajo lažno pozitiven rezultat), borovnic (enako, črno blato), za meso pa pravzaprav ne vem.Če vam je tako rekla pediatrinja, potem verjetno želi res z gotovostjo vedeti, ali je res krvavitev iz črevesja, ne pa da bi karkoli motilo preiskavo. Torej meso in mesni izdelki. Ostalo (razen borovnic) pa lahko je.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close