Najdi forum

Spoštovani,

imam mlajšega brata, ki že 7 let “študira” ampak je naredil šele 1. letnik faksa. Mama ga podpira, oče se je odselil drugam. Problema ne vidim toliko v tem kot pa v tem, da brat (26 let) ne dela praktično nič. Ne izdeluje izpitov, ni zaposlen, ne hodi ven, nima punce, nima pravih prijateljev. Kako naj mu pomagam? Mama ga sili študirati naprej, ker misli da je diploma najpomembnejša zadeva, jaz pa vem da je to osamosvojitev. Pogovori z njim ne pomagajo, k psihoterapevtu noče. Kakšen praktičen nasvet mogoče?

Lep pozdrav!

Mama in brat živita v simbiozi in tu nimaš kaj, tudi če se postaviš na glavo. Brat je več kot očitno len, ker mu ni bilo nikoli potrebno delat, mama pa potrebuje nadomestek za moža ter tako preživlja oba. Več kot jasno, da sta se s tem sprijaznila oba, kaj to pomeni za normalen razvoj in prihodnost mladega delo spodobnega človeka pa vemo. Še en bodoči socialni primer.

Težko reči bilo kaj. Imam eno leto več kot tvoj brat in imam starejšega brata kar precej (12 let) ki pa se je še hujše vedel. Trmast da nebom niti govoril…in kaj vse to se je dogajalo dokler ni dobu punce ki ga je dala na mesto…Zdej v primeru tvojega brata pa nevem kaj bi reku, …verjetno ni eden in edini tak primer. Mogoče ti predlagam, da se vpiše v kak šport recimo borilne veščine ali kaj podobnega (brazilski jiu jitsu)…in itak brezveze diploma če nisi iznajdljiv in vztrajen (moje mnenje).

Spoštovani g. Topovšek,

prosim še za vaš odgovor. Kaj bi predlagali?

Hvala tudi vama za nasvete.

LP

Pozdravljeni.

Ker vaš brat ne želi k psihoterapevtu, kaj veliko narediti ne morete. Strinjam se, da je njegovo vedenje za 26 letnika z normalnimi kognitivnimi sposobnostmi destruktivno. Toda tistega, kar ne vemo, so vzroki. Verjetno pa gre pri bratu za kombinacijo depresije in kakšne od osebnostnih motenj.

Mamin odnos do vašega brata ni ustrezen, zato bi bilo zelo dobro, da najde psihoterapevtsko podporo tudi ona. Pogosto je tako, da ljudje kot je vaš brat ne naredijo nobene spremembe dokler ne doživijo resne katarze. In do tega ne bo prišlo dokler boste drugi tisti, ki delate stvari namesto njega. Žal pa tudi odtegnitev ugodnosti ni garancija za uspeh, v svetu kjer živimo bodo pasivni ljudje vedno našli razlog za svojo pasivnost, prav tako bo marsikatera oseba rajši popolnoma uničila sebe, namesto, da bi prevzela več odgovornosti za svoje življenje.

Svojemu bratu pokažite mojo spletno stran in predstavitveni video. Morda ga bo moj telesno-orientirani pristop pritegnil. Prav tako mami.

Vseh ljudi ne moremo rešiti. Vem, da je težko, če se gre za naše najbližje, ki jih imamo najbolj radi, ampak žal pogosto ni druge rešitve, kot da živimo svoje življenje najbolje kar znamo. To priporočam tudi vam.

Vse dobro.

******************** Boštjan Topovšek, Core Energetics telesni psihoterapevt, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja e-pošta: [email protected] splet: [url]http://humanu.center[/url] lokacija: Ljubljana, Tabor

New Report

Close